Obavijesti

Lifestyle

Komentari 86

9 faza braka koje prođe svaka žena: Kako preživjeti i uspjeti

9 faza braka koje prođe svaka žena: Kako preživjeti i uspjeti
1

Poslije početne, idilične faze, slijedi pokušaj ostvarenja "savršene žene", a potom djeca postaju centar pozornosti. Nakon toga slijede faze s dubljim problemima

VIDEO

Iako se svaka žena nada da će njezin brak trajati vječno, nakon pet godina bračnog života, svaka šesta priznaje da se ne bi ponovno udala za istog muškaraca, tvrdi stručnjakinja za veze, Susan Shapiro Barash u knjizi "Devet faza braka: Kako početi, preživjeti, uspjeti". 

Pripadnice ljepšeg spola u braku prođu kroz devet faza koje im mogu pomoći da učvrste vezu, napomenula je Shapiro Barash, koja je za potrebe knjige intervjuirala 200 žena u dobi od 21. do 85. godina, piše Daily Mail

1. Nadobudna mladenka

Prva faza braka je ujedno i najviše slična idili, parovi uživaju u strastima, intimnosti i predanosti. S problemima se bore zajedno, a žene vjeruju da im je partner oslonac u svemu te da će romantika trajati zauvijek. 

U ovoj se fazi žene trude održati strasti u braku, a velik broj njih priznaje kako žele da im brak uspije pod svaku cijenu. Ne žele da i njihov brak završi razvodom poput nečijih, istaknula je Shapiro Barash. 

No iako su strast i intimnost jako bitni za vezu, da bi brak uspio trebate s partnerom postati pravi prijatelji, tim koji zajedno rješava sve probleme.

2. Savršena žena

I prije braka ste se dogovorili kako ćete dijeliti kućanske poslove, no nakon samo tri godine, vi ste ta koja radi sve. Muškarci smatraju kako su svoj dio posla obavili samim time što su se oženili, no za žene je to previše, zato što osim na poslu rade i kod kuće, dodala je. 

Umjesto svađanja, probajte s partnerom razgovarati o tome što vam smeta. Dajte mu do znanja kako ljubav nisu samo riječi, već djela, pa ako želi da uspijete treba se više truditi. 

3. Djeca su u središtu pozornosti

Dijete unosi velike promjene u braku. Neke žene se u potpunosti usredotoče na djecu i zaborave na partnere, dok ga druge pokušavaju pripremiti za ulogu oca. Velik broj žena na sebe više ne gleda kao na ženu, već kao majku zbog čega se često udalje od partnera. 

Ako se nađete u sličnoj situaciji, razgovarajte s partnerom u kojem smjeru želite da vaš brak ide i kako želite odgajati dijete. Nemojte se ograničiti na ulogu majke, već njegujte svoju vezu te posvetite pažnju i partneru, savjetuje Shapiro. 

4. Isti krevet, različiti snovi

Nakon deset godina braka, većina žena misli da bi nekoliko slobodnih dana bez muža bilo poput pravog odmora. Najviše problema izazivaju novac i neslaganje oko odgoja djece, a pripadnice ljepšeg spola unatoč tome što ne žele razvod priznaju da su ogorčene situacijom. 

Da biste izbjegnuli takvu situaciju, naučite prilagoditi svoja očekivanja i prihvatite činjenicu da kompromis može učvrstiti vaš brak, objasnila je. 

5. Previše ste se udaljili

Nakon što djeca odrastu, žene se više posvete sebi i poslu, a njih gotovo 60 posto priznalo je da razmišlja o preljubu ili izvanbračnoj vezi. Nedostatak bliskosti naveo je velik broj njih da utjehu pronađu u kolegama s posla. 

Ako primijetite da ste se previše udaljili, razgovarajte s partnerom i pokušajte riješiti problem, umjesto da isto to što od njega očekujete tražite negdje drugdje, savjetuje Shapiro Barash. 

6. Sredovječna kriza i razvod

Žena koji su u braku više od 20 godina, u ovoj fazi najčešće traže razvod. Imaju vlastite financije, a djeca više ne ovise o njima, zbog čega se ne boje kraha braka. One smatraju da je njihovo nezadovoljstvo dovoljno dobro opravdanje za razvod. 

Zahtjev za razvodom se ponekad čini sasvim logičnim slijedom događaja, no može vas pogoditi i više nego što ste mislili, bez obzira na to koliko spremni bili. Ako niste posve sigurni u svoju odluku pokušajte živjeti odvojeno i tako pokušati pronaći novi izlaz i spas za vas. Također, nemojte isključiti opciju bračnog savjetovanja, možda vas stručnjak potakne da konačno priznate što vas sve muči, dodala je. 

7. Pregovori

U ovoj fazi mislite kako razvod ipak nije najbolja stvar, pogotovo nakon što shvatite da vaši razvedeni prijatelji nisu baš sretni. Brak vam se čini kao sigurna zona, a svađe manje bitne. 

Nađite u svojim prijateljima pozitivne primjere bračne sreće i zatražite savjet. Možda uspijete vratiti strast u vaš brak, istaknula je Shapiro Barash. 

8. Ravnoteža

Nakon gotovo 30 godina braka nema potrebe za manipulacijom, jednako dobro poznajete i svoje i partnerove vrline i mane. Navikli ste jedno na drugo, a unučad unosi novu dimenziju u brak. 

Budite jedno drugome potpora u navikavanju na novu ulogu bake i djeda. Podsjetite se kako ste vi odgajali svoju djecu i uživajte u unučadi. To vas može samo povezati, dodala je. 

9. Ljubav u zlatnim godinama

Kako se približavate zlatnom piru, naučili ste da oprost čini čuda. Ne podcjenjujete svog partnera i njegove mogućnosti. U ovoj fazi braka možete uživati u zajedničkoj mirovini i u stvarima za koje dosad niste imali vremena. 

Nemojte jedno drugome zamjerati stvari iz prošlosti, budite si oslonac i priznajte da to što se želite posvetiti malo i svojim željama ne mora nužno značiti da niste predani braku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku