Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

9 jednostavnih navika uz koje ćete se riješiti nereda u domu

9 jednostavnih navika uz koje ćete se riješiti nereda u domu
5

Organiziranje predmeta na temelju njihove učestalosti korištenja, veličine i kategorije ne samo da optimizira prostor, već i olakšava lociranje predmeta, čime se smanjuje nered u domu

VIDEO

Uključivanje jednostavnih praksi u svakodnevnu rutinu značajno doprinosi organiziranijoj kućnoj okolini - bez nereda. S vremenom, ti mali, dosljedni napori mogu postati automatski i pomoći u stvaranju mirnog i dobro uređenog životnog prostora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

voli biti kućanica 00:56

Dosljedno, kratko čišćenje i organiziranje mogu učinkovito spriječiti gomilanje nereda i ublažiti teret pospremanja. Usvajanjem nekih od ovih navika koje preporučuju stručnjaci, možete imati uredan dom.

Ove stvari sigurno imate u svom domu, a toksini iz njih ostaju u organizmu do 11 godina
Ove stvari sigurno imate u svom domu, a toksini iz njih ostaju u organizmu do 11 godina

Ovi zadaci pomoći će da organizirate i pospremite prostor, bez obzira na vremenska ograničenja.

Jednostavne navike za održavanje doma bez nereda

- Dosljednost je ključna - objašnjava Keely Smith, dizajnerica interijera. Iako velike sesije čišćenja imaju svoje mjesto, sprječavanje nereda iz dana u dan kroz male navike poput ovih ima dugoročno veći učinak.

Ilustracije nereda u domu

1. Odredite mjesto za sve

- Odlična je navika odrediti određena područja za različite aktivnosti ili stavke u vašem umu, npr. posao, hobiji, opuštanje, i držati ih odvojenima - kaže stručnjak Stefan Bucur. Ovo pomaže u sprječavanju širenja nereda između soba i po cijeloj kući. Imati određeno mjesto ili skladišni prostor za različite kategorije predmeta u domu olakšava organizaciju. Kada sve ima svoje mjesto, lakše je pospremiti stvari i pronaći ih kada zatrebaju.

Dobro je jasno označiti kante, košare i police kako biste spriječili nasumično gomilanje predmeta na mjestima gdje im nije mjesto.

- Stavite predmete u sobu u kojoj će se koristiti - predlaže Eileen Roth, stručnjakinja za organiziranje. Postoje neke iznimke. Možda imate ormare u hodniku koji su dobri za držanje dodatnog uredskog materijala ili papira za omatanje, ali, u cjelini, pokušajte ono što obično koristite u toj prostoriji držati pohranjeno unutar te sobe. 

2. Pravilo 'jedan u, jedan van'

Jedna od najboljih navika da dom bude čist i uredan je prakticiranje pravila 'jedan unutra, jedan van', kaže Stefan Bucur.

- Kad god donesete novi predmet u dom, uzmite pravilo da se riješite drugog. Ova praksa pomaže u održavanju ravnoteže i izbjegavanju gomilanja nepotrebnih predmeta - objašnjava Bucur.

3. Pospremite, ne odlažite

- Vraćanje predmeta na njihovo mjesto, kada završite s njima, uvelike doprinosi smanjenju nereda za pospremanje - kaže Brenda Scott, organizatorica. Nemojte odgađati pospremanje stvari i više nećete imati nered. Ako ste nosili jaknu, ponovno ju objesite u ormar. Nemojte ju bacati na kauč kad uđete na vrata.

- Ako imate djecu, naučite ih da svoje ruksake uvijek stavljaju na isto mjesto, bilo da je to spavaća soba ili ulazna vrata. Onda ćete ih uvijek pronaći - kaže Brenda.

4. Napravite sustav za dolaznu poštu i papirologiju

- Jedna stvar koju uvijek iznova vidim je kako hrpe pošte i drugi mali zadaci koji se ostave nedovršeni svaki dan mogu brzo preplaviti prostor - ističe Keely Smith. Prečesto se pošta baca na pult, pa ubrzo imate veliku neurednu hrpu.

Smith preporučuje da odredite mjesto pokraj vrata za pristiglu poštu i račune i da to postane dio vaše svakodnevne rutine, da ih brzo razvrstate. Tom jednostavnom navikom ćete izbjeći nered. Odmah razvrstajte i arhivirajte važne dokumente, reciklirajte ili izbacite neželjenu poštu i stvorite određena mjesta za račune, pozivnice i druge važne papire.

5. Pravilo 'jedne minute'

- Ako zadatak traje manje od minute, obavite ga odmah - savjetuje stručnjakinja za organizaciju, Karina Toner. Odložite jaknu i objesite ključeve, jer ovi mali napori sprječavaju gomilanje nereda.

6. Sezonske procjene

Redovito procjenjujte svoje stvari, osobito s promjenom godišnjih doba. Stavite predmete koji nisu potrebni za sezonu, kao što su veliki kaputi, šalovi i rukavice ljeti, u skladište kako biste napravili više prostora za predmete koji se trenutno koriste. Oni se mogu vakuumski zatvoriti kako bi ostali čisti i svježi kada budu sljedeći put potrebni, a istovremeno zauzimaju manje prostora u skladištu. 

Donirajte predmete koji nisu korišteni nekoliko sezona, jer se vjerojatno više neće ni koristiti. Ova praksa pomaže da ostanete usklađeni sa svojim potrebama i sprječava nepotrebno gomilanje.

Kako se pripremiti za razgovore za posao: 'Odijenite staru odjeću i pripremajte se doma'
Kako se pripremiti za razgovore za posao: 'Odijenite staru odjeću i pripremajte se doma'

7. Svakodnevno uklanjanje nereda

- Učiniti uklanjanje nereda svakodnevnom navikom, a ne planiranom aktivnošću, može značajno pomoći u održavanju doma urednim - kaže Ira Njoroge, profesionalni organizator. To bi moglo uključivati jednostavne radnje kao što je pospremanje prije spavanja ili brzo stavljanje stvari na njihovo mjesto nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo je odličan način da se opustite dok pospremate. Iskoristite ovo vrijeme kako biste bili sigurni da su predmeti vraćeni na njihova određena mjesta, očistite radne površine ili izvršite brzo čišćenje, provjeravajući ima li predmeta koji nisu na svom mjestu prije nego napustite prostoriju.

- Možete imati i kutiju 'možda' za predmete za koje niste sigurni da li ih čuvati - preporučuje Stefan Bucur. Ako ne koristite ove stavke ili vam ne budu nedostajale nakon određenog razdoblja, primjerice šest mjeseci, vjerojatno je sigurno da ih se možete riješiti.

8. Napravite brzo tjedno skeniranje

Iako bi noćna navika uklanjanja nereda trebala osigurati da prostor ostane dosljedno uredan, tjedni pregled i sesija organiziranja mogu dati veće, fokusiranije razdoblje kako biste bili sigurni da niste ništa propustili.

- Posvetite nekoliko minuta svaki tjedan skeniranju predmeta koji su odlutali sa svojih mjesta - kaže Karina Toner te dodaje da krenete u brzi obilazak i vratite sve na svoje pravo mjesto. Tako ćete uspostaviti red.

9. Vježbajte promišljenu kupnju

Kao što je važno nastaviti čistiti nered, za dom bez nereda, također je jednako važno zaustaviti dotok novih predmeta koji dolaze u dom. Da biste to učinili, vježbajte namjernu kupnju kako biste bili sigurni da u svoj dom nećete unijeti predmete ograničene upotrebe. Prije kupnje novih stavki razmislite dodaju li stvarno vrijednost domu i izbjegavajte impulzivne kupnje koje bi mogle pridonijeti stvaranju nepotrebnog nereda, donosi MSN.

Rizik za zdravlje: Ove predmete u kući treba redovito mijenjati
Rizik za zdravlje: Ove predmete u kući treba redovito mijenjati
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh