Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

9 najčešćih praznovjerja: Evo zašto kucamo u drvo za sreću

9 najčešćih praznovjerja: Evo zašto kucamo u drvo za sreću

Mnoga praznovjerja vuku korijene iz davnih vjerovanja različitih naroda. Primjerice, da svrbež dlan znači da stiže novac su prvi popularizirali Saksonci u petom stoljeću

VIDEO

Kulture uglavnom imaju neka svoja praznovjerja, no s vremenom mnogi su prisvojili slična vjerovanja, upravo radi miješanja naroda i kombiniranja raznih običaja. Tako da su neka vjerovanja slične forme prisutna diljem svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvati su sve sretniji VIDEO

1. Crna mačka

Crne mačke su od trinaestog stoljeća povezana s okultizmom. Zapadna kultura doživljavala ih je i kao vještičja stvorenja.

Lejla i Tarik Filipović otputovali su za godišnjicu braka u Dubai
Lejla i Tarik Filipović otputovali su za godišnjicu braka u Dubai

Oduvijek je poznato da vještice štuju prirodu, poštuju biljke i životinje. No, nažalost se naklonost prema njima počela smatrati 'vražjom'.

I danas ima nešto od toga - crnim mačkama može i dalje trebati dulje da budu usvojene od ostalih.

2. Prekriženi prsti

Ova se gesta koristi za tjeranje zlih duhova ili sreću. Navodno su rani kršćani time smatrali da će prizvati dobre duhove i kao zaštitu od Božjeg gnjeva zbog kršenja jedne od zapovijedi 'Ne svjedoči lažno protiv bližnjega svoga'.

Ovo su situacije u kojima sami sebi sabotiramo priliku za sreću
Ovo su situacije u kojima sami sebi sabotiramo priliku za sreću

Kako je religija tada bila nepoželjna, svaki put kad su morali lagati o tome da slijede kršćanstvo, jednostavno bi prekrižili prste, istinski vjerujući da to može pomoći. Danas tako radimo kad mislimo na sreću ili kad nešto skrivamo.

3. Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru

Ovo nema veze s lošom srećom, već je to iz praktičnih razloga. Naime, u osamnaestom stoljeću su se kišobrani izrađivali s metalnim žbicama te je ta kruta forma bila opasna u zatvorenom prostoru, stoga je bilo moguće lako se ozlijediti.

Tako da je do danas to ostalo kao - pojam moguće nezgode.

4. Razbijena ogledala

Stari su Grci vjerovali da odraz ljudi na površini vode otkriva njihove duše. Ogledala su nešto kasnije počeli proizvoditi Rimljani, koji su bili uvjereni da im kroz njih bogovi promatraju duše.

Zato su smatrali da je lom ogledala pojam nesreće.

Prve tvornice za proizvodnju ogledala pojavljuju se u sedamnaestom stoljeću u Europi. No, te su stvarčice bile skupe te se smatralo da je lom ogledala loš znak, pošto bi zahtijevao dodatne troškove.

5. Hodanje ispod ljestava

Brojni kršćani vjeruju da trokutasti oblik predstavlja Sveto Trojstvo, a broj 3 im je svet. Dakle, hodanje kroz taj trokut, koji čine ljestve, smatra se kršenjem Svetog Trojstva.

Pune ruke posla: 'Već imamo 19 djece i ne bi imali ništa protiv još jednog, uživam u trudnoći'
Pune ruke posla: 'Već imamo 19 djece i ne bi imali ništa protiv još jednog, uživam u trudnoći'

Drugo objašnjenje je da su ljestve u takvom položaju u prošlosti bile povezane s vješalima, radi penjanja na samu konstrukciju. No, danas je to u realnom životu nepotrebno, naročito ako nemate druge opcije nego proći ispod njih.

6. Kucanje o drvo

U mnogim kulturama kuckaju u drvo za sreću. Ima jedno klasično uvjerenje koje kaže da su neke poganske kulture vjerovale da duhovi i bogovi borave u drveću.

Tako da je kucanje o drvo bio na neki način poziv za zaštitu. Međutim, neki povjesničari vjeruju da sve to potječe iz dječje igre iz devetnaestog stoljeća pod nazivom 'Tiggy Touchwood' - bila je to vrsta igre u kojoj su igrači bili imuni, da ne budu uhvaćeni, kada dotaknu komad drveta.

7. Svrbež dlanova

Smatra se da stiže novac kad svrbi dlan - ovo su praznovjerje prvi popularizirali Saksonci u petom stoljeću. No, neki antropolozi kažu da bi ono jednostavno moglo biti uzrokovano različitim stanjima kože.

Neka su se vjerovanja pomiješala, neki smatraju da je grebanje dlana o drvo poziv sreći da dođe.

8. 'Nazdravlje'

Jedno od najčešćih objašnjenja je ideja da je u davna vremena kihanje bilo znak da je netko zaražen kugom.

Iako kihanje zapravo nije bilo simptom ove bolesti, mnogi su i dalje vjerovali da je ovo način iskazivanja suosjećanja i da može nekako zaštititi.

Dreamstime

9. Prosipanje soli

Podrijetlo ovog je donekle slično razbijanju ogledala jer je sol u prošlosti bila skupa te se koristila na razne načine. Zato je bilo loše prosipati je. Taj skupi začin imao je poseban status u društvu, piše Bright Side.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci