Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

9 super trikova s octom: Pere, izbjeljuje i osvježava odjeću...

9 super trikova s octom: Pere, izbjeljuje i osvježava odjeću...

Korištenje bijelog octa u pranju rublja pomaže očuvati tkaninu, a osim toga idealan je za primjenu kod onih s kožom osjetljivom na kemikalije. Isprobajte neke od odličnih primjena octa na odjeći

VIDEO

Kupujemo ga za salatu, a koristimo i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma - no tu odlična primjene octa ne staju. Stručnjaci preporučuju korištenje bijelog octa u procesu pranja odjeće koju ne samo da pere, već i deodorizira, posvjetljuje i omekšava tkaninu, piše mbg.

POGLEDAJTE VIDEO: Prirodni trikovi za čišćenje

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

I iako njegov miris može upućivati na suprotno, ako ga pravilno koristimo, na odjeći neće ostati nikakvi tragovi mirisa, osim odlične svježine. Osim toga, siguran je za korištenje za one s osjetljivom kožom koju obično iritiraju tradicionalnim kemijskim deterdžentima i nježnije utječe na okoliš od proizvoda koji mogu zagađivati ​​vodene putove nakon što se ispiru u odvod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Koristite ga kao deterdžent

Da biste osvježili staru odjeću, dodajte pola šalice destiliranog bijelog octa u odjeljak za deterdžent u vašoj perilici rublja i pokrenite je kao i obično. Nećete trebati dodavati deterdžent. Iznenađujuće, jak miris octa neutralizira mirise, a miris octa vrlo brzo nestaje, kaže stručnjakinja za toksine iz okoliša, Tonya Harris.

Možete uliti i pola šalice octa u svoj glavni bubanj nakon razrjeđivanja šalicom vode. Voda je ovdje važna: budući da je ocat kiseo, ne želite ga stavljati izravno na odjeću.

2. Koristite ga kod pranja na ruke

Kod pranja osjetljive odjeće koja je umrljana ili ima neugodan miris, pustite je da se namače u kupki s octom i vodom nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično. Harris kaže da bi razrjeđivanje 1 šalice octa u 4 litre tople vode trebalo funkcionirati za većinu tkanina; samo prvo pročitajte etiketu kako biste bili sigurni da nema posebne upute za pranje.

3. Koristite ga kao omekšivač

Omekšivači tkanine prepuni su kemikalija koje mogu štetiti okolišu i odjeći, a lako ih može zamijeniti ocat. Harris ovdje preporučuje upotrebu sličnog postupka koji biste koristili za deterdžent: Jednostavno dodajte pola šalice octa u pretinac za omekšivač ili, alternativno ulijte mješavinu pola šalice octa i 1 šalicu vode na početku ciklusa ispiranja.

4. Osvježavanje ručnika

Prema Marceli Barraza, osnivaču usluge prirodnog čišćenja, ocat posebno dobro djeluje na čišćenje prljavih ručnika. Naime, dokazano je kako stavljanje omekšivača u proces pranja ručnika smanjuje njihovu moć upijanja. Ručnike perite na temperaturi između 60 i 90 Celzijusa, dodajte tekući deterdžent za rublje i pola šalice bijelog octa umjesto omekšivača.

Očistite fuge na ovaj način i vaši podovi izgledat će potpuno novi
Očistite fuge na ovaj način i vaši podovi izgledat će potpuno novi

5. Vraćanje bijele boje

Ako je vaše rublje, majice ili čarape s vremenom poprimilo sive i žućkaste nijanse, vratite im bjelinu s octom. Harris savjetuje da zakuhate veliki lonac vode na štednjaku i dodajte 1 šalicu octa. Maknite s vatre i pustite da se predmeti namaču preko noći, a zatim operite kao i obično. 

6. Uklanjanje mrlja

Ocat nije nužno dovoljno jak za suzbijanje dubokih mrlja. Primjerice, za crno vina i masnoće vjerojatno će vam trebati mješavina na bazi vodikovog peroksida. Međutim, lagane površinske mrlje mogu nestati ako se prethodno obrade mješavinom od 1 žlice bijelog octa i 1 žlice njegovog rođaka, jabučnog octa. Nanesite mrlju na odjeći i pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim odmah operite normalno.

7. Koristite ga za pranje zavjesa na tušu

Zavjese za tuširanje s vremenom mogu postati pljesnive i treba ih čistiti mjesečno. Stručnjakinja za prirodno čišćenje i osnivačica Clean Mame Becky Rapinchuk nedavno je podijelila svoj recept za sredstvo za čišćenje tuša: Kada perete zavjesu u veš mašini, dodajte pola šalice bijelog octa destiliranog u šalicu vode u bubanj (uz vaš uobičajeni deterdžent).

8. Koristite ga za čišćenje unutrašnjosti perilice rublja

Nakon što vaša odjeća bude čista, pobrinite se i za čistoću svoje perilice rublja. Započnite s praznom perilicom rublja i dodajte oko 2 šalice sode bikarbone izravno u bubanj. Zatim dodajte 2 šalice običnog bijelog octa i 10 kapi esencijalnog ulje poput čajevca ili lavande. Prođite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu najtopliju postavku programa. Ocat će vam pomoći razbiti sve naslage i dodatno ukloniti pljesnive mirise.

Grozni stanodavac naučio me super trik kako lako oprati kadu
Grozni stanodavac naučio me super trik kako lako oprati kadu

9. Koristite ga za čišćenje vanjske strane perilice rublja

I na kraju, ostatke octa možete upotrijebiti za osvježavanje vanjske strane perilice, sušilice i ostalih tvrdih površina u vašoj praonici rublja - iako Barraza napominje da može oštetiti porozno kamenje poput mramora, granita i vapnenca, pa ga nemojte koristiti na njemu.  Za brzo univerzalno sredstvo za čišćenje jednostavno kombinirajte jedan dio octa i dva dijela vode u boci s raspršivačem, a zatim dodajte esencijalna ulja za faktor ugodnog mirisa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu