Višak šunke kombinira se u ukusne složence, quicheve, salate, omlete, palačinke, ali i spaja s povrćem te paštom u zapečene specijalitete s dodatkom začina
A što s viškom šunke? Ispecite pitu ili njom napunite krumpire
Jedan od najlakših načina da iskoristite ostatke uskrsne šunke svakako su složenci, a kombinirati je možete s čim god poželite, primjerice, s tjesteninom, šparogama, sirom i krušnim mrvicama te umacima prema želji ili piletinom s odabranim povrćem. Šparoge možete omotati kriškama šunke, poslagati u vatrostalnu posudu, posuti krušnim mrvicama i s malo sira pa zapeći od pet do osam minuta u pećnici.
Kockice šunke mogu poslužiti i kao nadjev za krumpire. Skuhajte krumpire i izvadite im unutrašnjost, koju pomiješajte sa šunkom, sirom, mladim lukom, kiselim vrhnjem i paprom. Smjesom napunite krumpire pa ih zapecite te uživajte u ukusnom ručku ili večeri. Prije pečenja nadjevene krumpire možete posuti smjesom od sira i nasjeckanoga mladog luka. Ostatke šunke upotrijebite i za quiche. Popržite slaninu i ocijedite je, a na njezinoj masnoći popržite luk i gljive. Pomiješajte ih sa slaninom, mlijekom i mlaćenicom, dodajte smjesu od sira i brašna pa sve ulijte u pečenu koru za pitu. Pecite quiche 45-50 min na 175°C.
Šunku možete i zapeći. Pomiješajte je s prokulicama, limunovim sokom, maslinovim uljem i češnjakom u posudi za pečenje, pospite krušnim mrvicama i parmezanom te pecite pola sata na 190°C. A pomiješate li šunku s kuhanom tjesteninom, povrćem i omiljenim preljevom, dobit ćete osvježavajuću salatu. Ako je ostalo šunke uz kost, skuhajte je s lukom i grahom, koji ste namočili tijekom noći.
Narezanu šunku možete dodati i u smjesu za palačinke, pomiješati s pirjanim pilećim prsima, dodati u omlet s lukom, paprikom i gljivama ili je pomiješati s mljevenom govedinom i svinjetinom u mesnu štrucu.
Tart sa sirom, šunkom i minirajčicama
Sastojci: tijesto: 250 g oštrog brašna, 1/2 žličice Praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 130 g maslaca, 2-3 žlice hladne vode; 2 žlice kiselog vrhnja, 2 jaja, 115 g naribanoga polutvrdog sira, 85 g naribanog ementalera, 3 kriške šunke narezane na trakice, 10 prepolovljenih minirajčica, 30 g mrvljene fete, timijan za ukrašavanje
Priprema: Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol i hladan maslac narezan na listiće. Razmrvite maslac u brašnu, dodajte vodu i zamijesite tijesto. Oblikujte u kuglu i ostavite u hladnjaku oko 45 minuta. Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup promjera 26 cm. Izbockajte vilicom i pecite na 190°C oko 15 minuta. U zdjeli istucite vrhnje i jedno jaje. Začinite pa umiješajte naribani polutvrdi sir i ementaler. Premažite tom smjesom tijesto ostavljajući dva cm uz rub prazna. Poslažite šunku po smjesi sa sirom. Stavite i polovice rajčica. Pospite fetom. Istucite jaje pa njime premažite rubove tijesta. Pecite još 30-35 min.
Složenac sa šunkom i povrćem
Sastojci: maslinovo ulje, 350 g naribanih tikvica, 10 jaja, 125 ml vrhnja, 2 žlice peršina, žličica listova timijana, 200 g naribane mrkve, 100 g nasjeckane šunke, 150 g fete, 250 g minirajčica, sol, papar
Priprema: Nauljite vatrostalnu posudu i obložite je papirom. Rukama istisnite što više tekućine iz tikvica. Istucite jaja, vrhnje, peršin i timijan, začinite solju i paprom pa dodajte tikvice, mrkvu, šunku i 100 g fete. Dobro sve izmiješajte. Ulijte smjesu u posudu, poslažite na nju rajčice prepolovljene po dužini i pospite preostalom fetom. Pecite 50 min na 170°C i ostavite 15 min da se ohladi prije rezanja.
Frittata od šunke, sira i graška
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, luk, 9 jaja, 200 g šunke narezane na kockice, 120 g smrznutoga graška, 2 šalice kuhanih makarona ili druge kraće tjestenine, 120 g naribanog sira, sol, papar
Priprema: Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Pirjajte luk miješajući dvije, tri min dok ne omekša. Istucite jaja sa solju i paprom u zdjeli. Dodajte šunku, grašak, tjesteninu i sir u posudu s lukom. Ulijte jaja, smanjite vatru i pecite 6-8 min naginjući tavu povremeno. Stavite posudu u pećnicu i pecite 3-4 min na opciji grill dok vrh frittate ne pozlatni. Kratko ohladite, izvrnite je i narežite.
Calzone sa šunkom, rajčicom i ricottom
Sastojci: 100 g nasjeckane šunke, 1/2 šalice sjeckanih rajčica, 400 g ricotte, po 1/4 šalice bosiljka i naribane mozzarelle, 4 lista gotovoga prhkog tijesta, 1/3 šalice krušnih mrvica, istučeno jaje, sol, papar
Priprema: Obložite dva lima za pečenje papirom. U zdjeli izmiješajte šunku, rajčice, ricottu, bosiljak, sir, sol i papar. Pomoću okrugloga kalupa izrežite iz svakog lista tijesta krug promjera 20 cm. Svaki krug pospite žlicom krušnih mrvica ostavljajući cm uz rub praznim. Na mrvice stavite četvrtinu smjese sa šunkom, rub premažite jajetom, presavinite tijesto u polukrug i pritisnite rubove. Isto napravite s ostalim krugovima. Stavite calzone na limove, premažite ih jajetom i pecite 20 min na 200°C.
Tekst i recepti preuzeti su iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote na kioscima uz 24sata.