Lifestyle

Komentari 29

Ako mozak 'zakuha' pomažu vam dinja, krastavac i oblog

Ako mozak 'zakuha' pomažu vam dinja, krastavac i oblog

Zbog toplinskih valova sunca pregrijavaju se glava i vrat, a tada je najvažnije što prije u tijelo vratiti izgubljenu tekućinu. Sami pripremite svoj izotoničan napitak

Povišena temperatura (i do 41 stupanj Celzijev), crvena i suha koža, ubrzan puls i plitko disanje, glavni su simptomi sunčanice. Mnogi od nas, posebno biciklisti, ovih dan susreli su se s ovim stanjem. Osoba se žali na glavobolju, nemir i smušenost, cijelo tijelo zaboli, posebice mišići, a nerijetko ćete osjetiti kako vam raste temperatura. U težim slučajevima osjetit ćete i nesvjesticu, a za oporavak će vam trebati i nekoliko dana.

- Ako se ovi alarmantni znakovi ignoriraju, daljnjim izlaganjem suncu slijedi malaksalost, zujanje u ušima, nesvjestica, a na kraju i koma i smrt - kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać za portal zdrava.krava.hr.

Sunčanica je nepovoljno stanje organizma koji se ne uspijeva ohladiti. Kada su vaša glava i vrat izloženi jakim toplinskim valovima sunca, dolazi do pregrijavanja, za razliku od opekotina uzrokovanih UV sunčanim valovima. Vaš organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak te se pokušava boriti s pretjeranom temperaturom iz okoline. Tada dolazi do promjene u krvnom tlaku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja ga pokušava ohladiti.

Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito. U slučaju teže reakcije treba pozvati liječnika. U međuvremenu osobu što prije premjestite u hladnu prostoriju, oslobodite je suvišne odjeće i prema mogućnosti uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu. Ako je osoba pri svijesti ponudite joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima.

- Neka uzima male gutljaje, u skladu s mogućnostima. Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je glavni cilj ako je osobu pogodila sunčanica. Zato su najbolji izotonični napici koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma, pa su idealni za brzu nadoknadu tekućine - ističe S. Krstev Barać.

Umjesto izotoničnim napitkom možete si pomoći tako da pojedete nešto slano, poput krekera i uz to popijete dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su prvaci sezonsko voće i povrće, prije svega lubenica, dinja i krastavci.

Sami priredite svoj izotonični napitak

Mozak može nabubriti zbog količine krvi koju mu šalje organizam da ga rashladi 

Pojedite nešto slano, jako je važno da brzo nadoknadite izgubljene elektrolite i kalij

Ovisno o stanju, možete pojesti i bananu koja će, na primjer, nadoknaditi izgubljeni kalij. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj juhi ili pak gaspachu koji može iznimno goditi. Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom.

Za oporavak će vam trebati i nekoliko dana, birajte lako probavljive namirnice

Ključ je birati namirnice i obroke koji su bogati tekućinom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, polako možete uvoditi mediteransku prehranu, odnosno s vremenom vraćati na standardni jelovnik. 

Rashladite se hladnim oblogom

Osobu koju je pogodila sunčanica uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu, a možete je i umotati u hladne ručnike. Smjestite je u rashlađenu prostoriju.

Ne kofeinskim napicima 

Kofeinski i alkoholni napici nikako nisu primjereni jer će uzrokovati daljnju dehidraciju. I dodatni šećer u pićima izvlači vodu iz organizma kako bi se razgradio. 

Posebno pazite na djecu i starije, a na dan popijte do dvije litre vode

Kako biste bili sigurni od sunčanice, ne izlažite se pretjerano suncu, pijte dovoljno tekućine, a preporučena doza za odraslu osobu je 1,5 do dvije litre vode na dan. Obvezno nabavite šešir ili neko pokrivalo za glavu. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj skupini kao što su umirovljenici, djeca, kronični bolesnici, sportaši kao i svi koji obavljaju poslove na otvorenom.

Sunčanicu možete dobiti i u automobilu

Iako najviše stradaju biciklisti, odnosno ljudi koji rade na otvorenom (građevinari, vrtlari, cestari), ne zaboravite da vam se organizam brzo i naglo može zagrijati i ako uđete u pregrijani automobil. To je posebno opasno za novorođenčad i manju djecu pa, ako imate mogućnost, automobil najprije malo prozračite, otvorite sve prozore i vrata, te upalite klimu da malo rashladi zrak u vozilu. Ako krećete na dulji put, radije krenite ranije ili predvečer, a ako osjetite bilo koji od simptoma dok vozite, obvezno stanite, rashladite se ili potražite pomoć.

Ne zaboravite  ljubimce, i oni se mogu pregrijati

Pas kojem je vruće izvalit će se i snažno dahtati. I mačke reagiraju slično. Stoga je važno da im ostavite i po dvije zdjelice rashlađene vode ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do neke hladnije prostorije ili im napravite propuh da se mogu rashladiti. I ne vodite ih van po najvećoj žegi.

Najčitaniji članci