Obavijesti

Lifestyle

Komentari 127

Ako ovo ne napravite mogli bi se otrovati od preostale riže

Ako ovo ne napravite mogli bi se otrovati od preostale riže

Riža je jedna od namirnica koju ljudi često jedu i zna se dogoditi da je previše skuhaju. Ostatke riže svi jedu, a ono što rijetko tko zna je da se tu krije i potencijal za trovanje hranom

VIDEO

Riža je jedna od onih namirnica koju lako možete skuhati u prevelikoj količini i onda ju sljedeći dan ponovo jesti kao prilog uz nešto drugo. Okus će i sljedeći dan ostati isti, za razliku od, na primjer, prženih krumpirića. Ono što većina ljudi ne zna je da je riža jako podložna kvarenju.

To nema veze s načinom na koji se rižu podgrijava, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ju pohraniti. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzročiti trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža ostane stajati, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ju stavite u hladnjak. Uzmite si vremena i preselite rižu u neku posudu namijenjenu za hladnjak i pospremite. Ako to napravite, nećete se nepotrebno izložiti trovanju hranom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Detaljan vodič: Evo koje stvari o ženskoj napaljenosti treba znati
KADA JE 'SPREMNA' ZA AKCIJU?

Detaljan vodič: Evo koje stvari o ženskoj napaljenosti treba znati

Neki ljudi doživljavaju višestruke orgazme, ali to nije neophodno kako bi ljudi imali ugodno seksualno iskustvo. Najvažnije je da se sluša svoje tijelo i da partneri uživaju

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti
Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje