Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Ako primijetite otežano disanje kod djeteta idite kod liječnika

Djeca koja, osim peludne hunjavice, imaju astmu, u proljeće često imaju pogoršanja astme. Preporučuju se preventivne mjere poput smanjenog boravka na otvorenom i korištenje posebnih klima-uređaja

Mother helping her daughter blow her nose
Foto: Wavebreak Media LTD
4 komentara

Tijekom sezone polenacije ljudima koji imaju alergije ne preporučuje se provjetravanje stana, držanje otvorenih prozora u domu ili u automobilu, osobito za vjetrovitih i sušnih dana. Da bi se smanjila potreba za provjetravanjem i izloženost peludima u kući, mogu pomoći pročišćivači zraka, kaže doc. dr. sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak.

472486544 | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock
U sprečavanju pojave simptoma proljetne alergije preporučuju se preventivne mjere poput izbjegavanja boravka na otvorenom te korištenje posebnih klima-uređaja. No puno učinkovitija je hiposenzibilizacija, specifična imunoterapija kojom se potiče stvaranje tolerancije na alergen te smanjuje potreba za lijekovima i progresija alergijskih bolesti. 

- Intenzitet simptoma alergije ovisi o jačini alergijske reakcije koja se događa kad osoba dolazi u kontakt s alergenima. Kod ljudi koji imaju visok stupanj osjetljivosti (jači kožni test i veću razinu spec IgE) simptomi alergije su jače izraženi i javljaju se već kod prisutnosti malih količina alergena u zraku te ih jačina simptoma ometa u svakodnevnim obavezama - kaže dr. sc. Boro Nogalo, pedijatar i ravnatelj bolnice Srebrnjak. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime
Djeca koja osim peludne hunjavice imaju alergijsku astmu, budući da su dišni putovi povezani, često imaju pogoršanja astme uz simptome peludne hunjavice ako se pravodobno ne primijeni preporučena terapija. Dakle, ako osim šmrcanja, kihanja i suzenja očiju dolazi do otežanog disanja, piskanja i kašljanja, te osjećaja nedostatka zraka treba se odmah javiti u hitnu ambulantu. 


- Osnova liječenja alergija, uz izbjegavanje alergena je primjena antihistaminika. Koju vrstu ćemo primijeniti ovisi i o dobi djeteta. Antihistaminik se kod mlađe djece primjenjuje u obliku sirupa, a kod djece školske dobi i adolescenata primjenjuje se u obliku tableta. Terapija se prilagođava i simptomima, pa kod alergijskoga konjunktivitisa primjenjujemo pripravak u kapima, a kod alergijskog rinitisa sprejeve za nos. Uz antihistaminike, u terapiji alergijskog rinitisa primjenjuju se intranazalni kortikosteroidi, antagonisti leukotriena, a za određene pacijente s jakim simptomima alergije provodi se specifična imunoterapija - govori dr.  Boro Nogalo. 

Foto: Fotolia

Potrebno je izbjegavanje alergena koji dovodi do alergijske reakcije i preporučuje se:

  • izbjegavanje jutarnjeg provjetravanja prostorija, kad je koncentracija peludi najviša, tj. preporučuje se prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko u poslijepodnevnim satima
  • izbjegavati boravak i igru djece na otvorenim prostorima s bujnom vegetacijom
  • vjetrovito vrijeme je najgore za alergičare – za vjetrovitih dana preporučuje se što manje boraviti u prirodi
  • planirati aktivnosti ovisno o tome kolika je koncentracija peludi u zraku i u vrijeme najgorih dana izbjegavajte aktivnosti vani  
  • s obzirom na to da se zrnca peludi zadrže na kosi tijekom boravka na otvorenom, preporučuje se prati kosu svaki dan
  • nakon boravka u prirodi, po dolasku kući istuširati se te promijeniti odjeću
  • izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće i posteljine na otvorenom, često mijenjati jastučnice
  • redovito pranje i usisavanje podova, dva ili više puta tjedno

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message