Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ako ste se ikad pitali kako zvuče zvijezde sad ih možete poslušati

Ako ste se ikad pitali kako zvuče zvijezde sad ih možete poslušati
1

Po prvi puta možete slušati glazbu koju proizvode zvijezde, a sve zahvaljujući napretku znanosti i tehnologije i malo glazbene magije poznatog producenta Briana Enoa

VIDEO

Svemir nije tih. Naime, zvijezde čine kozmički orkestar, izvodeći koncert koji nikad ne prestaje. Sve zvijezde proizvode infrazvučne akustične valove, preniske frekvencije da bi ih ljudsko uho moglo čuti, ali ih srećom mogu prikupiti teleskopi. Mi pod zvuk smatramo nešto što stvara buku, ali u čisto fizičkom smislu, zvuk je samo vibracija koja prolazi kroz materiju.

POGLEDAJTE VIDEO: Zvijezde proizvode umirujuće zvukove

Baš poput instrumenata, zvijezde nisu u potpunosti čvrste iznutra, već se zvučni valovi zadržavaju u njihovim vanjskim slojevima i odbijaju se unutar njih. Zbog toga zvijezde vibriraju, što možemo otkriti teleskopima i rekonstruirati zvuk koji nastaje pri tim vibracijama.

U ovom kozmičkom orkestru najveće zvijezde proizvode zvukove poput basa ili oboe, koje proizvode niže, dublje zvuke, dok su one manje flauta ili violina. Upravo su ovi infrazvučni akustični valovi, koje je izračunao astrofizičar dr. Garik Israelian i aranžirao Brian Eno, ubrzani tako da ih možemo čuti. Ovi umirujući zvukovi nalaze se na YouTube pod nazivom 'Starsounds', a projekt su ovogodišnjeg Starmus festivala.

NASA

Starmus festival, kojeg su organizirali dr. Israelian, astrofizičar, i legendarni gitarist Queena Brian May, godišnje je slavlje zvjezdane znanosti i svemirskog istraživanja, glazbe i umjetnosti, s cijenjenim pokroviteljima iz oba područja, uključujući pokojnog profesora Stephena Hawkinga i Petera Gabriela.

Najnoviji festivalski projekt Starsounds ima nevjerojatnu povijest. Naime, na temelju predavanja dr. Israeliana 'Naš akustični svemir', objavljenih u Starmusovoj knjizi '50 godina čovjeka u svemiru', Brian Eno je uglazbio 'zvjezdane zvukove' koje ljudi mogu čuti ubrzavanjem nisko frekventnih akustičnih zvukova. Paul Franklin i Oliver James iz DNEG-a, oskarovski nagrađivanog studija za vizualne efekte, stvorili su popratne slike na temelju zvjezdanih valova i slika Sunca. Rezultat toga je očaravajući videozapis koji omogućuje i da slušamo i 'vidimo' zvjezdanu simfoniju.

One to sa sigurnošću potvrđuju: Godine su za njih samo broj!
One to sa sigurnošću potvrđuju: Godine su za njih samo broj!

Naravno, promatranje tih vibracija nije samo u svrhu stvaranja glazbe. Proučavanje zvučnih valova u zvijezdama pomaže da se astronomi informiraju o njihovoj veličini, starosti i unutarnjim strukturama, slično kao što geolozi procjenjuju unutrašnjost Zemlje putem seizmičkih valova i zemljotresa. To nas, pak, uči o svim planetima koji kruže oko nas. NASA-ine misije za lov na planete Kepler i TESS dovoljno su osjetljive da otkriju zvjezdane vibracije i stoga koriste ovu tehniku, a što više znamo o zvijezdama u svemiru, više možemo saznati i o planetima koji ih okružuju, piše Ifl Science.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima