Lifestyle

Komentari 1

Alergični na histamin trebaju izbjegavati sir, čokoladu i vino

Alergični na histamin trebaju izbjegavati sir, čokoladu i vino

Nesvjestica, glavobolja, osip, crvenilo, aritmije, promjena krvnog tlaka, kao i promjena raspoloženja, mogu nastati kao posljedica netolerancije na histamin

Intenzivna glavobolja nakon pijenja crnog vina može biti prvi znak netolerancije na histamin, upozorava dr. Peter Bongiorno za Fox.

Objašnjava kako se histamini prirodno nalaze u tijelu, no ako je tijelo u upalnom procesu, tzv. masa stanice proizvode sve više granula histamina. To je na neki način znak upozorenja za tijelo, koji govori drugim stanicama imuniteta da se aktiviraju i posljedično, one stvore dodatnu upalu.

Te upale mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, zbog čega je nužno prepoznati znakove alergije na histamin, poput crvenila, osipa i ekcema koji liči na konjuktivitis.

Moguće je vidjeti i promjenu raspoloženja, glavobolje, nesvjestice, promjene u srčanom ritmu, padu ili povećanju krvnog tlaka.

- Ukoliko sumnjate da imate netoleranciju na histamine, odite dnevnik u koji ćete zapisati sve što ste pojeli i obavijestite svog liječnika ako vidite zdravstvene promjene povezane s određenom vrstom hrane.

Namirnice u kojima ima najviše histamina

Probleme mogu stvarati i određeni lijekovi, pa liječniku treba naglasiti alergiju na histamin.

Najčitaniji članci