Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Alergija se može maskirati u običnu ljetnu prehladu

Alergija se može maskirati u običnu ljetnu prehladu
1

Ljeti su vrlo česte alergije na ubode kukaca te na pelud ambrozije, koja sa smogom postaje opasnija. Alergija se može javiti i u srednjoj dobi

VIDEO

Kolovoz je također najkritičniji mjesec za one koji pate od sve učestalije alergije na ambroziju.
- Iako ne postoje precizni podaci o broju alergičara, ambrozija je dostigla grinju koja je bila najčešći uzročnik alergijskog rinistisa - ističe dr. Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu.
- Ambrozije ima sve više jer se ne poduzima dovoljno da je se uništi. Ljeti, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije peluda su najveće. Zagađenost zraka također potencira aktivnost peludi - ističe dr. Alma Rožman.
- U ljetnim 'prehladama’ koje se pojavljuju nekoliko godina zaredom ljudi često ne prepoznaju alergiju. Alergijska reakcija tada se pojačava iz godine u godinu te dolazi do burne reakcije, curenja nosa te suzenja i pečenja očiju. Virusne prehlade traju 3-7 dana, a sve što traje dulje više nije povezano s virusom, nego upućuje na alergiju. Tada treba otići liječniku  da bi se otkrilo o čemu je riječ - kaže dr. Rožman.  
Alergični na ubode kukaca također trebaju biti vrlo oprezni.
- Kod jako osjetljivih može se nakon uboda javiti spazam (grč) grkljana i gušenje. To se ne može liječiti običnim preparatima, već je potrebna hitna intervencija - kaže dr. Alma Rožman. (ib)

>>> Ako u okolici nema ambrozije, to ne znači da nema i peludi. Vjetar može prenijeti pelud i do 300 kilometara. U Slavoniji je tako problematična i pelud koja dolazi iz Mađarske.

>>> Iako nisu česte, postoje i križne alergije. Tako alergični na ambroziju mogu biti alergični i na lubenicu i dinju jer se one oprašuju u istom razdoblju, ističe dr. Alma Rožman.

>>> U primorskom dijelu Hrvatske koncentracije peluda ambrozije u zraku nisu dovoljno visoke da izazovu alergije. Ondje je češća alergija na crkavinu, koja cvate cijele godine.

>>> Alergije se ne javljaju samo u djetinjstvu. Moguće je i u srednjoj dobi dobiti alergiju na pelud. To je mnogo češće kod žena

>>> Od svih kukaca, alergijske reakcije najčešće izazivaju ubodi pčele. Na mjestu uboda ostaje žalac s mjehurićem otrova koji se postupno oslobađa. Stoga žalac treba što prije ukloniti pincetom.

>>> Alergije na sunce mogu izbiti i nakon upotrebe nekih sapuna, šampona protiv prhuti, parfema i dezodorana, pa i nekih krema za sunčanje. Stoga liječniku treba reći koje ste sve proizvode koristili.

>>> Neke fotoreaktivne tvari pronađene su i u umjetnim sladilima, bojama za kosu i proizvodima od petroleja. Na “crnoj listi” su i neke kućanske potrepštine poput paste za cipele ili kuglica za moljce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku