Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Amazonske poglavice apeliraju: Spriječite daljnje bušenje nafte

Cijeli se život brinemo za prašumu i pozivamo sve da se priključe našoj viziji, rekao je Domingo Peas, vođa naroda Achuar u Ekvadoru. Postojeća naftna i plinska polja u toj su regiji

Foto: Getty Images
0 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Na Antarktici se širi tzv. zeleni snijeg nastao uslijed rasta algi
 

Poglavice domorodačkih naroda apelirale su da se u vrijeme pandemije koronavirusa spriječe bušenja nafte među pritocima rijeke Amazone, upozorivši da će uništavanje njihove zemlje uništiti napore u borbi protiv klimatskih promjena.

U videoporuci u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti, zajednice u Peruu i Ekvadoru kažu da će se pritisak za iskorištavanjem njihove zemlje pojačati kako vlade budu tražile načine za oporavak od koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO: Uništavanje Brazila

"Cijeli se život brinemo za prašumu i pozivamo sve da se priključe našoj viziji", rekao je Domingo Peas, vođa naroda Achuar u Ekvadoru.

"Moramo naći novi put, post-naftni, za ekonomski razvoj na dobrobit cijelog čovječanstva, ne samo nas domorodaca", dodao je.

Achuar je jedan od 20 različitih naroda s ukupno oko 500.000 pripadnika koji žive u prašumi na granici između Perua i Ekvadora, poznatoj kao Sveti izvori Amazone.

An aerial view of a deforested plot of the Amazon near Humaita ZA 15 GODINA Stručnjaci: Amazona bi mogla postati izvor ugljičnog dioksida

Postojeća i planirana naftna i plinska polja prostiru se u toj regiji na 280.000 četvornih kilometara, površini većoj od Teksasa, kažu međunarodne udruge za zaštitu okoliša.

Foto: Reuters

Trenutno je operativno sedam posto tih polja, a ekvadorska i peruanska vlada planiraju iskorištavati još najmanje 40 posto, uključujući polja u prašumama bogatima životom kao što je ekvadorski nacionalni park Yasuní, upozoravaju aktivisti.

Domovina jaguara, ružičastih riječnih dupina, anakonda, majmuna urlikavaca i tisuća drugih vrsta, ta je regija, u velikom dijelu posve netaknuta ljudskim djelovanjem, dio šire Amazonije, najveće prašume na svijetu.

Foto: Getty Images

Znanstvenici strahuju da se ekosustav danas tako jako uništava radi sadnje soje i drugih usjeva te da će umjesto "usisavača" ugljičnog dioksida postati jedan od najvećih sustava koji ispušta taj staklenički plin.

Coronavirus - Brazil BILO JE I VRIJEME Brazil odlučio djelovati: Šalju vojsku radi zaštite Amazonije

"Briga za Amazoniju je briga za vaš život i za buduće generacije", poručila je potpredsjednica Konfederacije domorodačkih naroda ekvadorske Amazonije.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Na Antarktici se širi tzv. zeleni snijeg nastao uslijed rasta algi

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Tema: Eko

Možda vas zanima i ovo:
Message