Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Anti-age vježbe: Naučite svoje tijelo da zaustavi starenje...

Snježana Nišević prenosi drevno znanje himalajske joge koje pomlađuje, utječe na mršavljenje, potiče seksualnu moć, pa čak i vraća sijedoj kosi njenu prirodnu boju

Grgur Žućko/Pixsell
Foto: Grgur Žućko/Pixsell
3 komentara

Učitelj koji je znanje himalajske joge prenio običnim ljudima prije gotovo šest desetljeća, u 70. godini života izgledao je kao da mu je 30 - kosa mu je u starosti bila potpuno crna, a tijelo savršeno zdravo, vitalno i gipko kao u mladića, ispričala nam je Snježana Nišević koja posljednje 23 godine prenosi drevna znanja joge prilagođena modernom čovjeku. Iako vam to možda zvuči kao znanstvena fantastika, posebno pridodamo li informaciju da je prije navedeni mladoliki gospodin sve radio prema uputama svoga učitelja (Maharshi Kartikeye) koji je u 335. napustio svoje potpuno mlado tijelo, prije nego okrenete stranicu slijedi objašnjenje.

- Naše tijelo može naučiti kako zaustaviti proces starenja bez skupih lijekova, krema i bolnih operacija - priča Snježana te dodaje: - Ovaj program aktivira energetske centre ili čakre. Ti centri su povezani s endokrinim sustavom koji upravlja hormonima, a usklađivanje tih centara postiže se primjenom 48 vježbi himalajske joge uz kontrolu disanja. 

Ono što himalajsku jogu čini jedinstvenom u odnosu prema ostalim tradicionalnim sustavima joge je njen snažan utjecaj na naše energetsko tijelo. 

- Ovdje je riječ o mnogostrukim dubokim i uglavnom nepoznatim tehnikama koje donose opipljivu dobrobit u vrlo kratkom roku te razvijaju puni potencijal čovjeka - tumači jedna od rijetkih “čuvarica” toga znanja kojeg prima od Sri Sri Ravi Shankara (duhovnog učitelja, velikog poznavatelja joge i humanista tri puta nominiranog za Nobelovu nagradu za mir) i Arye Deva (magistra znanosti joge i meditacije). 

Prvi “obični” učenici himalajske joge bili su tadašnji indijski premijer Jawaharlal Nehru i njegova kćer Indira Ghandi, a znanje se dalje širilo preko obitelji Ghandi na škole i institucije diljem zemlje. Danas političari, uključujući predsjednika i premijera Indije, prakticiraju ove vježbe i promoviraju taj program svim strukturama društva nadahnuti vlastitim iskustvom i dobrobitima koje imaju od ovih vježbi.

A osim što pomlađuje, himalajska joga utječe na gubitak tjelesne težine, porast energije i seksualne moći, rast kose, “briše” staračke mrlje i druge znakove starenja, vraća hormone u ravnotežu, a sijeda kosa ponovno dobiva svoju prirodnu boju.  

- Ovo je jedinstven sustav vježbi u svijetu koji uključuje svaki dio tijela zajedno sa svim organima, mišićima, zglobovima, a povezan je sa specifičnim disanjem, položajem i mentalnim fokusom - objašnjava Snježana te nastavlja: - Svaka vježba donosi određene dobrobiti na mentalnoj i fizičkoj razini, a namijenjena je svakome i djeci i starijima i zdravima i bolesnima. Prva vježba razvija um i snagu volje, druga memoriju, treća intelekt, četvrta vježba jača vid, peta uklanja bore s lica, šesta poboljšava sluh, sedma jača vrat, osma ramena, lopatice i zglobove, deveta dlanove, deseta ruke... i tako sve do stopala. Za izvođenje vježbi potrebno je otprilike 30 do 60 minuta tihe i opuštene prakse svaki dan, u privatnosti vlastitoga doma.

- Zbog današnjeg tempa života događa se da nismo u mogućnosti izdvojiti toliko vremena svaki dan. U tom slučaju možemo odabrati samo nekolicinu vježbi koje su nama najvažnije - ako imamo loš vid, radit ćemo redovito vježbu za bolji vid, ako imamo iskrivljenu kralježnicu, radit ćemo što redovitije vježbu za kralježnicu... Dakle, nije potrebno ponavljati cijelu seriju niti se strogo držati redoslijeda vježbi - ističe Snježana koja osim himalajske joge poučava i meditaciju, Sri Sri jogu, joga terapiju te je certificirana učiteljica antistresnog programa Umijeća življenja ili Art of Living (neprofitne, obrazovne i humanitarne nevladine organizacije koja putem raznih socijalnih projekata i antistresnih programa djeluje u više od 150 zemalja svijeta, a Snježana Nišević jedna je od osnivača i prvih učitelja u Hrvatskoj. 

- Radila sam sa žrtvama rata na Balkanu, a od 2000. do 2007. bila sam direktor humanitarnog programa Umijeća življenja na Kosovu gdje sam vodila posebne antistresne programe za žrtve rata, uključujući specijalnu UN policiju, medicinske radnike te posebne rehabilitacijske programe za zatvorenike. Trenutačno radi kao voditeljica programa Umijeća življenja u zagrebačkoj Divyji. 

Zdravlje ovisi o protočnosti energetskih kanala

Glavna razlika između himalajske joge i ostalih tradicionalnih vrsta joge u njezinu je učinku na suptilnoj razini jer uklanja blokade na najfinijoj razini, a to su energetski kanali, poznatiji kao nadiji u jogijskoj terminologiji. Ima ih 72.000 i zdravlje ovisi o protočnosti tih kanala.

Vježba koja pomlađuje lice i obraze

Stanite uspravno spojenih stopala. Spojite vrhove prstiju i začepite nosnice palčevima. Oči su otvorene, usne skupite u oblik kljuna vrane. Usišite zrak kroz usta, zvučno i napunite obraze. Zatvorite oči i brade spuštene na prsa zadržite dah. Glavu vratite u normalan položaj, otvorite oči te polako izdahnite kroz nos. Početnici vježbu ponavljaju pet puta. 

Vježba za jačanje vrata

Stanite uspravno spojenih stopala. Udahnite i izdahnite kroz nos (poput mijeha) i pritom napnite vene na vratu tako jako da iskoče van. Dok udišete napuhnite trbuh, a uvucite ga dok izdišete. Početnici ponavljaju vježbu 25 puta. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message