Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Aplikacija Rendić: Turisti će za njim ići kao i za Pokemonima

Aplikacija Rendić: Turisti će za njim ići kao i za Pokemonima
14

Turistička zajednica grada Supetra aplikacijom "RENDIĆ" u potpunosti je digitalizirala i na nov grafički način upotpunila postojeću tematsku stazu "Dan s Rendićem" koja prolazi starom jezgrom Grada Supetra do groblja

VIDEO

Zar može i smije netko podcjenjivati napore jednog Ivana Rendića koji je stekao velike zasluge za stvaranje naše kiparske umjetnosti. Rendić je obavio pionirski posao i potaknuo žeđ za kiparstvom, rekao je još 1939. godine Ivan Meštrović za kipara Ivana Rendića koji je u Hrvatskoj umjetnosti ostavio neizbrisiv trag.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jelena Borić 03:27

Danas u rodnom Supetru na otoku Braču gdje je i posljednje počivalište vrsnog kipara, turisti, ali i mještani mogu, zahvaljujući aplikaciji, u 'kulturni đir' gradom s Rendićem. Naime, Turistička zajednica grada Supetra aplikacijom "RENDIĆ" u potpunosti je digitalizirala i na nov grafički način upotpunila postojeću tematsku stazu "Dan s Rendićem" koja prolazi starom jezgrom Grada Supetra sve do supetarskog groblja.

Kulturni obilazak Rendićevih djela započinje pored samog spomenika koji se nalazi na supetarskoj rivi, a obilazak se nastavlja ulicom koja nosi Rendićevo ime i vodi do njegove obiteljske kuće. Tek kada dođete do prve lokacije, aplikacija otkriva gdje se nalazi iduća. Obilazak vodi duž supetarske rive, do groblja na kojem je sahranjen Ivan Rendić. Na istom groblju može se naći još čak 14 njegovih djela, a tu će vas dočekati i on 'stasom i glasom' Ivan Rendić. Interaktivna aplikacija nastala je na inicijativu Turističke zajednice grada Supetra, a za izradu je bila zadužena IT tvrtka WEBLAB vlasnika Dejana Grepe.

- Nazvala sam Grepu i rekla 'želim da ljudi po Supetru traže Rendića kao djeca prije pokemone - rekla je kroz smijeh direktorica turističke zajednice, Martina Rendić.

Umro je gotovo zaboravljen

Kipar kojim se danas svi danas diče i svojataju, slavljen za života, u Supetru je upao u teško siromaštvo, a umro je gotovo zaboravljen u splitskoj bolnici.

'Gdje je Rendić' piše na ploči posljednjega počivališta na supetarskome groblju poznatog kipara uz postole, štap i špančera (muški šešir). Kako navode zapisi to je bila njegova želja ispunjena 86 godina nakon njegove smrti, 2018. godine. Njegov grob posljednja je lokacija ovog edukativnog i povijesnog 'đira' Supetrom uz aplikaciju. Iz Supetra ističu kako se nadaju da će sve više mještana, ali i turista u ovoj sezonu izdvojiti vrijeme te upoznati kipara koji je ostavio neizbrisiv trag svojim djelima.

Dečki iz Slavonije osmislili su aplikaciju za jednostavno bukiranje kratkotrajnih poslova
Dečki iz Slavonije osmislili su aplikaciju za jednostavno bukiranje kratkotrajnih poslova

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa