Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice

Aronija je Puna velike količine vitamina i minerala, no hrabro je slijedi šipak, koji obnavlja stanice pogođene rakom. Nar sadrži i velike količine bioaktivnih tvari - polifenola, flavonoida i tanina

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Aronija je vrsta koja uspijeva na različitim tlima, odnosno nema velike zahtjeve prema tlu i otporna je kako na manjak tako i na višak vlage u tlu. To je biljka vlažnije klime, vrlo otporna na niske temperature i vrlo pogodna za ekološki uzgoj, ističu inženjerke agronomije Jasminka Goger Perić i  Ana Grgurević iz tvrtke Fragaria d.o.o. za proizvodnju, uvođenje novih tehnologija i konzalting u voćarstvu i povrćarstvu, koja u ponudi ima i sadnice aronije.

- Aronija je listopadni grm koji može narasti do 3 m visine i 2,5 m širine. Aronija je vrlo dekorativna biljka, ima tamno zelene kožnate listove koji u jesen poprimaju razne nijanse crvene boje. Cvatnja bijelih cvjetova aronije skupljenih u grozdove počinje koncem travnja. Kultivari aronije su samooplodne biljke. Zreli plodovi su sjajne crne boje i ujednačeno dozrijevaju. Od plodova se najčešće rade pekmez, sokovi, čaj ili vino. Ovisno o volumenu biljke, može ponijeti i 10-12 kg plodova, a trajnost aronije je i do 20 godina. Aronija je vrlo je otporna je na bolesti i štetnike - ističe Jasminka Goger Perić.

Dodaje kako su u pravu oni koji tvrde da je to namirnica budućnosti, jer aronija ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.

Echinacea se može sakriti pred kaduljom, kraljicom antibiotika
Echinacea se može sakriti pred kaduljom, kraljicom antibiotika

- S velikim udjelom tanina i flavonoida, gdje glavnu riječ vodi antocijan, možemo reći da je aronija najjači antioksidans današnjice. Od vitamina aronija je bogata C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom. Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa - ističe Ana Grgurević.

Zahvaljujući tim svojstvima, aronija pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, ističu sugovornice. Aronija ima i antikancerogeno djelovanje, jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

- Izuzetan je antioksidans. Aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i ‘napad’ na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti, ističu sugovornice. Također, ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. 

Osim toga, aronija je poznata po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre. Plodovi aronije uglavnom se koriste za preradu, odnosno za pripravljanje džemova, sokova, sirupa, čajeva i vina.Da aronija ima antioksidativni učinak veći od ostalog bobičastog voća, slaže se i Alma Bunić, nutricionistica iz savjetovališta Nutriforma te dodaje kako, uz spomenute prednosti, to voće utječe i na smanjenje masnoća kao što su kolesterol i trigliceridi te potiče bolju prokrvljenost u organizmu.

- No može smetati ljudima s gastritisom, pa se njima savjetuje da je konzumiraju oprezno - upozorava sugovornica. 
Aronija, osim što je izuzetno ljekovita, može biti ukras u vašem vrtu. Aronija je popularna i kao ukrasna biljka u vrtu, a kako nije zahtjevna za uzgoj, i otporna je na razne bolesti i nametnike te vrlo dobro uspijeva ako je posađena u sjeni ispod viših voćki, lako možete pronaći kutak za njenu sadnju, ističu agronomkinje iz Fragarije. 

Kontejniranu sadnicu aronije može se saditi u bilo koje doba godine, no najbolje ju je saditi u vrijeme mirovanja vegetacije, u jesen ili u rano proljeće. Prije sadnje treba odstraniti sve oštećene dijelove korijena, pri čemu ne treba prikraćivati sitno korijenje. Sadnica aronije se sadi u svježe iskopanu jamu, u dobro pripremljeno tlo. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje, koji je potrebno dobro ugaziti, zatim sloj stajskoga gnoja, pa opet sloj rahle zemlje.

Aroniju iz kontejnera treba posaditi u jamu, zatrpati rahlom zemljom i obilno zaliti vodom. Rezidba se svodi na prorjeđivanje grma te uklanjanje starijih i slomljenih grana. Aroniju  je potrebno gnojiti stajskim i mineralnim gnojivima, savjetuju Jasminka Goger Perić i Ana Grgurević.

Dobra domaća alternativa aroniji može biti šipak, ili nar, koji se u drevna vremena nazivao “zrnata jabuka”. Uz visoki udio vitamina C, nar sadrži i velike količine bioaktivnih tvari, prvenstveno polifenola, flavonoida i tanina, koji neutraliziraju razorni učinak slobodnih radikala, pa je i izuzetan antioksidans. Postoje istraživanja koja upućuju na to da sok od šipka ima i do tri puta jači učinak na zaštitu naših stanica od zelenog čaja i crnog vina. 

- To je namirnica koja se u zadnje vrijeme sve više proučava. Sok od šipka se sve više proizvodi i koristi se u mnogim stanjima. Pomaže kod anemije, masnoća, tlaka, dobar je za pamćenje i kod dijabetesa - ističe nutricionistica. 

- Konzumacija šipka kod ljudi s viškom estrogena je poželjna jer može prevenirati rak dojke - ističe Alma Bunić. Brojna istraživanja su pokazala da nar i pripravci od nara, među ostalim, pozitivno utječu na rast i obnavljanje stanica i posebno su učinkoviti u preventivi, ali i u procesu liječenja zloćudnih oboljenja dojke, prostate, želuca, pluća i kože te leukemije. Vrlo je koristan za srce i krvotok, među ostalim, snižava visoki krvni tlak, potiče prokrvljenost i poboljšava pokretljivost mišića srca te smanjuje učestalost napada kod angine pectoris i sprečava srčani infarkt.

Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma
Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma

Također, nar i njegovi pripravci ublažavaju arteriosklerozu. Djeluje umirujuće i protiv čira na želucu i probavnih poteškoća. Sok i pripravci od nara djeluju protiv upala izazvanih virusima i bakterijama te smanjuju reumatske bolove i poteškoće sa zglobovima, a pogoduje i zdravlju sluznice i zubnog mesa. Sok od šipka smatra se korisnim i u slučaju hormonalne neravnoteže u vrijeme PMS-a i menopauze budući da sadrži i fitoestrogene.

Smanjuje apetit, pa je dobar saveznik i u dijetama za mršavljenje. Također, kozmetički pripravci koji sadrže nar imaju i antiaging učinak te ublažavaju bore i čine kožu elastičnijom. Brojne studije u zadnje vrijeme govore u prilog tome da su preparati na bazi nara od velike pomoći i u sprečavanju ili ublažavanju posljedica zloćudnih oboljenja prostate. Inače, nar raste u obliku grma, cvjeta ljeti, a sazrijeva u kasnu jesen. 

Domaći sok (sirup) od šipka

Za pripremu soka od šipka potrebna vam je razmjerna količina dobro očišćenih sjemenki i šećera. U veliku zdjelu na dno stavite jedan tanki sloj sjemenki pa ih pospite šećerom. Dodajte novi sloj sjemenki pa pospite šećerom i ponavljajte dok ne iskoristite sav šećer i nar.

Ostavite da odstoji 24 sata, s tim da sastojke treba što češće miješati (barem 5 do 10 puta kroz dan) i to tako da pomalo gnječite šipak kuhačom. Nakon 24 sata šećer bi se trebao potpuno otopiti i pomiješati sa sokom. Tad pomalo prebacite sadržaj u blender i dobro sameljite. Trebali biste dobiti tečnu i glatku strukturu sirupa, koji možete miješati s vodom u omjeru koji vam najbolje odgovara. 

Liker od šipka

Liker od šipka može biti vaša tajna dobrog zdravlja tijekom cijele zime. Za njegovu pripremu vam treba 7 zrelih šipaka, kora jednog limuna, pola kilograma šećera, 7 decilitra rakije lozovače, 1 štapić cimeta, 3 decilitra vode. Prvo očistite šipak, i to dobro, da ne ostanu ljuskice, pa blenderom  usitnite sjemenke da dobijete što više soka.

Premjestite ih u veliku staklenu teglu. Ogulite koru limuna, pa dodajte u teglu, zajedno s rakijom i štapićem cimeta. Poklopite i ostavite 3 tjedna, s tim da svaki dan trebate protresti teglu. Pije se oko pola do cijele čašice ujutro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku