Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma

Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma

Ljekovita svojstva egzotičnog začina kurkume povezuju se s glavnim sastojkom, kurkuminom, a pelin u malim količinama djeluje protiv nadutosti, zatvora i grčeva u želucu

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Brojna istraživanja pokazala su da kurkuma odlično djeluje na čišćenje organizma od toksina, te tako potiče rad jetre te čišćenje žučnjaka. Preventivno djeluje protiv zgrušavanja krvi, odnosno usporava taj proces, te djeluje protuupalno.

Zbog toga se smatra da unos kurkume može spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti te bolesti poput osteoartritisa i sličnih bolnih upala te otečenosti. Ljudima kojima su dijagnosticirane takve upale preporučuje se svakodnevna konzumacija kurkume.

Postoje istraživanja koja ukazuju i na to da kurkuma prevenira porast razine lošeg kolesterola te ona koja ukazuju na jaka antioksidativna svojstva, zbog kojih se istražuju pretpostavke o tome da kurkuma može preventivno djelovati i protiv raka.

Kurkumu odlikuju snažna protuupalna svojstva

Egzotičan začin kurkuma iz obitelji je đumbira, a potječe iz južne Azije. Svježa ima aromatičan i ljutkast okus, a sušena dobiva notu naranče i đumbira. Pigment kurkumin kojeg sadrži jedan je od najjačih antioksidanata sa snažnim protuupalnim svojstvima.

Pelin liječi želučane tegobe

Pelin se od davnina smatra lijekom kod želučanih i jetrenih tegoba. Ljekovita svojstva otkrili su još stari Rimljani, a Hipokrat ga je propisivao kao lijek za reumatizam i ublažavanje bolova. 

U malim količinama pelin potiče rad bubrega i jetara, pospješuje izlučivanje žuči te efikasno djeluje protiv nadutosti, plinova i kroničnog zatvora te ublažava grčeve u želucu. 

Doziranje je važno

Kod uzimanja pripravaka od pelina iznimno je važno pravilno doziranje. Iako u malim dozama djeluje kao jedan od najmoćnijih i najbrže djelujućih prirodnih lijekova, posebno za tegobe s probavom i žuči, pelin u većim dozama ima opojno djelovanje, zbog čega je u 18. stoljeću bio često i zloupotrebljavan.

Uz širok spektar ljekovitih svojstava, ta je gorka biljka i među rijetkima koje djeluju protiv parazita. Pelin, naime, sadrži tujone i izotujone koji uništavaju i parazite i njihova jajašca te je efikasan lijek protiv crijevnih parazita.

Kao samonikla biljka raste na stijenama, kamenitim i sunčanim staništima, šljunčanim obalama rijeka, neobrađenim tlima, uz putove i ograde. Od pelina se pripravljaju različiti pripravci, od praha i tinktura, do ekstrakta, vina i rakije, a njegovu gorčinu možete ublažiti dodatkom meda ili soka. 

Čajevi od pelina uništavaju bakterije i parazite i tako jačaju imunitet. Osušenim listovima pelina možete napuniti i jastučiće, a njegov će aromatičan miris otjerati nesanicu te olakšati disanje kod prehlade, kašlja i začepljenog nosa. Ipak, iako je iznimno ljekovit, pelin ne treba uzimati dulje od sedam dana.

Jojoba odlično čuva kožu, dok smilje liječi rane, briše bore...
Jojoba odlično čuva kožu, dok smilje liječi rane, briše bore...

Ne smiju ga upotrebljavati trudnice i dojilje, kao ni oni koji imaju čir ili krvarenje u želucu ili unutarnjim organima. Ne treba ga uzimati ni istodobno s preparatima željeza. 

Kad je u pitanju djelovanje, kurkumu u nekim segmentima dobro može zamijeniti i kopriva. Poznato je da ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te da stimulira lučenje žuči. Službeno je odobrena kao za liječenje reumatoidnog artritisa i artroza, bilo kao samostalan lijek, bilo kao dodatak terapiji, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Pelinkovac za želudac

Namočite 15 do 20 g pelina u 1 l crnog vina te ostavite da odstoji deset dana, uz svakodnevno protresanje. Potom procijedite te ujutro, natašte, popijte jednu malu čašicu. Ovaj pripravak pomaže kod nadutosti, manjka kiseline i oboljenja želuca.

Čaj od pelina protiv želučanih tegoba

Pelin nikad ne kuhajte nego ga samo prelijte kipućom vodom. Za pripremu čaja žličicu pelina prelijte šalicom vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji tri do pet minuta te procijedite. Na dan je dovoljno uzimati jednu šalicu – razdijelimo je po obrocima te čaj pijemo pola sata prije jela ili tijekom dana u manjim gutljajima.

Tinktura od pelina

U staklenku stavite 10 g pelina i prelijte sa 2 dl 45-postotne lozovače. Ostavite da odstoji 20 dana pa procijedite. Uzima se 8 do 10 kapi tinkture jedanput do tri puta dnevno na kocki šećera. Tinktura se može rabiti i za masiranje kod želučanih bolova i grčeva te podrigivanja. Nakon masaže na bolno mjesto stavlja se ugrijana vunena tkanina.

Đumbir će štititi od prehlade, a komorač liječi grčeve i kašalj...
Đumbir će štititi od prehlade, a komorač liječi grčeve i kašalj...

U ljekovite se svrhe najčešće koriste listovi

Cvjeta od srpnja do rujna. U ljekovite se svrhe najčešće upotrebljavaju listovi koji se sabiru prije cvatnje, dok se čitava biljka, odnosno cvjetni vrhovi, beru za vrijeme cvatnje. Potom se listovi i biljka suše u hladu, na vjetrovitom mjestu, uz preokretanje. 

Kopriva pročišćava jetru i krv

Korijen koprive sadrži veliki udio željeza, pa se tradicionalno koristi u liječenju anemije, kao i protiv peruti u kosi i opadanja kose te za njeno jačanje.

Čaj od koprive djeluje na pročišćavanje jetre i krvi, potiče obnovu stanica, pomaže problematičnoj koži, potiče izgaranje masnoća i pozitivno djeluje na razinu šećera u krvi te općenito dobro djeluje na organizam. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer potiče apetit, opskrbljuje organizam željezom i uspješno djeluje protiv umora.

- Tinktura ili infuzija lista koprive smatraju se najboljim sredstvom za pojačanje izlučivanja mokraćne kiseline, pa su stoga idealan lijek za giht. Koristi se tijekom više mjeseci, bez stanke i do pola godine, s tim da uvijek treba uzimati svježe pripravke, ističe nutricionistica Marić Bulat. 

Mlijeko i tinktura od koprive

Usitnjenu suhu koprivu (2 žlice) prelijte mlijekom (3 dl), zakuhajte i lagano kuhajte deset minuta. Procijedite. Uzimajte dvaput na dan ili prema potrebi protiv žučnih tegoba.

Za tinkturu od koprive treba vam 20 g suhoga korijena koprive i 100 ml 70-postotnog alkohola. Korijen koprive prelijte alkoholom i ostavite da pokriveno odstoji dva tjedna. 

Čaj od koprive protiv anemije

Pripremite 2 žlice lišća koprive koje treba dobro oprati i sitno narezati, te preliti s 250 mililitara prokuhale vode. Poklopite i ostavite da odstoji poklopljeno oko pet minuta, pa procijedite i pijte protiv anemije. 

Dvije žličice svježeg ili sušenog lista koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta te procijedite. Popijte tri šalice na dan kod reumatskih bolova, umora, slabokrvnosti i izostanka apetita.

Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje
Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje

Oblozi protiv reume i upala

Oblozi od koprive su vrlo korisni za ublažavanje reume i upala zglobova. Svježe listove prelijte vrućom vodom, pa u tu tekućinu uronite tkaninu kojom ćete omotati bolna mjesta.

Pomoć protiv celulita

Također, čaj ili tinktura od koprive odlična su potpora anticelulitnim tretmanima, no treba ih kombinirati s vježbanjem i masažama te uravnoteženom prehranom. 

Svježi sok od koprive protiv umora i čaj za prostatu

U sokovniku ili u stroju za meso iscijedite sok iz svježeg lišća koprive. Sok se pije uvijek svježe pripremljen jer bi stajanjem mogao fermentirati. Svaki dan, najbolje ujutro, treba uzeti 15 ml žlice soka od koprive u pola čaše vode.

Pomaže kod slabokrvnosti, povišenog tlaka, proljetnog umora i povišenog šećera u krvi. Suhi korijen koprive (6 g) stavite u ključalu vodu (300 ml) i kuhajte deset minuta. Maknite s vatre i ostavite još pet do deset minuta pa procijedite.

Čaj se pije topao nakon obroka, triput na dan, oko tri mjeseca kod problema s prostatom.

Sikavica protiv toksina

Silimarin iz sikavice povećava razine antioksidansa koji štiti jetru za čak 35 posto, liječi hepatitis, cirozu i trovanje jetre...

Slično djelovanje kao kurkuma, prvenstveno na jetru, ima i sikavica, i to zahvaljujući sastojku silimarinu, za koji je znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast. 

Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35 posto, a to je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre, čija razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. 

Mahuna ublažava migrene, a čaj od crne soje čisti bubrege
Mahuna ublažava migrene, a čaj od crne soje čisti bubrege

Pauza svaka dva tjedna

Sikavica štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova, a koristi se i u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde. Inače, još 1986. godine odobrena je za liječenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

U rijetkim slučajevima dugotrajnija konzumacija silimarina može izazvati nadutost, grčeve i proljev, pa se preporučuje svaka dva tjedna napraviti pauzu. 

Ljekovita od srednjeg vijeka

Sikavica je u Hrvatskoj tek odnedavno došla u središte pozornosti zbog svoje ljekovitosti, dok se u drugim državama uvelike koristi i ispituje.

Samoniklo raste samo u podnožju Biokova, i šireg Sredozemlja, a kod nas osim Biokova u svim krajevima s toplijom klimom, dakle u podnožju Biokova, u Dalmaciji, ali i na suhim i sunčanim položajima u Hercegovini, a njezina ljekovitost koristi se od Srednjega vijeka za liječenje oboljele jetre. 

Sikavicom se briše mamurluk

Preparati od sikavice preporučuju se ljudima sklonima alkoholu i masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka. Slovi kao lijek kod trovanja zelenom pupavkom, jača organizam, regulira probavu i aktivno djeluje na sprečavanje rasta stanica raka prostate. Efikasno liječi sve vrste alergija, hunjavice uzrokovane peludom, napade urtikarije i astme bolesti putovanja...

Čaj od sikavice za bolju probavu

Za pripremu čaja pripremite 1 do 2 žličice suhe sikavice i prelijte ju s 2 decilitra kipuće vode, te pustite da odstoji poklopljeno 15 minuta. Promiješajte, pa procijedite. Pijte po šalicu čaja tri puta na dan za bolju probavu. 

Čaj pojačan mentom

Punu žličicu sjemenki sikavice prelijte šalicom kipuće vode. Nakon što odstoji 10-15 minuta, popijte toplo na gutljaje, i to po šalicu ujutro natašte, šalicu 30 minuta prije ručka i navečer prije spavanja. Djelovanje se može pojačati dodatkom prstohvata listića metvice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje