Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Astronauti s ISS-a: Evo kako lakše preživjeti (samo)izolaciju

Astronaut Scott Kelly kaže da je ljudima svakodnevno potrebna i zabava poput čitanja, pisanja dnevnika, sviranja nekog instrumenta ili učenja novih vještina i hobija

Foto: ISS
2 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jedan radi 'vikendicu' mački, drugi uči boje preko voća...

Dok u zemljama diljem svijeta život kao da staje zbog borbe s virusom COVID-19, nekima su izolacija i odvojenost od društva skoro nepodnošljivi, kao i brojni postovi po društvenim mrežama u kojima ljudi pišu kako 'karantenu shvaćaju kao priliku za rast i osobni razvoj'. I premda nas i brojni poznati stalno sa svojim objavama podsjećaju da smo 'svi u ovome zajedno', jasno je da se to tako ne čini i onima koji izolaciju ne provode u vikendicama, ljetnikovcima ili kućama uz jezero. 

- Nije mi bilo lako skoro godinu dana živjeti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) - napisao je ovih dana za New York Times, NASA-in astronaut Scott Kelly.

POGLEDAJTE VIDEO SA SAVJETIMA ASTRONAUTA:

- Kad bih išao spavati, bio sam na poslu. Kad sam se ujutro budio, opet sam bio na poslu - piše Kelly i kaže da je boravak u svemiru vjerojatno jedini posao na kojem se nikako ne možete sa svima pozdraviti, dati otkaz i otići.

Punih godinu dana provedenih na svemirskoj postaji naučilo ga je, kaže, vještinama za koje vjeruje da mogu pomoći da se preživi izolacija. I naravno ostane normalan. 

Rad za računalom DA NE STVARAJU ANKSIOZNOST Koji su sve izvori tjeskobe kod kuće - i kako ih se može izbjeći

- Kada radite od kuće, lako je pomisliti kako drugi pitaju da li stvarno radite ili gledate reprize 'Prijatelja', zbog čega će neki svoju predanost dokazivati tako da rade do kasno ili propuštaju ručak i odmor - kaže Kelly koji savjetuje da se dobro organizirate i odvojite i vrijeme za zabavne aktivnosti.

Foto: NASA Johnson

- Ja sam se na primjer dvaput našao sa prijateljima iz svoje ekipe za filmske večeri i pogledao Game of Thrones; isto dvaput - kaže on i ponovno naglašava važnost dobre organizacije, dovoljnog spavanja, ali i vremena za izlazak u šetnju.

Isto tako, Kelly kaže da je ljudima svakodnevno potrebna i zabava poput čitanja, pisanja dnevnika, sviranja nekog instrumenta ili učenja neke nove vještine te, naravno, održavanja kontakta s prijateljima i obitelji putem video poziva.

Rad za računalom PAMETNIJI PRISTUP Premoreni ste od posla ovih dana? Ove 3 strategije pomažu

Kellyju se u ovoj poruci pridružio i kanadski astronaut i zapovjednik ISS-a Chris Hadfield koji je astronautove savjete za 'ostati normalan' tijekom ove izolacije nadopunio sa savjetima 'kako ostati produktivan'. On je, kaže, uvijek kad je duže vrijeme boravio na svemirskoj postaji, imao četiri misli vodilje: da treba prepoznati rizik, procijeniti svoje ciljeve, razumjeti ograničenja i na kraju, poduzeti potrebne mjere.

Foto: NASA

On je, kaže, uvijek kad je duže vrijeme boravio na svemirskoj postaji, imao četiri misli vodilje: da treba prepoznati rizik, procijeniti svoje ciljeve, razumjeti svoja ograničenja i na kraju, poduzeti potrebne mjere.

POGLEDAJTE VIDEO: (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message