Obavijesti

Lifestyle

Komentari 212

Atrofija: Bez seksa, vagine se lako mogu smežurati i propasti

Atrofija: Bez seksa, vagine se lako mogu smežurati i propasti

Vaginalna atrofija je česta, ali izlječiva bolest koja uzrokuje stanjivanje vaginalnog zida. Ovaj problem se može pojaviti kod žena svih dobi, ali najčešće je zabilježen kod žena koje su u menopauzi

VIDEO

U pitanju je bolno stanje koje vam može potaknuti svrbež, čak i osjećaj peckanja, a ne radi se o spolno prenosivoj infekciji. U pitanju je vaginalna atrofija, stanje koje napada žena u svim godinama.

Vaginalna atrofija je česta bolest koja uzrokuje stanjivanje vaginalnog zida. Ovaj problem se može pojaviti kod žena svih dobi, ali najčešće je zabilježen kod žena koje prolaze, ili su tek prošle, menopauzu. To se događa zato što tijelo proizvodi manje estrogena nego što je naviklo, a to utječe na 'ponašanje' vaginalnog zida.

Vaginalna atrofija se može dogoditi ženama koje su bolovale od raka, pogotovo kod onih koje su primale hormonalne tretmane za rak dojke, piše New York Post.

Uobičajeni simptomi uključuju iscjedak, osjećaj peckanja, svrbež, poteškoće u obavljanju male nužde i bol tijekom seksa.

Ovi simptomi su su sami po sebi dovoljni da se žena u potpunosti odrekne seksa, ali pokazalo se da redoviti orgazmi zapravo imaju pozitivan utjecaj te smanjuju simptome.

Stvar je u povećanom protoku krvi u donjem dijelu tijela potaknutom orgazmom - utjecaj na krvotok je isti kao pri intenzivnijem vježbanju.

- Vrlo je važno da imamo zdrav seksualni život s partnerom ili sa sobom - izjavila je Louise Mazanti, seksualna terapeutkinja iz Londona.

Bez seksa zbog rijetkog stanja: 'Vagina se zatvori, nema rupe'
Bez seksa zbog rijetkog stanja: 'Vagina se zatvori, nema rupe'

- Ljudi često kažu da nemaju seksualni život jer nemaju partnera. Ali, zaboravite na to i imajte seksualni odnos sami sa sobom. Bit je u tome da se prilikom seksa dodiruje vaginalno tkivo te se pojačava krvotok, osjetljivost i elastičnost - objasnila je Mazanti.

Povećanje protoka krvi povećava opskrbu kisikom u vagini, što znači da je manja vjerojatnost da će vaginalno tkivo biti upaljeno, tanko ili suho.

Prema Mazanti, ako stanice ne dobivaju dovoljno kisika, ne mogu eliminirati otpad iz tkiva, što može uzrokovati upalu koja dovodi do problema kao što je vaginalna atrofija.

Nakupljeni toksini također mogu spriječiti vitalne hranjive tvari da dođu do stanica, što može ostaviti tkivo malo slabijim i tanjim.

- Gubitak sposobnosti za seks nije samo fizički problem, može imati ozbiljne nuspojave na mentalno zdravlje ljudi. Kada se smanji sposobnost seksanja i želja za seksom, to je velika promjena u identitetu - tvrdi Mazanti.

- Žene se počinju preispitivati i postavljati si pitanja kao što su: 'Tko sam ja sad, ako nisam seksualna žena koja sam nekad bila?'. To može uzrokovati depresiju i krizu identiteta te duboko razmatranje egzistencijalne prirode - objašnjava Mazanti.

Simptomi vaginalne atrofije

  • Suhoća
  • Osjećaj peckanja, pogotovo za vrijeme obavljanja male nužde
  • Iscjedak
  • Svrbež
  • Povećana potreba za obavljanjem nužde
  • Infekcije mokraćnog sustava
  • Inkontinencija
  • Lagano krvarenje nakon seksa
  • Neugoda tijekom seksa
  • Suhoća tijekom seksa
  • Skraćivanje ili skupljanje vagine
Masturbacijom spriječite stres da loše utječe na vaš mozak
Masturbacijom spriječite stres da loše utječe na vaš mozak

Što uzorkuje ovo stanje?

Vaginalnu atrofiju najčešće uzrokuje smanjenje proizvodnje ženskog spolnog hormona estrogena. Estrogen je glavni hormon koji regulira ženski menstrualni ciklus i kontrolira ovulaciju.

Također je odgovoran za zadebljanje vaginalnog zida i uzrokuje pojavu iscjetka kod djevojčica prilikom ulaska u pubertet. Dakle, ako se kod žene prestane proizvoditi estrogen, zidovi vagine mogu postati tanki i suhi.

Vaginalna atrofija najčešća je kod žena koje su prošle kroz menopauzu, ali ju također mogu uzrokovati određeni tretmani za liječenje raka i hormonske terapije.

Žene pušači, kao i žene koje nikada nisu imale vaginalni porod ili nemaju spolne odnose također su više izložene riziku. Pušenje utječe na cirkulaciju krvi, što dovodi do toga da vagine i druga tkiva ne dobivaju dovoljno kisika.

6 najboljih seks poza za one s penisom manjim od prosjeka
6 najboljih seks poza za one s penisom manjim od prosjeka

Liječenje vaginalne atrofije

Za liječenje suhoće se mogu koristiti vaginalni ovlaživači i maziva koji mogu poboljšati ženin seksualni život. Postoje i kreme koje se svakodnevno umeću u vaginu i potiču njezinu elastičnost.

Za ugodniji seks žene mogu koristiti lubrikante.

Također se preporučuju i tablete estrogena koje pomažu u obnovi prirodnih nivoa estrogena u tijelu. A ako se simptomi ne poboljšaju, preporučuje se terapija estrogenom.

Neki vam dopuštaju da imate svoj mir, a neki znaju sami brinuti o sebi: Frajeri s ovih 5 osobina su najbolji u vezama!

Razdoblje Škorpiona: Ovi osebujni likovi nikad ne bi mogli funkcionirati u vezi s ova tri horoskopska znaka!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'