Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Brm, brm: Igranje s autićima razvija maštu, finu motoriku...

Igra s autićima vrlo je korisna i za djevojčice i za dječake, jer pruža priliku za cjelovito učenje više različitih vještina, od znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike (STEM učenje)

Little blond child playing with lots of toy cars indoor
Foto: Dreamstime
5 komentara

Kako je moguće da jedan  plastični autić ili kamion pobude veliku pažnju klinaca i to podjednako djevojčica i dječaka, koji se godinama igraju s njima?

Prije svega, igra s autićima 'raste' s djecom, od onoga da se samo sudaraju, što im je zanimljivo dok su jako mali, pa do toga da igrajući se s njima mogu razvijati maštu i igrati se da negdje putuju, ili nešto prevoze. Ukratko, postoje barem tri prednosti igre s autićima koje utječu na razvoj djeteta: 

Izloženost STEM učenju

Foto: Dreamstime

Većina roditelja u zadnje vrijeme je izložena bombardirana tom kraticom, a podrazumijeva učenje koje povezuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Umjesto da se tim područjima posvećujete pojedinačno, moguće ih je objediniti i tako djetetu pružiti cjelovitu edukaciju.

Gornja Stubica, 06.03.2019 - Slavko i Ana Ivanic izradjuju drvene igracke NJEMU SU 92, NJOJ 84 Stara tradicija: Drvene i šarene igračke izrađuju već 70 godina

Prije nego počnete tražiti trgovine s oznakom STEM u trgovinama, provjerite kako igračke koje već imate ispunjavaju tu ulogu. Autići su odličan primjer STEM-igračke, jer pomažu djetetu da nauči snalaženje u prostoru dok autićem 'vozi' petlje po podu, no istodobno uče o tome kako brzina djeluje na svladavanje udaljenosti, upoznaju se s gravitacijom, težinom i slično. Prednost takve igre je u tome što djeca ne gledaju objašnjenja za pojedine pojmove, nego ih doživljavaju, i to puno prije nego što će u školi učiti o njima. 

KRSTIČEVIĆ SE JAVIO NA FEJSU Psihologinja: 'I djeca bacaju igračke jer se ne znaju izraziti'

Ukratko, koliko god vam se činilo da djetetu treba osigurati više STEM poduke, te da nešto trebate učiniti, ne trebate se dodatno truditi, jer djeca uče kroz igru. 

Foto: Dreamstime

Fokusiranost na fine motoričke vještine

Igra s malim autićima pomaže u razvoju finih motoričkih vještina kod djeteta. Razvija se koordinacija između oka i ruke, te spretnost ruku kako dijete nosi ili gura autiće, vozi ih ili nosi kao da lete po zraku i slično. Jako je važno razvijati te vještine, jer su one osnova  za razvoj niza drugih vještina.

IPAD LAB U NASTAVI Uz pametne igračke brže učimo množenje, ali i hrvatski jezik...

Tako se dijete priprema za držanje olovke u ruci jednog dana, za rezanje škarama ili nizanje perli u ogrlicu, na primjer. A kad jednom odrastu i dobiju automobil na daljinsko upravljanje, to će pomoći da dosegnu novu razinu koordinacije između oka i pokreta.  

PRIČA O IGRAČKAMA Inspiracija za hrvatske igračke su vez, kruh, kolo i paška čipka

Kognitivni razvoj 

Djeca uče kroz igru, igra im pomaže da razviju razumijevanje svijeta oko sebe. Kroz igru uče o svijetu i o svojoj ulozi u njemu, odnosno tako će shvatiti da kad negdje žele ići mogu sjesti u automobil i odvesti se tamo. 

KNJIGA DANA Dječja mašta bolje će se razviti uz skrivača, nego uz igračke...

Igra s autićima i kamionima stavlja ih u ulogu vozača, a djeca vole preuzimati kontrolu i razvijati svoju slobodnu volju time što će 'odlučivati' o tome kuda autić vozi. Igrajući se s autićima djeca uče o tome da se svaka cjelina sastoji od dijelova, te uče riječi. Prvo nauče riječ automobil, pa pomalo i riječ gume, vrata, prozori, cesta... i slično, piše portal Gossip & Gap.  

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message