Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Avocado Show osvaja svijet: Isprobajte njihove fine recepte

Avocado Show osvaja svijet: Isprobajte njihove fine recepte
32

U samo tri godine Avocado Show Rona Simpsona i Juliena Zaala se putem franšize raširio u 19 zemalja zbog čega je proglašen najboljim gastronomskim start up konceptom na svijetu

VIDEO

Voće sa srcem? Pogađate? Zeleno je, mnogi ga zabunom svrstavaju u povrće, točnije botaničari ga smatraju velikom bobicom sa jednom sjemenkom. Avokado raste na drveću u toplijoj klimi i porijeklom je iz Meksika. Imaju kremastu, glatku teksturu, a prekriva ih kvrgava, gusta, tamnozelena ili crnkasta kora. Na glasu je kao jedno od najhranjivijih voćki na svijetu. Od njega se može napraviti sve što se poželi. Ukusno je i neutralno pa nećete pogriješiti poželite li od njega pripremiti slatka ili slana jela. Jednom riječju: avokado je zvijezda!

Njegov su potencijal prepoznali Ron Simpson i Julien Zaal iz Amsterdama koji su 2017. pokrenuli restoran servirajući sve najukusnije od srca te velike zelene bobice. U samo tri godine Avocado Show se putem franšize raširio u 19 zemalja zbog čega je proglašen najboljim gastronomskim start up konceptom na svijetu. To uključuje urbane centre poput Madrida, Londona, Brisela i Pariza. Ono po čemu je koncept prepoznatljiv je da servira jednostavno pripremljenu zdravu hranu od održivog avokada koja je vizualno zapanjujuća i ukusna. 

Lansirali su Avocado Fries za supermarkete

Kako je baza obožavatelja rasla, The Avocado Show je proširio i svoj asortiman, lansirajući uspješnu kuharicu, kolekciju odjeće, aplikaciju Hologram Menu, patentirali su avocado fries za super markete, pa čak i dokumentarni film o održivosti u svom opskrbnom lancu. Cilj im je bio naznačiti da nisu samo konzumenti odgovorni već i sami poduzetnici za ono što podržavaju, koje namirnice kupuju i nude na tanjuru. Ron i Julien su htjeli imati socijalno i ekološki osviješten brend jer smatraju da se to podrazumijeva s novim generacijama. U nabavi avokada ne sudjeluju u devastaciji prašume i ne kupuju produkt iz kartela već s malih obiteljskih farmi za pravednu (fair, fairtrade) cijenu.

Sigurni u to da u Hrvatskoj ima mnoštvo obožavatelja ove divovske bobice i nesigurni kada će koncept doći do njih, vlasnici Avocado Showa su podijelili nekoliko recepata koje svatko može prirediti doma. Riječ je o kaloričnom doručku u svojoj svetoj ili varijanti za grješnike te zdravoj zdjeli koja podsjeća na japanski fusion.

Recepti za hit jela:

Dva najpopularnija doručka u The Avocado show-u su The Sinner Stack i The Saint Stack. Donosimo vam osnovni recept za ova dva hit jela. Dodajte razne preljeve kako bi ih pretvorili u Grešnika ili Sveca – kaže se da je sve u perspektivi. 

Saint Stack (6 do 8 palačinki, za dvije osobe)

Sastoji se od veganskih matcha palačinki, avokada, bobičastog voća i javorovog sirupa.
Dodaci za Sinner Stack: prhka pržena slanina i kriške banane
Preljevi i dodaci za Saint Stack: mješavina bobica i mousse od avokada.

Za palačinke:

- 150 g brašna
- 250 ml sojinog mlijeka
- 30 g javorovog sirupa
- ½ žlice sojinog ulja (+ dodatak za prženje)
- 12 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 4 g matcha praha
- par kapi zelene boje za hranu - pistacije

Miješajte električnim mikserom sve sastojke za tijesto dok se dobro ne izmiješaju. Zagrijte malo sojinog ulja u neprianjajućoj tavi, a palačinke pržite u serijama. Za lijepe okrugle palačinke koristite okrugli metalni obruč za rezanje kolača kako bi dobili što bolji oblik.
U međuvremenu izrežite avokado. Prepolovite ga po duljini i izvadite košticu i koru. Izrežite tanke kriške po dužini jedne od polovica avokada, a zatim lagano pritisnite da biste stvorili neku vrstu lepeze. Koristite rezač. Ponovite s drugom polovicom avokada.
Na dva odvojena tanjura slažite palačinke u hrpe. Lopaticom postavite kriške avokada na vrh palačinki. Na jedne također dodajte prženu slaninu i banane kako bi ih učinili grješnima, a na druge bobičasto voće i mousse od avokada. Ukoliko niste unaprijed pripremili mousse predlažemo da u blenderu izmiksate avokado, krem sir, sok limete i mrvicu soli. To će dići palačinke u nebesa, ne zovu se uzalud svete. Poslužite s preljevima po želji i polijte s još malo javorovog sirupa.

Avo Poke Show (za 1 zdjelu)

‘Zdjela avokada’, sushi riža, sirovi losos, wakame, nezrela zrna soje iz edamame mahune, tobiko (riblja jaja), umak od soje

SASTOJCI:

- 50 g sushi riže
- 50 g lososa, sashimi kvalitete
- 1 avokado
- 2 žlice soje od edamame mahunarke
- 2 žlice ribljih jajašaca tobiko
- 2 žlice salate od algi wakame
- 1 žlica mješavine začina  furikake 
- jestivo cvijeće, kontrastne boje
- Daikon cress klice
- sojin umak, poslužiti sa strane

Za marinadu od lososa:

- ½ žličice octa za sushi
- ½ žličice sojinog umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žličica maslinovog ulja
- čili u prahu, po ukusu

POSTUPAK: 

Skuhajte rižu za sushi, prema uputama na paketu. Pomiješajte sve sastojke za marinadu od lososa, izrežite losos na male kockice i dodajte ih marinadi. Dobro promiješajte kako biste bili sigurni da je sav losos prekriven marinadom.

Napravite obruč od avokada. Ispunite dno sushi rižom. Čvrsto utisnite rižu u obruč stražnjom stranom navlažene žlice.
Povrh svega, rasporedite sljedeće sastojke na rižu unutar obruča od avokada kako bi imali četiri jednaka dijela: jednu četvrtinu napunite lososom, jednu četvrtinu sojom, četvrtinu ribljom ikrom tobiko i četvrtinu salatom od wakamea algi. Pospite furikake preko lososa i posložite cvijeće na vrh. Klice ‘’daikon cress’’ stavite na sredinu posude za poke i poslužite s umakom od soje sa strane.

*Furikake je suhi japanski začin koji uključuje hren, pahuljice palamide, sjemenke sezama, alge i suho povrće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru