Lifestyle

Komentari 16

Ayurvedske metode: 9 načina kako zagrijati tijelo - od vode s limunom do gledanja u plamen

Ayurvedske metode: 9 načina kako zagrijati tijelo - od vode s limunom do gledanja u plamen

Voda s limunom, začini u jelu te posebna tehnika disanja samo su neki od provjerenih, zdravih načina kojima možemo tijelu priuštiti brzinsko i ugodno zagrijavanje

Stručnjaci za ayurvedu otkrili su nekoliko izvrsnih, svakodnevnih trikova koje možemo svi iskoristiti kako bismo se što prije zagrijali iznutra.

POGLEDAJTE VIDEO: Kundalini joga

1. Ujutro popijte toplu vodu s limunom

- Ne samo da će vas zagrijati sama voda, već će i limun dobro utjecati na probavni sustav i općenito organizam - komentirala je stručnjakinja za ayurvedu i suosnivačica brenda 'SoulFull Veda', Angelica Neri za mbg.

2. Pijuckajte čaj od đumbira

Ayurvedski liječnik Manas S. Kshirsagar A.D., M.S., kaže da đumbir zagrijava, što čini čaj od tog popularnog korijena još jednom izvrsnom opcijom za osjećaj ugode. Osim toga, ističe da đumbir pomaže u raspirivanju naše 'unutarnje vatre' te se preporučuje prije jela, za poticanje probave.

3. Jelima dodajte začine

Kshirsagar i Neri ističu da su određeni začini i začinsko bilje izvrsni za povećanje 'topline' obroka. Neri predlaže cimet, kurkumu, kumin, đumbir, klinčić i crni papar, a Kshirsagar toj listi dodaje korijander i kardamom.

4. Isprobajte tummo disanje

Tummo disanje, što u prijevodu znači 'unutarnja vatra', drevna je tehnika disanja koju su izvorno prakticirali tibetanski budistički redovnici. To uključuje izvođenje određenog uzorka disanja dok vizualizirate vatru u trbuhu, koja daje osjećaj grijanja iznutra.

Studija o tummo disanju provedena 2014. godine pokazala je da ova praksa uistinu može pomoći ljudima da malo podignu tjelesnu temperaturu.

5. Iskušajte dah vatre

Za još jednu tehniku ​​disanja koja zagrijava, Neri predlaže da isprobate dah vatre.

- Ova tehnika disanja radi se disanjem iz nosa dok se pupak povlači u kralježnicu. Ovo pomaže pročistiti tijelo i prizvati vatreni element unutar aktivacije čakre solarnog pleksusa - savjetuje Neri.

Kako napraviti dah vatre: Sjednite uspravno, udahnite i izdahnite kroz nos, istiskujući trbuh tijekom udisaja i uvlačenjem trbuha tijekom izdisaja. Disanje će biti glasno i brzo kako povećavate tempo disanja. Nastavite najmanje 30 sekundi.

6. Masaža

Abhyanga je ayurvedska masaža koja koristi toplo ulje, a Kshirsagar kaže da je to jedan od njegovih omiljenih načina za stvaranje  topline u tijelu.

- To je sjajan način da pojačate cirkulaciju, a može ujedno smanjiti stagnaciju mliječne kiseline i limfe - ističe Kshirsagar.

Dreamstime

7. Isprobajte 'trataku'

Tehnika tehnika ajurvedske meditacije je zapravo gledanje u svijeću.

- Jednostavno upalite svijeću i meditirajte na plamen gledajući ga. Pritom koristite samo prirodne svijeće, ne one s umjetnim bojama i toksične - priča Neri. Krenite s nekoliko minuta te s vremenom podižite do 15 minuta.

8. Jedite hranu koja grije

Uz začine, stručnjakinja predlaže i više sezonske hrane koja nosi element vatre u Ayurvedi – to su jabuke, rajčice, češnjak, čili, luk, celer, morska sol i tamari.

Ilustracije hodanja i šetnje

9. Krećite se

I na kraju, ali svakako ne manje važno, Kshirsagar i Neri podsjećaju na kretanje, kao jednostavan i efikasan način za zagrijavanje.

Neri preporučuje jutarnje vježbanje i znojenje, dodajući da vruća joga, power vinyasa i pilates učvršćuju i zagrijavaju. I jednostavna šetnja na suncu je preporuka, sunce će vam dati toplinu i svjetlost da zima lakše prođe.

Najčitaniji članci