Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Azijski gradovi su najranjiviji na promjene u okolišu: Džakarta je megagrad izmučen zagađenjem

Azijski gradovi su  najranjiviji na promjene u okolišu:  Džakarta je megagrad izmučen zagađenjem

Od stotinu svjetskih gradova najranjivijih na promjene u okolišu, svi osim jednog su u Aziji. Najcrnjoj budućnosti izložena je Indija, zemlja s 13 od 20 gradova s najvećim rizikom

VIDEO

Diljem svijeta više od 400 gradova s ukupno milijardu stanovnika izloženo je visokom ili ekstremnom riziku od kombinacije onečišćenja, manjka pitke vode, toplinskih udara, prirodnih katastrofa ili klimatskih promjena, pokazalo je izvješće tvrtke za procjenu poslovnih rizika Maplecroft. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Na vrhu popisa je Džakarta, megagrad izmučen zagađenjem, poplavama i toplinskim udarima, no najcrnjoj budućnosti izložena je Indija, zemlja s 13 od 20 gradova s najvećim rizikom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po analizi Maplecfrofta Delhi je drugi na listi rizičnih od ukupno 576 gradova, a u prvih deset su još tri indijska grada, Chennai koji je treći, Agra je šesta i Kanpur deseti. 

Kabanica u boji u 10 cool stilova
Kabanica u boji u 10 cool stilova

Ako se analizira samo onečišćenje, koje uzrokuje sedam milijuna preranih smrti u svijetu, 20 najzagađenijih svjetskih gradova s najmanje milijun stanovnika nalazi se u Indiji, a Delhi je na neslavnom prvom mjestu. 

Kineska srednja klasa

Nakon Azije najveći udio gradova s visokim rizikom nalazi se u područjima Bliskog istoka i sjeverne Afrike, a Lima je jedini neazijski grad koji se 'probio' u top 100. 

- Pola svjetske populacije živi u gradovima i oni su ključan pokretač bogatstva, no istodobno su izloženi onečišćenju, oskudici vode i prirodnim opasnostima -  rekao je glavni autor izvješća Will Nichols. 

Premda bogatija od Indije i Kina je suočena s velikim izazovima kada je posrijedi onečišćenje okoliša. Ondje je najveći problem onečišćenje vode. Među prvih 50 gradova u toj kategoriji, 35 je kineskih. 

Sandstorm during morning rush hour in Beijing, China

No drugačiji politički sistem mogao bi ići u prilog Kini.

- Ondje je sve više pripadnika srednje klase koja zahtijeva čišću vodu i zrak, što se odmah reflektira na vladine ciljeve -  objašnjava Nichols. 

Kineska hijerarhijska struktura i spremnost na hitne i nagle mjere, poput zatvaranja tvornica, toj zemlji daju bolje šanse da izbjegne rizike.

Globalno zagrijavanje

Kad je posrijedi samo globalno zagrijavanje, najteže će nastradati kontinent koji je za to najmanje odgovoran - Afrika. Ondje je 40 od 45 klimatski najugroženijih gradova.

Osim što su izloženi sve gorim sušama i toplinskim udarima, tamošnji su gradovi i najlošije opremljeni za suočavanje s takvim problemima. 

Stil Lejle Hajrović: Njene torbice vrijede od 3000 do 150.000 kn, a Pradina boca za vodu - 500 kn
Stil Lejle Hajrović: Njene torbice vrijede od 3000 do 150.000 kn, a Pradina boca za vodu - 500 kn

- Dva najmnogoljudnija afrička grada, Lagos i Kinšasa, među onima su s najvećim rizikom - kaže se u izvješću. Posebno su ranjivi i Monrovia, Brazzaville, Freetown, Kigali, Abidjan i Mombasa.

U izvješću se su analizirale i prijetnje od ekstremnih događaja i njihov utjecaj na uvjete života u gradovima, na potencijal za ulaganja, sposobnost prilagodbe na promjene, ranjivost i operativni kapacitet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 22. travnja: Vage će se zaljubiti na poslu, a Blizanci biti duhoviti
PROVJERITE ŠTO VAS OČEKUJE

Dnevni horoskop za ponedjeljak 22. travnja: Vage će se zaljubiti na poslu, a Blizanci biti duhoviti

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 22. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to
Ivan i Korina imaju Down i dobili su prvi posao: 'S prvim novcima želimo otići na koncert'
DIVNA PRIČA

Ivan i Korina imaju Down i dobili su prvi posao: 'S prvim novcima želimo otići na koncert'

Ivan (19) i Korina (21), zaposleni su jednom modnom lancu odjećom. Oboje vole modu, posebno Korina, a Ivan je veliki navijač Hajduka. Njihov prvi korak u samostalnost protekao je glatko