Ponekad se dva klasična deserta susretnu i stvore nešto čarobno. Baklava babka upravo je to: spoj bogatih, orašastih okusa baklave i mekane, slatke teksture babke
HIT RECEPT
Baklava babka, kombinacija dvije dobro poznate slastice
Čitanje članka:
2
min
Baklava babka odličan je spoj dva dobro nam poznata deserta - hrskave i sočne baklave i meke, utješne babke. Imamo super recept koji donosimo u nastavku...
Baklava babka - recept
Sastojci za tijesto:
- maslac, 85 g
- mlijeko, 175 ml
- instant kvasac, 11 g
- šećer, 150 g
- jaje, 3 kom
- ekstrakt vanilije, 1,50 žličica
- brašno, 600 g
- morska sol, 1 žličica
Sastojci za nadjev:
- šećer, 135 g
- cimet, 1 i 1/2 žličica
- orasi, 125 g
- pistacije, 125 g
- korica od 1/2 naranče
- sol, 2 prstohvata
- ekstrakt vanilije, 1 žličica
- ružina vodica, 1/2 žličice
- kardamom, 1/8 žličice
- maslac, 75 g
Sastojci za medeni sirup:
- med, 250 g
- voda, 175 ml
- morska sol, 1 prstohvat
Priprema:
- U zdjelu miksera s postoljem stavite maslac, mlijeko, kvasac, šećer, jaja i vaniliju pa sve dobro izmiješajte pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte brašno i sol, a zatim pomoću nastavka za tijesto mijesite na niskoj brzini 5 -7 minuta, dok se tijesto ne sjedini i postane glatko.
- Prebacite tijesto u namašćenu zdjelu, čvrsto prekrijte plastičnom folijom i ostavi da se diže na toplom mjestu 1-2 sata (dok ne naraste na otprilike 1,5 puta od prvotne veličine). Ako tijesto stavljate u hladnjak na hladnu fermentaciju (može stajati do 2 dana), izvadite ga otprilike 1,5 sat prije upotrebe kako bi se ugrijalo prije valjanja.
- Premažite maslacem 2 duguljasta kalupa za kruh veličine 23 x 10 cm ili jedan kalup za vijenac, odnosno kuglof. Na dno svakog kalupa stavite komad papira za pečenje kako bi kasnije bilo lakše izvaditi baklava babku.
- Na velikoj, dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik širine oko 60 cm i dužine 30-35 cm. Posljednjih 1,5 cm rubova premažite vodom.
- U zdjelici pomiješajte mljeveni cimet i šećer, pa ostavi sa strane. U multipraktiku kombiniraj orahe, pistacije, sol, vaniliju, koricu naranče i ostale arome po želji. Usitni ih dok ne dobiješ teksturu nalik kus-kusu (ne smije biti previše fino mljeveno). Ostavite sa strane.
- Ostatak tijesta premažite rastopljenim maslacem, ravnomjerno pospite mješavinom cimeta i šećera te pospite većinom mljevenih oraha i pistacija (ostavi dvije žlice za kasnije).
- Čvrsto zarolajte tijesto od sebe u dugi, uski valjak. Zatvorite krajeve što je bolje moguće. Odrežite zadnjih 1,5 cm s oba kraja valjka. Pažljivo prerežite valjak po dužini na pola (koristi dugi nazubljeni nož) i položite polovice jednu pored druge, prerezanom stranom prema gore.
- Spojite gornje krajeve i podignite jednu stranu preko druge, formirajući pletenicu, pazeći da prerezane strane ostanu prema gore (izgledaju lijepo). Ako je potrebno, koristite dodatne ruke ili lopaticu za lakše premještanje pletenice u pripremljeni kalup.
- Ako radite vijenac i imate poteškoća s jednom dugom pletenicom, možete ga oblikovati u dvije kraće, pokušavajući krajeve uvući i preklopiti.
- Pokrijte kalup plastičnom folijom i ostavi da babka ponovno naraste na toplome oko 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 175°C. Pospite baklava babku preostalom smjesom mljevenih oraha i pistacija i pecite 30-40 minuta, dok površina ne postane duboko zlatno smeđa.
- Dok se baklava babka peče, kombiniraj med, vodu i prstohvat soli u malom loncu. Zakuhaj, zatim smanji vatru i kuhaj dok se smjesa ne reducira za otprilike trećinu.
- Čim baklava babku izvadite iz pećnice, prelijte je sirupom (ili ostavi 1/4 šalice za posluživanje). Činit će se kao da je sirupa previše, ali na kraju ćete dobiti savršeno sočan kolač - sjajan i aromatičan poput baklave.
- Pustite baklava babku da se hladi dok ne postane mlaka, zatim pažljivo prođite nožem uz rubove kalupa i prebacite je na tanjur za posluživanje. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku