Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Baklava babka, kombinacija dvije dobro poznate slastice

Baklava babka, kombinacija dvije dobro poznate slastice

Ponekad se dva klasična deserta susretnu i stvore nešto čarobno. Baklava babka upravo je to: spoj bogatih, orašastih okusa baklave i mekane, slatke teksture babke

Baklava babka odličan je spoj dva dobro nam poznata deserta - hrskave i sočne baklave i meke, utješne babke. Imamo super recept koji donosimo u nastavku...

Sočna baklava s pistacijama i narančom idealan je desert
Sočna baklava s pistacijama i narančom idealan je desert

Baklava babka - recept

Sastojci za tijesto:

  • maslac, 85 g
  • mlijeko, 175 ml
  • instant kvasac, 11 g
  • šećer, 150 g
  • jaje, 3 kom
  • ekstrakt vanilije, 1,50 žličica
  • brašno, 600 g
  • morska sol, 1 žličica 

Sastojci za nadjev:

  • šećer, 135 g
  • cimet, 1 i 1/2 žličica
  • orasi, 125 g
  • pistacije, 125 g
  • korica od 1/2 naranče
  • sol, 2 prstohvata
  • ekstrakt vanilije, 1 žličica
  • ružina vodica, 1/2 žličice
  • kardamom, 1/8 žličice
  • maslac, 75 g 

Sastojci za medeni sirup:

  • med, 250 g
  • voda, 175 ml
  • morska sol, 1 prstohvat
baklava babka

Priprema:

  1. U zdjelu miksera s postoljem stavite maslac, mlijeko, kvasac, šećer, jaja i vaniliju pa sve dobro izmiješajte pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte brašno i sol, a zatim pomoću nastavka za tijesto mijesite na niskoj brzini 5 -7 minuta, dok se tijesto ne sjedini i postane glatko.
  2. Prebacite tijesto u namašćenu zdjelu, čvrsto prekrijte plastičnom folijom i ostavi da se diže na toplom mjestu 1-2 sata (dok ne naraste na otprilike 1,5 puta od prvotne veličine). Ako tijesto stavljate u hladnjak na hladnu fermentaciju (može stajati do 2 dana), izvadite ga otprilike 1,5 sat prije upotrebe kako bi se ugrijalo prije valjanja.
  3. Premažite maslacem 2 duguljasta kalupa za kruh veličine 23 x 10 cm ili jedan kalup za vijenac, odnosno kuglof. Na dno svakog kalupa stavite komad papira za pečenje kako bi kasnije bilo lakše izvaditi baklava babku.
  4. Na velikoj, dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik širine oko 60 cm i dužine 30-35 cm. Posljednjih 1,5 cm rubova premažite vodom.
  5. U zdjelici pomiješajte mljeveni cimet i šećer, pa ostavi sa strane. U multipraktiku kombiniraj orahe, pistacije, sol, vaniliju, koricu naranče i ostale arome po želji. Usitni ih dok ne dobiješ teksturu nalik kus-kusu (ne smije biti previše fino mljeveno). Ostavite sa strane.
  6. Ostatak tijesta premažite rastopljenim maslacem, ravnomjerno pospite mješavinom cimeta i šećera te pospite većinom mljevenih oraha i pistacija (ostavi dvije žlice za kasnije).
  7. Čvrsto zarolajte tijesto od sebe u dugi, uski valjak. Zatvorite krajeve što je bolje moguće. Odrežite zadnjih 1,5 cm s oba kraja valjka. Pažljivo prerežite valjak po dužini na pola (koristi dugi nazubljeni nož) i položite polovice jednu pored druge, prerezanom stranom prema gore.
  8. Spojite gornje krajeve i podignite jednu stranu preko druge, formirajući pletenicu, pazeći da prerezane strane ostanu prema gore (izgledaju lijepo). Ako je potrebno, koristite dodatne ruke ili lopaticu za lakše premještanje pletenice u pripremljeni kalup.
  9. Ako radite vijenac i imate poteškoća s jednom dugom pletenicom, možete ga oblikovati u dvije kraće, pokušavajući krajeve uvući i preklopiti.
  10. Pokrijte kalup plastičnom folijom i ostavi da babka ponovno naraste na toplome oko 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 175°C. Pospite baklava babku preostalom smjesom mljevenih oraha i pistacija i pecite 30-40 minuta, dok površina ne postane duboko zlatno smeđa.
  11. Dok se baklava babka peče, kombiniraj med, vodu i prstohvat soli u malom loncu. Zakuhaj, zatim smanji vatru i kuhaj dok se smjesa ne reducira za otprilike trećinu.
  12. Čim baklava babku izvadite iz pećnice, prelijte je sirupom (ili ostavi 1/4 šalice za posluživanje). Činit će se kao da je sirupa previše, ali na kraju ćete dobiti savršeno sočan kolač - sjajan i aromatičan poput baklave.
  13. Pustite baklava babku da se hladi dok ne postane mlaka, zatim pažljivo prođite nožem uz rubove kalupa i prebacite je na tanjur za posluživanje. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. 
Napravite najbolju baklavu: Ovaj vas recept neće razočarati
Napravite najbolju  baklavu: Ovaj vas recept neće razočarati


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Genijalan trik kako da vam cipele postanu otporne na vodu
ZA SUHE NOGE

Genijalan trik kako da vam cipele postanu otporne na vodu

Svijećom istrljajte cipele tako da na njima ostane bijeli sloj. Potom ga otopite fenom. Na kraju pričekajte nekoliko trenutaka i cipele će biti spremne za hodanje po kiši
Uši nikada ne čistite štapićem! Ovo je jedini ispravan način
UPOZORENJE

Uši nikada ne čistite štapićem! Ovo je jedini ispravan način

Ljudi ne shvaćaju da je čišćenje ušiju opasno, a većina se opravdava da čiste samo vanjski dio školjke. U uho ne bi trebali gurati ništa čija je veličina veća od ljudskog lakta
Mnoge žene nose grudnjak krivo: Jeste li i vi među njima?
EVO KAKO JE PRAVILNO

Mnoge žene nose grudnjak krivo: Jeste li i vi među njima?

Kopčajte grudnjak ispod lopatica, ne previsoko kao što mnoge žene rade. Namjestite naramenice tako da između stane prst, prekratke će se urezivati u kožu, a to izgleda ružno