Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Napravite najbolju baklavu: Ovaj vas recept neće razočarati

Napravite najbolju  baklavu: Ovaj vas recept neće razočarati

Domaća baklava nudi raskoš okusa uz hrskavu koricu s nadjevom od orašida po izboru te ukusnim citrusnim sirupom koji zaokružuje dojam ove slastice

VIDEO

Baklava je slastica koja zahtijeva strpljenje i nastaje iz ljubavi, a za pripremu je potrebno nekoliko sati. Stilovi pripreme su različiti i ovisi o tome naginjete li grčkoj ili turskoj tradiciji, no rezultat će vas oduševiti ako iskušate ovaj recept koji objedinjuje obje tradicije. Pritom možete za nadjev koristiti orašaste plodove po izboru, a stručnjaci kažu da je za posebnu teksturu najbolje koristiti pročišćeni maslac, iako u ovom receptu koriste obični otopljeni maslac, piše Gimmesomeoven.

POGLEDAJTE VIDEO: Najbolji chessecake

Pokretanje videa...

Svjetski je dan cheesecakea 01:11

Sastojci:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • 1 pakiranje (oko 40 listova) smrznutog vučenog tijesta, odmrznuto na sobnoj temperaturi, ili svježeg
  • 500 gr orašastih plodova po izboru (orasi, pistacije)
  • žličica mljevenog cimeta
  • 1 i 1/2 šalica otopljenog maslaca

Za sirup:

  • 2/3 šalice meda
  • 2/3 šalice vode
  • 2/3 šalice šećera
  • 3 žlice svježe iscijeđenog soka od naranče (ili limunovog soka)
  • žlica vode od cvijeta naranče (ili ružine vodice)

Priprema:

Odmrznite tijesto. Napravite sirup. Pomiješajte med, vodu, šećer i sok od naranče u malom loncu. Zagrijte na srednje jakoj vatri dok smjesa gotovo ne zakipi, povremeno miješajući. Smanjite vatru na srednju i nastavite kuhati pet minuta. Prebacite tekućinu u zdjelu, umiješajte vodu s cvijetom naranče ili ruže (ako koristite) i ohladite sirup dok ne bude spreman za upotrebu.

Dobar tek! Sočna baklava od oraha, pistacija i puno čokolade
Dobar tek! Sočna baklava od oraha, pistacija i puno čokolade

Orašaste plodove izmiksajte u procesoru hrane dok se ne usitne. Možete ih također nasjeckati ručno nožem ili ih staviti u vrećicu i udarati čekićem. Pulsirajte ili miješajte orahe zajedno s cimetom dok se ne sjedine. Odvojite nekoliko žlica orašastih plodova koje ćete kasnije koristiti kao preljev, a zatim podijelite preostale orahe na pet jednakih dijelova (otprilike 3/4 šalice po porciji) i ostavite sa strane.

Odmotajte i premjestite odmrznuto tijesto na dasku za rezanje i narežite ga na pravokutnik veličine posude za pečenje. Odbacite ostatke te tijesto lagano prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom da se ne osuše.

Zagrijte pećnicu na 162°C. Mekanim kistom lagano premažite maslacem unutrašnjost posude za pečenje. Pažljivo položite prvu koru u posudu za pečenje i lagano je premažite maslacem. Ponovite s još devet listova i svaki premažite maslacem, dok u posudi ne bude ukupno deset listova.

Pripremite vječnu slasticu svih generacija i ukusa - baklavu
Pripremite vječnu slasticu svih generacija i ukusa - baklavu

Pospite otprilike petinu smjese orašastih plodova ravnomjerno preko gornjeg sloja tijesta. U drugom sloju ponovite postupak s još pet listova, svaki lagano premažite maslacem, nakon čega slijedi još petina smjese orašastih plodova. Sve ponovite u trećem i svakom sljedećem sloju te završite sa 10 listova tijesta. Zadnji, završni sloj također premažite maslacem. Narežite baklavu u željene oblike i stavite u pećnicu. Pecite oko sat i 15 minuta, odnosno dok gornji slojevi baklave ne porumene i ne postanu hrskavi.

Prebacite posudu za pečenje na rešetku za hlađenje i pripremljeni sirup ravnomjerno prelijte po vrhu vruće baklave. Na svaki komad baklave kao preljev pospite prstohvat nasjeckanih orašastih plodova. Ostavite da baklava odstoji nepoklopljena tri do četiri sata dok se potpuno ne ohladi, a zatim poslužite.

Suzy Josipović: Suprugu je moja baklava najbolja od svih
Suzy Josipović: Suprugu je moja baklava najbolja od svih

POGLEDAJTE VIDEO: DOM DAVORA BRUKETE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju