Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Barcelona je ponovno otvorila Operu Liceu koncertom za biljke

Barcelona je ponovno otvorila Operu Liceu koncertom za biljke
3

Eugenio Ampudia, konceptualni umjetnik koji stoji iza koncerta, rekao je da mu je cilj bio ukazati na ono što se dogodilo u Španjolskoj, ali i širom svijeta zbog pandemije

VIDEO

Jedna od najpoznatijih opernih kuća u Europi, Opera Liceu u Barceloni u ponedjeljak je, nakon više od tri mjeseca ponovno otvorila svoja vrata, no posjetiteljima na prvome koncertu nisu trebale ni maske ni rukavice, a ni fizički razmak. Sjedala je, umjesto ljudi, zauzelo gotovo 2300 biljaka.

Organizator koncerta i umjetnički direktor Liceua, Victor García de Gomar, pojasnio je da je svrha koncerta potaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnome stanju u kojemu su se zatekli za vrijeme izolacije, kada su postali "publika lišena statusa publike". Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj opernoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mjera činile 2292 lončanice s raznolikim biljnim vrstama. 

Eugenio Ampudia, konceptualni umjetnik koji stoji iza koncerta, rekao je da mu je cilj bio ukazati na ono što se dogodilo u Španjolskoj, ali i širom svijeta zbog pandemije koja je primorala ljude da se povuku s javnih prostora.

The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Barcelona

- Priroda je zauzela mjesta koja smo mi ranije oduzeli njoj. Možemo li pokazati više empatije? Započnimo s umjetnošću i glazbom u velikoj opernoj kući tako što ćemo u nju pozvati prirodu - kazao Ampudio na probi prije koncerta.

Nakon koncerta biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima kao zahvala za njihov bespoštedan trud u posljednjih nekoliko mjeseci.

The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Barcelona

Šestominutni koncert na pozornici Liceua prenosio se uživo putem Youtubea, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju "Krizanteme" talijanskoga skladatelja Giacoma Puccinija. Prije i nakon izvedbe glazbenici su se naklonili "publici". Organizatori su kazali kako se nadaju da će produkcija poslužiti kao svojevrsna potvrda važnosti umjetnosti, glazbe i prirode te kao putokaz prema povratku uobičajenim aktivnostima nakon pandemije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa