Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
98 komentara

Baš volite gazirano? Ovisnost, debljanje, propadanje zuba...

Iako su gazirana pića primamljivog okusa i svi ih volimo, ponekad bi se trebali zapitati što mi to zapravo pijemo i kakav utjecaj imaju na naš organizam i zdravlje

24sata Video
Foto: 24sata Video
98 komentara

Istraživači iz Harvarda prvi su došli do zaključka da se pretilost povezuje s gaziranim pićima. Naime, njihovo dvogodišnje istraživanje potvrdilo je da su dvanaestogodišnjaci koji su skloni svakodnevnom konzumiraju gaziranih pića, deblji od njihovih ostalih vršnjaka. Za svako gazirano piće viška na dan, rizik od pretilosti povećava se na 1,6 posto.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su razlozi zašto ne biste trebali piti gazirano

Prema istom istraživanju, zaključeno je da mozak ne registrira na isti način šećer iz slatkih i gaziranih napitaka i onaj iz hrane. Zbog toga se unosom gaziranih pića unose i dodatne kalorije, a kilogrami se gomilaju.

Osim toga, često konzumiranje gaziranih pića ima vrlo čvrstu vezu sa stvaranjem karijesa i propadanjem zuba . No, nije samo šećer jedini sastojak koji uzrokuje propadanje zubiju. Također, i kiseline iz ovih pića su štetne za zube.

Gazirana pića također mogu izazvati ovisnost o kofeinu koji im se dodaje radi poboljšanja okusa. Zanimljivo je to, što dijetalne Cole često imaju više kofeina.

Istraživanja koja su rađena na životinjama pokazala su da fosfor, koji je uobičajeni sastojak gaziranih pića, direktno utječe i troši kalcij iz kostiju. Sukladno tome, istraživanje koje je provedeno na Harvardu dokazuje kako su djevojčice koje piju više gaziranih pića, sklonije lomljenju kostiju .

Stoga, iako im je okus primamljiv, gazirana pića nisu najbolje rješenje za utažiti žeđ. Njihovo često konzumiranje može dovesti do već navedenih problema (propadanje zubiju, višak kilograma, otežan rad organizma...).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message