Obavijesti

Lifestyle

Komentari 98

Baš volite gazirano? Ovisnost, debljanje, propadanje zuba...

Baš volite gazirano? Ovisnost, debljanje, propadanje zuba...
7

Iako su gazirana pića primamljivog okusa i svi ih volimo, ponekad bi se trebali zapitati što mi to zapravo pijemo i kakav utjecaj imaju na naš organizam i zdravlje

VIDEO

Istraživači iz Harvarda prvi su došli do zaključka da se pretilost povezuje s gaziranim pićima. Naime, njihovo dvogodišnje istraživanje potvrdilo je da su dvanaestogodišnjaci koji su skloni svakodnevnom konzumiraju gaziranih pića, deblji od njihovih ostalih vršnjaka. Za svako gazirano piće viška na dan, rizik od pretilosti povećava se na 1,6 posto.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su razlozi zašto ne biste trebali piti gazirano

Pokretanje videa...

24sata Video 00:35

Prema istom istraživanju, zaključeno je da mozak ne registrira na isti način šećer iz slatkih i gaziranih napitaka i onaj iz hrane. Zbog toga se unosom gaziranih pića unose i dodatne kalorije, a kilogrami se gomilaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga, često konzumiranje gaziranih pića ima vrlo čvrstu vezu sa stvaranjem karijesa i propadanjem zuba . No, nije samo šećer jedini sastojak koji uzrokuje propadanje zubiju. Također, i kiseline iz ovih pića su štetne za zube.

Gazirana pića također mogu izazvati ovisnost o kofeinu koji im se dodaje radi poboljšanja okusa. Zanimljivo je to, što dijetalne Cole često imaju više kofeina.

Istraživanja koja su rađena na životinjama pokazala su da fosfor, koji je uobičajeni sastojak gaziranih pića, direktno utječe i troši kalcij iz kostiju. Sukladno tome, istraživanje koje je provedeno na Harvardu dokazuje kako su djevojčice koje piju više gaziranih pića, sklonije lomljenju kostiju .

Stoga, iako im je okus primamljiv, gazirana pića nisu najbolje rješenje za utažiti žeđ. Njihovo često konzumiranje može dovesti do već navedenih problema (propadanje zubiju, višak kilograma, otežan rad organizma...).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'