Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Beauty pravila za dugo toplo ljeto: Njega počinje pilingom

Beauty pravila za dugo toplo ljeto: Njega počinje pilingom
14

Njega u najtoplijim mjesecima traži više pilinga, laganije i prirodne kozmetičke sastojke, adekvatnu zaštitu i mnogo, mnogo hidratacije prije i poslije sunčanja

VIDEO

Jedna od prvih stvari na koje treba misliti u ljetnim mjesecima, a tiče se njege kože jest “čisto platno”, kako se slikovito izrazila jedna od globalnih Avedinih edukatorica Shelley Baviec. Naravno da je i hidratacija negdje pri samome vrhu, međutim kombinacija visoke temperature, znoja i krema sa zaštitnim faktorom gomila mrtve stanice kože, a to je ono što ljeti najmanje želimo. 

Provjerite da sapun ili gel za tuširanje dodatno ne ‘isisava’ vlagu iz kože. Uobičajene proizvode zamijenite onima s prirodnim uljima bogatima vitaminom e koji održava vlažnost kože. na vrhu popisa neka vam budu kokosovo, maslinovo ili ulje avokada

Ako imate normalnu kožu, koristite grublji piling tri puta na tjedan, dok osjetljiva koža traži nešto nježnije čišćenje. Prečest i preagresivan piling “skida” i prirodnu masnoću kože te je tako još samo više isušuje. Također, provjerite da sapun ili gel za tuširanje dodatno ne “usisava” vlagu. Uobičajene proizvode zamijenite onima s prirodnim uljima kao štu su kokosovo, maslinovo ili ulje avokada. A kada govorimo o ljetnim beauty pravilima, naravno da ne možemo preskočiti problematičnu kožu koja u ovo doba godine postaje još problematičnija. 

Prema jednom istraživanju, gotovo 60 posto onih koji imaju problema s prištićima tvrde da im se stanje pogoršava ljeti, a samo je 11 posto izjavilo da imaju više problema s kožom zimi. Ljeti se potrebno “prebaciti” na laganije proizvode na bazi vode, a što se tiče dekorativne kozmetike potražite proizvode s višestrukim učinkom poput BB krema koje istodobno hrane, prekrivaju i pružaju koži zaštitu od UVA i UVB zraka, a preporučljivo je u beauty rutinu uvrstiti i masku od gline jedanput na tjedan koja će ukloniti višak masnoća. 

Osim njege, ne možemo zaobići niti ono što unosimo u tijelo koje je posebno ljeti važno hidrirati, kako izvana tako i iznutra. I zato, ako pomislite da ste u danu popili dovoljno vode, natočite si još čašu jer nijedna krema neće toliko nahraniti kožu i pomoći joj da se riješi nečistoća. Također se pobrinite da unosite dovoljno vitamina A, C i E, antioksidansa koji imaju protuupalna svojstva kako bi izgledali svježe, sjajno i zategnuto. A ljeto je i idealno vrijeme da si češće priuštite odlazak na masažu. Osim što je dobro za mentalno zdravlje, masaža učvršćuje kožu te pomaže “ispeglati” nepravilnosti. 

Citrusi za razbuđivanje

Gel za tuširanje s citrusima savršen je odabir za jutarnje tuširanje. Osim što osvježavaju, sastojci poput limuna ili u ovom slučaju limunske trave svakodnevno toniziraju, hidratiziraju i revitaliziraju kožu. 

U vodu s mokrom kosom

Klor sadrži bakar koji u kombinaciji sa suncem oksidra i plavu kosu pretvara u zelenu, UV zrake ispiru vrhove smeđe kose, a sol lomi bojene vlasi. No kosa je poput spužve pa ju dobro namočite slatkom vodom prije kupanja; tako će upiti manje klora i soli.

Ljetna beauty pravila

A ljetna beauty rutina nezamisliva je bez adekvatne zaštitne od štetna Sunčeva zračenja i bogate njege nakon izlaganja suncu. Bakini recepti za “kremu” za sunčanje od maslinova ulje ili teške i guste teksture koje ostavljaju bijeli trag na koži stvar su prošlosti. Dinamični godišnji odmori, koji su sve popularniji, zahtijevaju mnogo praktičnije i laganije formule koje i dalje štite od sunca. Njih nalazimo u sprej-pakiranjima koja su laka za doziranje te omogućuju ravnomjerno nanošenje na teško dostupna mjesta. A sve su češći i proizvodi koji potiču tamnjenje. Zahvaljujući posebnim sastojcima proces dobivanja brončanog tena ubrzava se za čak do 40 posto, a hranjive tvari kao što su shea maslac, bademovo ulje ili aloja kožu će nahraniti već tijekom sunčanja i time spriječiti njezino prerano starenje. 

Zahvaljujući posebnim sastojcima nekih proizvoda, tamnjenje se ubrzava za čak do 40 posto, a hranjive tvari kao što su shea maslac, bademovo ulje i aloja kožu hrane kožu već tijekom sunčanja i tako sprečavaju njeno prerano starenje

Nanošenje kreme kad već dođete na plažu jedna je od najvećih pogrešaka koje možete napraviti. Gotovo je nemoguće nanijeti previše kreme za sunčanje, zapravo je veća vjerojatnost da je ne nanosite dovoljno. Kako biste zaštitili kožu od sunca, uz dobro odabran zaštitni faktor, potrebna je i dovoljna količina proizvoda tj. dva mililitra po četvornom centimetru kože. U prijevodu to znači barem dvije pune čašice za žestoka pića na tijelo te količina veličine veće kovanice na lice. Ako koristite sprej, nanosite ga dok ga koža ne prestane upijati, malo pomalo. Krema se nanosi prije izlaska iz kuće, a nakon toga svaka dva sata. Češće se treba mazati ako plivate, ronite, bavite se sportom ili se mnogo znojite. A preplanuli ten, bez obzira na to koliko lijep bio, treba i dodatnu dozu njege. Izlaganje suncu isušuje kožu, čini je sklonijom borama, a tu je i neugodan osjećaj zatezanja. 

Dodate li tomu vjetar, sol i nedovoljnu hidraciju, san o blistavu tenu može se pretvoriti u noćnu moru. Iako se čini da se losion za njegu nakon sunčanja ne razlikuje od običnog, on ima drukčiju ulogu i drukčija svojstva. Dubinski vlaži kožu, sanira štetu od prethodnog sunčanja, priprema kožu za sljedeće izlaganje suncu i umiruje kožu. Protiv crvenila, eventualnih prištića i osipa najbolje djeluje aloja. A razlog zbog kojeg toliko volimo losione za njegu nakon sunčanja je učinak hlađenja. Stoga se nerijetko uz aloju u losionima mogu pronaći sastojci poput mente ili ugodnih voćnih mirisa papaje, manga i kokosa.

SPF faktori se ne zbrajaju

Mnoge žene žive u uvjerenju da se SPF faktori zbrajaju, dakle, ako stave kremu s faktorom 15 te puder s faktorom 20, da nose zaštitni faktor 35! To je zabluda, jer uvijek se uzima u obzir samo najjači faktor, a u navedenom slučaju to je 20 - govori dr. Maja Ceković iz poliklinike za dermatologiju DermAngio.

Maslac za jako suhu kožu

Ako i inače imate problema sa suhom kožom, odaberite bogatu teksturu maslaca za tijelo. Iako poprilično težak za ljetne dane, maslac za njegu nakon sunčanja mnogo je hranjiviji i gušći od losiona te će vašoj koži pružiti svu njegu koja joj je potrebna. Osim toga, ljetni “butteri” često su lakše teksture od klasičnih.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala