Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Beba zbog puse dobila herpes koji joj je 'pojeo' pluća i mozak

Aliza Rose je bila posve zdrava beba, no živjela je svega osam dana. Umrla je od neonatalnog herpesa uzrokovanog virusom HSV1 koji je dobila zbog poljupca

VIDEO

Bilo je to toliko strašno da mi je bol razarala dušu. Bila je bucmasta, zdrava i sretna beba. Kada je umrla, primila sam ju u naručje i pjevala 'Ti si moje sunce', ispričala je Abigail Friend (19) iz SAD-a kojoj je kći umrla vrlo brzo nakon rođenja.

Aliza Rose živjela je svega osam dana. Umrla je od neonatalnog herpesa uzrokovanog virusom HSV1 koji je dobila od nečijeg poljupca.

Prvih 36 sati nakon rođenja sve je bilo u redu, djevojčica je bila posve zdrava. Ali, potom je dobila visoku temperaturu, postala je letargična i posve izgubila interes za hranom. Stanje joj je postajalo sve lošije. Teško je disala jer je virus zahvatio pluća, a proširio se i na mozak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Počela je naticati jer joj se tekućina nakupljala u plućima. Oticao joj je i mozak.

- Liječnici su joj dali koktel lijekova kako bi joj olakšali patnju, ali od njih je dobila napadaje. Stavili su je na aparat za disanje i na kraju je bila spojena na toliko strojeva i cijevi da je to bilo strašno - ispričala je mlada majka.

Kada je umrla, liječnici su rekli roditeljima da je vjerojatno bila zaražena nakon što ju je netko poljubio, a bio je prenositelj virusa.

Meeting Mommy for the first time after the c section 😭💔

Objavljuje Aliza’s StoryPetak, 19. listopada 2018.

Abigail je na Facebooku pokrenula akciju 'Peri ruke, ne ljubi bebu' koju je podržalo oko pola milijuna ljudi.

- Proglasili su je mrtvom 20. svibnja ove godine. Ne prođe trenutak da ne pomislim na nju, stalno mi je u mislima - rekla je shrvana majka.

Ne ljubite bebu! Herpes može biti jako opasan za zdravlje
Ne ljubite bebu! Herpes može biti jako  opasan za zdravlje

Dodala je kako je teško znati tko je malenoj prenio virus, a osim poljupcem, može se prenijeti neopranim kontaminiranim rukama.

- Bila je posve zdrava kada se rodila, a virus je potpuno uništio njezino tijelo za šest i pol dana. Nekoliko članova obitelji i par bliskih prijatelja došli su je posjetiti kada se rodila. Ne postoji način kako znati tko ju je zarazio. Mogao je biti bilo tko. Mogao je to biti i liječnik - rekla je, a prenosi Daily Mail.

We loved sleeping on Mommy’s chest. It was our favorite 💔

Objavljuje Aliza’s StoryPetak, 19. listopada 2018.

Trebali su joj mjeseci da malo dođe k sebi i osjeća se dovoljno snažno da o tome progovori u javnosti. Želi roditeljima i budućim roditeljima poručiti da ne dozvole nikome da ljubi njihovu bebu.

- Virus je fatalan za bebu u najmanje prva dva tjedna nakon rođenja. I roditelji ga mogu prenijeti svojem djetetu. Ja nisam znala da se to može dogoditi dok nije bilo prekasno - dodala je Abigail.

Just got Aliza’s prints by UPS ❤️😭💔 We love and miss you baby girl ❤️💚💛💜💙

Objavljuje Aliza’s StoryPetak, 19. listopada 2018.

HSV1 uzrokuje hladne rane na usnama

- Dva tipa virusa herpesa simpleksa koji zaraze kožu su HSV1 i HSV2. HSV1 je uobičajeni uzročnik hladnih rana na usnama (herpes labijalis) i rana na rožnici oka (keratitis izazvan herpes simpleksom); taj se obično prenosi dodirom s izlučevinama iz usta ili oko usta - objašnjeno je u MSD Medicinskom priručniku za pacijente.

Opasan poljubac majke: Bebi je cijelo tijelo u strašnom herpesu
Opasan poljubac majke: Bebi je cijelo tijelo u strašnom  herpesu

- Prva infekcija herpesom u dojenčadi i male djece može uzrokovati bolne rane i upalu u ustima i desnima (gingivostomatitis) ili bolnu upalu stidnice i rodnice (vulvovaginitis). Ta stanja uzrokuju i razdražljivost, gubitak apetita i vrućicu. U dojenčadi, a rjeđe u veće djece, infekcija se može širiti krvlju i zahvatiti unutarnje organe uključujući mozak - infekcija koja može dovesti do smrti - pojašnjeno je u priručniku.

Bilo je još takvih slučajeva

Australski stomatolog dr. Michael Chong promovira ideju da roditelji obave pregled usne šupljine prije nego poljube svoju bebu u usta ili podijele žlicu s njom. I on je upozorio da to može biti opasna navika. Kaže da roditelji možda nisu svjesni da imaju karijes na zubima ili neke druge bolesti zuba i usne šupljine pa štetne bakterije prenose djeci.

On savjetuje roditeljima i da ne pušu u hranu svoje djece dok je hlade te da izbjegavaju kušati hranu je li se dovoljno ohladila prije nego je stave djetetu u usta. Također, majke bi se trebale, kaže, suzdržavati od žvakanja hrane i davanja djetetu te stavljanja bebine dude u svoja usta. 

Spomenuo je slučaj djevojčice stare svega 18 dana koja je lani umrla nakon što je dobila herpes preko poljupca svojih roditelja Shanea i Nicole Sifrit iz SAD-a. Liječnici su im rekli da im je kćer inficirana meningitisom HSV-1 koji je uzrokovan virusom herpesa.

Baby dies of herpes meningitis likely contracted from kiss. Nicole and Shane Sifrit, an Iowa couple is warning parents...

Objavljuje PTC Punjabi CanadaPetak, 21. srpnja 2017.

Umrla je u mukama. Jetra joj je otkazala, imala je unutarnje krvarenje, a krv joj se nije zgrušnjavala. Testiranje je kasnije pokazalo da roditelji nisu imali herpes već ga je djevojčica dobila od nekog drugog, rodbine ili prijatelja. Bilo je još takvih slučajeva u svijetu.

TAJNA SAVRŠENE LJUBAVI: Ako u vašoj vezi ne funkcioniraju ove tri stvari, vrlo vjerojatno nećete uspjeti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru