Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Bebe prepoznaju melodije koje su im puštali još u maternici

Bebe prepoznaju melodije koje su im puštali još u maternici
1

Iako se još razvija, mozak fetusa pamti zvukove, pa su kod beba koje su redovito slušale uspavanke još u maternici znanstvenici uočili pojačanu moždanu aktivnost

VIDEO

Osim jezika, bebe još u maternici pamte melodije koje s lakoćom prepoznaju par mjeseci nakon rođenja, pokazala je studija finskog Sveučilišta Helsinki, piše The Washington Post.

U istraživanju je 10 majki u posljednjem tromjesečju trudnoće puštalo svojim nerođenim bebama uspavanku "Twinkle Twinkle Little Star". Nakon rođenja znanstvenici su testirali reakciju beba na istu uspavanku snimajući mozak. Kod beba koje su redovito slušale uspavanke uočili su pojačanu moždanu aktivnost za razliku od beba koje su je po prvi put čule. Isti test ponovili su i četiri mjeseca kasnije, a dobili su gotovo identične rezultate.

Također, primijetili su da što je majka češće bebi puštala navedenu melodiju, to je električni signal u mozgu bio jači. 

- Mozak fetusa unatoč tome što se još razvija, pamti zvukove, a da to ni ne zna. Prilikom puštanja poznate melodije oni ih se prisjećaju, ali ne kao što to rade odrasli. To je više nesvjesno - istaknula je koautorica studije Minna Huotilainen. 

Trudnice bi mogle nerođenim bebama pjevati određenu melodiju, a istu iskoristiti i nakon rođenja. Ako je dijete pod stresom ili uznemireno, ta bi ga melodija mogla podsjetiti na umirujuće okruženje koje je imalo u maternici, objasnio je koautor studije Eino Partanen. 

Iako sve više istraživanja potvrđuje da nerođene bebe uče još u maternici, stručnjaci tvrde da se s time ne treba pretjerivati jer bi mogli narušiti normalan razvoj. 

- Iako fetus može učiti, to ne znači da ga treba učiti na silu. Već u maternici dobiva dovoljno podražaja, a svaki dodatni može biti kontraproduktivan pa ne treba pretjerivati - tvrdi Janet DiPietro, psihologinja s američkog Sveučilišta Johns Hopkins. 

Glazbeni ukus formira se prije rođenja

Sporiji razvoj: Nedonoščad bi trebala kasnije kretati u školu


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku