Lifestyle

Komentari 0

Beču nedostaju tradicionalni veliki balovi: 'Gubimo milijune'

Beču nedostaju tradicionalni veliki balovi: 'Gubimo milijune'

Premda su u Austriji ukinuta neke restriktivne mjere uvedene zbog borbe s koronavirusom, otkazana je sezona velikih balova koji se tradicionalno održavaju u veljači. Tužna je to vijest za Beč, grad kojemu su valceri u krvotoku

To je katastrofa. Ove godine smo zaradili malo ili ništa, kaže Karin Lemberger, predsjednica saveza bečkih plesnih škola, 25 ustanova koje pripremaju tinejdžere i mlađe odrasle osobe za prvi bal sezone.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bečki balovi nisu važan posao samo za plesne škole. Po podacima gradske gospodarske komore prošle je godine oko pola milijuna ljudi sudjelovalo u takvim događajima, među kojima ih je 10 posto došlo iz inozemstva. Svaki od sudionika potrošio je u prosjeku 290 eura na ulaznice, svečane haljine ili odijela, frizure, pjenušce, šo je otprilike 150 milijuna eura prihoda, tvrde u komori. 

Mnoge balove organiziraju određene profesije, ali i autsajderi su dobrodošli. Tako su ove sezone, među ostalima, otkazani i balovi slastičara, ljekarnika i proizvođača kave. 

Neće biti ni velikog bala Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tradicionalnog diplomatskog bala u Hofburgu, bivšoj carskoj palači Habsburgovaca. Otkazan je i najelegantniji i najvažniji - bečki operni bal, na kojemu su frakovi i džepni satovi još uvijek neizbježan dio pravila odijevanja političara, biznismena, umjetnika i svih ostalih koji u njemu sudjeluju. 

- Otkazivanje opernog bala velik je financijski gubitak - kazala je glasnogovornica opere Maria Wiesinger. Opera je kanila organizirati gala koncert da bi nadoknadila gubitke, no i to je palo u vodu.  

Znanstvenici su svoj bal pokušali organizirati 'online', no to se pokazalo traljavim pokušajem.

- Za ples je ipak potreban fizički kontakt - kratko je objasnio direktor bečkoga turističkog ureda Norbert Kettner. 

Balovi su prije pandemije baš bili u uzlazu popularnosti pa su tako svoje svečane plesove imali i hiphoperi, izbjeglice i LGBT zajednica. Oni su važni i za veliku zajednicu glazbenika koji praznim plesnim podijima gube važan dio svojih prihoda. 

Optimizam ih ipak ne napušta.

- Mislim da će se do iduće godine sve to srediti - kaže udaraljkaš Kevan Tehrani koji po balovima svira četvrt stoljeća.  

I direktor turističkog ureda slaže se s njim.

- Vjerujem da će se nakon cijepljenja društveni život relativno brzo vratiti u normalu - rekao je Kettner, a Lemberger predviđa "senzacionalnu iduću sezonu balova".

Najčitaniji članci