Lifestyle

Komentari 15

Belize - nezaboravno mjesto za ronjenje i otkrivanje tajni...

Belize - nezaboravno  mjesto za ronjenje i otkrivanje tajni...

Idealno mjesto za istinski odmor s koraljnim grebenima, pješčanim plažama i vrhunskim pogledom gdje god se okrenuli čeka vas na obalama karipskog mora

Koraljni greben Belizea pravi je raj za istinske ljubitelje ronjenja i podvodnog ribolova. Belize se prostire na oko 23 tisuće četvornih kilometara u Srednjoj Americi. Graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu, te ima izlaz na Karipsko more. U zemlji živi oko 266 tisuća stanovnika, što ovu zemlju čini i najrjeđe naseljenom u Srednjoj Americi. Većinu populacije predstavljaju potomci Maja i europskih doseljenika, dok je četvrtina stanovništva afričkog i kreolskog porijekla. Najveći broj stanovnika zaposlen je u poljoprivredi, koja je uz turizam, osnovna grana gospodarstva, a najbrojnije izvozne kulture su šećerna trska, limun i banane.

Glavni grad Belizea – Belmopan – smjestio se na ušću rijeke Belize u unutrašnjosti zemlje. Predstavlja glavno gospodarsko, kulturno i turističko središte zemlje. Ne čudi stoga što ovdje ništa ne prolazi bez napojnice – niti usluga u restoranima niti zamolba da fotografirate lokalno stanovništvo za uspomenu, donosi Wish.hr.

Belizejska kuhinja spoj je brojnih kulturnih i etničkih miješanja u zemlji. Ovdje se rado jede riža u kombinaciji s piletinom i grahom te paprenim umacima, riba i morski plodovi kao te citrusno voće koje raste na svakom kutu. Uz hranu se poslužuje lokalno proizvedeno pivo, vino, rum te brojni voćni sokovi.

5 nezaboravnih turističkih atrakcija Belizea:

Ronjenje

Turisti dolaze u Belize zbog ronjenja – a prava destinacija za podvodno istraživanje je Koraljni greben Belizea, koji se smjestio uz obalu ove srednjoameričke države. Dug je tristotinjak kilometara, obuhvaća više stotina cay otoka sa šumama mangrova, a svojom raskošnošću privlači i velik broj riba, pa samim time i podvodnih ribolovaca.

Drevni ostaci Maja

Belize je prepun arheoloških lokaliteta iz vremena Maja. Drevni grad Altun Ha nedaleko obale, Lamanai na sjeveru zemlje i Caraco u središtu Belizea, samo su dio uzbudljive arheološke ponude. Iskoristite posjet i za učenje o tradicionalnim zanatima ovoga prostora, te kupite poneku rukotvorinu. 

Glavni grad

Istražite Belmopan i njegove kulturno-povijesne znamenitosti, poput zgrade skupštine koja izgledom podsjeća na hram Maja. Otkrijte bogatstvo umjetnosti u gradskim galerijama, kao i noćni život u lokalnim klubovima i restoranima. Uputite se na jednu od mnogobrojnih tura istraživanja špiljskog sustava  u okolici grada.

Srednjoamerička divljina

Istražite floru i faunu Belizea u Planinama Maja – jedinom gorskom području u zemlji – koje se prostire uz granicu s Gvatemalom. Planinsko područje obuhvaća nekoliko Nacionalnih parkova koji se ponose zanimljivim špiljama, zanimljivim životinjskim vrstama i egzotičnim raslinjem.

Belize city

Najveći grad Belizea smjestio se na obali Karipskoga mora, pa ne čudi što je ovdje glavno transportno sredstvo  – vodeni taksi. U njemu možete istražiti niz muzeja, a obavezna turistička odrednica jest gradski zoološki vrt koji se ponosi brojnim egzotičnim životinjskim vrstama.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: engleski

Religija: kršćanstvo (77 posto)

Valuta: Belizijski dolar (BZD)

Viza: potrebna – hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu (Ivana Lučića 4, tel.: +385 1 60 09 100)

Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Belizea jest Philip S.W. Goldso nedaleko Belize Cityja.

Bolest i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a preporučeno protiv trbušnog tifusa, hepatitisa A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Putnicima se preporučuje i da ponesu repelente za komarce, tablete protiv malarije te zaštitu od jakog sunca.

Smještaj: Super Palm Resort i hotel Yim Saan u glavnom gradu dobar su izbor.

Restorani: Hotelski restorani mudar su odabir. Izvrsnu morsku kuhinju možete pojesti u restoranu Wet Lizard u Belize Cityju.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira putnicima u Belize oprez zbog povećane stope uličnog kriminala. Valja pratiti i meteorološke vijesti u zemlji jer od lipnja do studenog traje sezona tropskih ciklona, pa su moguće jake kiše i vjetar, poplave i odroni na cesti.

Pijete isključivo vodu iz boce.

Članak je napisan u suradnji s portalom Wish.hr. Saznajte još: Plaža Sanur na Baliju

Najčitaniji članci