Lifestyle

Komentari 8

Benedict Rak: Cijeli svijet želi naš 3D sustav za operacije oka

Benedict Rak: Cijeli svijet želi naš 3D sustav za operacije oka

ŠIROKA PRIMJENA U MEDICINI Kirurg nosi 3D naočale kao u kinu i može operirati iz bilo koje pozicije. Sustav se može koristiti u raznim granama medicine

Mladi zagrebački specijalizant oftalmologije dr. Benedict Rak (29) u KB-u Sveti Duh u Zagrebu osmislio je revolucionarnu metodu operacije.

Riječ je o tehnologiji svjetske razine za koju su već sad zainteresirane klinike diljem svijeta, no Benedicta to ne opterećuje.

- Ja sam to napravio i tu je moj posao završio. Što će se dalje zbivati s projektom ovisi o bolnici i mojem šefu - nasmijao se dr. Benedict Rak objašnjavajući kako je razvio novu tehnologiju 3D prikaza operacije.

Kontinuirano radi na usavršavanju prototipa. Naime, prilikom oftalmoloških operacija u salama do sada su kirurzi koristili okulare, a prikaz operiranog oka mogao se pratiti na monitorima. Kirurg koji operira pritom bi satima stajao pognut nad pacijentom te se nije smio micati jer bi se gubila slika.

- Osmislili smo novi sustav, takozvani Wide angle 3D. To, najjednostavnije rečeno, znači da operater nosi 3D naočale poput onih koje se nose u kinu, a područje koje operira prikazuje se na projekcijskom platnu. To je područje puno šire nego dosadašnje te imate široki kut, baš kao u kino dvorani - pojasnio je dr. Rak.

U slučaju potrebe, nastavio je, sustav se može koristiti i uz okulare kao ranije, pa i uz monitor, a to ovisi o željama kirurga.

- Ovaj se sustav ne mora koristiti samo za oftalmologiju, nego ima primjenu i u operacijama drugih grana medicine - rekao je dr. Benedict Rak.

Za pacijenta to ne mijenja mnogo jer se koriste isti instrumenti tijekom operacije i ista operacijska metoda kao ranije, ali liječnicima olakšava posao - oni mogu operirati iz bilo koje pozicije uz jednako dobru sliku. Dodatno, osoblju u sali daje bolji pregled operacijskog polja. Tijekom vikenda na oftalmološkom kongresu u Zagrebu inovaciju su predstavili američkim specijalistima.

- Reakcije su izvrsne i u ovom trenutku ponosno možemo reći da smo im uz bok, a u nekim segmentima moguće i stepenicu više - pohvalio se specijalizant.

Budućnost vidi u Hrvatskoj. Istodobno je upisao FER i Medicinu, no nije mogao zadovoljiti sve potrebe oba zahtjevna studija, pa se na kraju odlučio za medicinu.

- Birao sam područje u kojem moja ljubav prema tehnologiji može doći do izražaja, gdje mogu ponuditi svoj trud - rekao je dr. Rak dodajući kako radi i na novim projektima.

Savjeti dr. Raka za očuvanje vida

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete?