Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Berlin - najpopularnije mjesto za 'partijanje' u cijeloj Europi

Berlin - najpopularnije mjesto za 'partijanje' u cijeloj Europi
30

Saznajte kad je najbolje vrijeme za posjetiti ga, gdje uštedjeti, sve o javnom prijevozu te što treba vidjeti u jednom od najživljih i najupečatljivijih gradova Europe

VIDEO

"Pariz je uvijek Pariz, ali Berlin nikad nije Berlin", rekao je bivši francuski ministar kulture, Jack Lang, aludirajući na to kako se ovaj grad brzo mijenja. U gradu kao što je Berlin, nikad vam neće biti dosadno. Nijedan drugi grad ne može toliko toga ponuditi, pogotovo na području partija, glazbe i zabave, izložbi i cabareta. Onima koji ga posjete učinit će se kao da je Berlin zaista najpopularnije mjesto na svijetu. 

Kada ga posjetiti?

Grad se nalazi u području umjerene kontinentalne klime. Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,2 Celzijusa. Najtopliji mjeseci su lipanj, srpanj i kolovoz, a najhladniji prosinac, sječanj i veljača dok su temperature bliže nuli.

Međutim, vrijeme nije razlog da ne posjetite Berlin. Ako ste okorjeli raver, idealno vrijeme za posjet glavnom gradu Njemačke je svakako srpanj zbog Love Paradea, festivala elektroničke glazbe. Ili listopad i studeni, ako ste obožaatelj povijesti, jer se tada obilježava godišnjica ujedinjenja Njemačke i pad Berlinskog zida. Ljubitelji umjetnosti, ali i poznatih i slavnih, doći će na svoje u veljači zbog Berlinalea odnosno Berlin Film Festival koji okuplja filmsku elitu iz cijelog svijeta. Što se tiče klubske scene, svako vrijeme je idealno vrijeme za partijanje jer su klubovi otvoreni tijekom čitave godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako do Berlina

Najbolja opcija je zrakoplov. Najjeftinija je, najbrža i najudobnija, a autom ili autobusom bi se izgubio cijeli dan u putovanju. U niskotarifnom Germanwingsu već za 100 eura može se pronaći povratna kartu dok se u Croatia Airlinesu cijene kreću od 280 do 370 eura. 

Jeftini smještaj 

Berlin ima mnogo hostela što vam omogućuje jeftiniji smještaj nego u hotelima. Osobni favorit mnogih posjetitelja berlinskih hostela jest Inn Berlin Hostel, u kojem se nalaze i slike čileanskog umjetnika Francisca Pereza. Zaposlenici se zaista trude ispuniti svaku želju gosta, a sam hostel je proglašen najboljim njemačkim hostelom za 2008. godinu. Sve sobe su maksimalno opremljene i osjeća se domaća atmosfera, kao da ste kod kuće. Dvokrevetna soba košta 60 eura po danu, dok su za višekrevetne cijene i puno niže. Nalazi se u samom gradu, a internet je besplatan. 

Odyssee Globetrotter Hostel omiljeno je mjesto svih velikih putnika, pogotovo onih s ruksacima. Ugodan smještaj u berlinskim hostelima može se naći već za 14 eura za zajedničku spavaonicu, a 40 za dvokrevetnu. 

Javni prijevoz

Berlin ima visoko integrirani gradski prijevoz koji se sastoji od U-Bahna (podzemna željeznica), S-Bahna (prigradska željeznica), autobusa, tramvaja i usluga trajekta s brzim vezama s regionalnim i glavnim željezničkim rutama. 

Postoje karte za dvije ili tri zone, a turisti uglavnom koriste AB tarifu. Standardna pojedinačna karta je 2,10 eura koja vrijedi dva sata na svim oblicima prijevoza. Gotovo sve karte se mogu kupiti na automatima na stanicama ili na šalterima ili, u slučaju autobusa, kod vozača (uglavnom dnevne i 2-satne karte). 

Postoji i više vrsta prijevoznih karata. Dnevna karta vrijedi do tri ujutro na dan kupovine i stoji 5,80 eura, a sedmodnevne karte vrijede do ponoći sedmog dana i stoje 25,40 eura. Osim toga da biste uštedjeli novac, u turističkim informacijskim uredima možete kupiti WelcomeCard koji stoji 16 eura za 48 sati, a 22 eura za 72 sati, a pokriva vožnju na svim autobusima i vlakovima u zonama A, B i C za jednu odraslu osobu s do troje djece. Ona osigurava i popuste na brojnim lokacijama i predstavama u Berlinu i Potsdamu. 

City Tour Card kombinira prijevoz u zonama A, B i ulaz u gotovo 50 turističkih atrakcija, a dostupna je za 48 ili 72 sata. Ima je pronaći u turističkim uredima. 

Bež Mercedes-Benz limuzine predstavljaju većinu taxi flote, a može ih se naručiti telefonom. Prosječna vožnja stoji oko 10 eura, a uobičajeno je dati napojnicu vozaču od oko pet do dest posto ukupnog iznosa. 

Dobar način za razgledavanje Brelina svakako je i vožnja biciklom, koji možete iznajmiti za deset eura na dan, odnosno 35 eura na tjedan. Bicikli se mogu unajmiti na štandovima kod glavnih križanja u gradu od Call a Bike službe. Dovoljno je nazvati, dati im podatke o kreditnoj kartici za naplatu nakon čega se dobija šifra za otključavanje brave, a registraciju je potrebno napraviti tjedan dana unaprijed. 

Jesti kao pravi Berlinčanin

Berlin je multikultiralni grad te samim time posjeduje šarolik izbor restorana i caffe barova. Moguće je pronaći praktički sve, od currywursta i bulettena, tipičnih njemačkih jela pa sve do egzotičnih menija. Svakako kušajte kiselo zelje s kobasicama i sve to na kraju zalite dobrim pivom. Ili pojedite tipičan njemački ručak od mesa, krupira i umaka. Na ulicama možete kupiti kebab, inače prepoznatljivi znak turske kulture, s obzirom na velik broj Turaka u Njemačkoj, za svega 2,5 eura. 

Ali ako naručujete krafne, slobodno se poslužite izjavom bivšeg američkog predsjednika, Johna F. Kennedyja "Ich bin ein Berliner",  u kojoj je on sebe nazvao krafnom. Zato upamtite der Berliner je krafna, a ne stanovnik Berlina. 

U restoranima se cijene se kreću od 30 do preko 70 eura za obrok u tri slijeda s bocom kućnog vina i uključujući porez, ali ne i napojnicu. Za dobru uslugu očekuje se napojnica između pet do deset posto ukupnog iznosa računa.

Clubbing u Berlinu

Berlin je jednostavno jedan od najživljih partygradova Europe. Stara podjela je ovdje još uvijek aktualna pa zapadni centar, pomalo ironično, zaostaje za pravom akcijom u istočnom djelu. Meka partijanja svakako je klub Watergate, koji ima staklene zidove tako da posjetitelji imaju osjećaj kao da se nalaze u vodi. Ne samo da mogu uživati u vodi koja ih okružuje već mogu i plesati pod zvijezdama na drvenim platformama koje plutaju na vodi. Glazba u kojoj posjetitelji mogu uživati jest underground drum'n'bass i minimal techno. Internacionalne DJ zvijezde regularno dolaze u Watergate te svojom glazbom ovo mjesto čine još i privlačnijim.

Totalno "cool" berlinski klub jest i Weekend, koji se prostire na tri kata. Zahvaljujući svom smještaju, posjetitelji kluba mogu uživati u prekrasnoj panoramskoj slici grada. Klub se sastoji od 3 djela. Na 12-om katu zgrade nalazi se tzv. Week12end, na 15-om katu nalazi se "second dance floor" (Week15end), a Weekend ima i prostor na krovu zgrade gdje se nalazi prostran balkon ("Weekend roof terrace").

Mjesto za svačiji ukus definitivno je pak klub The Pure Gold. U baru, loungeu i klubu možeš se opustiti uz soul, jazz, funk, glazbu 60-ih, 70-ih, disco-pop, house ili deephouse. Tamo nećete pronaći samo atmosferu sa stilom te udobne sofe već i veliki balkon, sushi i naravno prvoklasne koktele. Može se reći da posjeduje duh klubova poput onih u seriji "Seks i gradu". 

Ukoliko tražite nešto sa stilom, klub Reich und Schon je idealan za vas. Tamo se može odlično zabaviti bez velikog troška, kao što i kaže moto kluba. To je mjesto u kojem su posjetitelji ležerno odjeveni, pića su po povoljnim cijenama, a sam klub nalazi se na luksuznoj lokaciji. 

Ulaz u barove je službeno zabranjen mlađima od 18 godina, a ulaz u disko klubove obično se naplaćuje 2,5 do 10 eura. U pravilu nemaju dress code niti službeno vrijeme zatvaranja, a prosječna cijena pića je šest do osam eura.

Šopingiranje u Berlinu

Za šopingoholičarke dubljeg džepa Quartier 206, ekskluzivna adresa koja podjednako imponira arhitekturom kao i izborom trgovina, svakako bi se trebala naći među mjestima koje treba posjetiti. Osim butika Gucci, Vuitton, Moschino, YSL i La Perla definitivno treba promotriti i izgled centra koji je dizajnirao slavni ured "Pei, Cobb, Freed & Partners" iz New Yorka.

Za obične smrtnike tu je 60.000 kvadratnih metara prodajne površine KaDeWe, legendarne berlinske robne kuće na šest katova, najveće u Njemačkoj i druge najveće u Europi, odmah nakon londonskog Harrodsa. KaDeWe je kratica za 'Kaufhaus des Westens' ('Robna kuća Zapada'), otvorena još 1907. godine. S vremenom je postala simbol prosperiteta Zapadne Njemačke, ali i nadmoći nad Istočnim Berlinom.

U samom centru glavna "trgovačka arterija" je Friedrichstrasse. Ondje se, među ostalima, smjestila spektakularna staklena robna kuća slavnog francuskog lanca Galeries Lafayette, za koju s pravom kažu da izgleda poput svemirskog broda. Arhitekt Jean Nouvel dizajnirao je zgradu s pet etaža u kojoj se prodaju brojne poznate marke, a možete uživati i u odličnoj kuhinji.

Ako vam nije dosta djela zaigranih arhitekata, zaputite se na jugozapad grada u Das Schloss, centar koji intrigira već samom svojom pojavom. Naime, smješten je unutar stare gotičke gradske vijećnice. Unutrašnjost opet iznenađuje, tu su palme, skulpture i projekcijski sustav koji imitira nebeski svod, ali u raznim kombinacijama boja. Zanimljivo je da se iz Das Schlossa emitira program čak tri radijske postaje. Unutar centra nalazi se više od 80 trgovina za svačiji ukus. 

Amerikanizacija je vidljiva u trgovačkim centrima Alexa i The Europa Center, koja su sjedišta šopinga i zabave, a orijentirane su k američkim robnim markama. 

Nema posjeta Berlinu bez Berlinskog zida

Svi koji su barem jednom pogledali film "Goodbye Lenin" mogu naslutiti kakvo je stanje bilo u Istočnoj Njemačkoj koju je od Zapadne odvajao betonski zid poznat i kao Antifašistički zaštitni zid. Po ulicama su vozili trabanti, a priče o Coca-Coli dolazile su s druge strane zida. 

Od osam graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog dijela grada sigurno je najpoznatiji Checkpoint Charlie. Nekada su ga čuvali pravi i strogi vojnici, a u međuvremenu su ih zamijenili nasmijani momci obučeni u američke i francuske vojne uniforme, koji u rukama drže nacionalne zastave ovih zemalja. Za euro ili dva možete se slikati s njima za uspomenu.

Pored prijelaza nalazi se istoimeni muzej posvećen neobičnim napravama i uređajima koje su osmislili očajni istočni Nijemci želeći po svaku cijenu prebjeći na zapad. Tu su letjelice iz kućne radinosti, adaptirani automobili i slično. 

Među najinteresantnijim suvenirima je čokolada, odnosno obična šećerna tabla, nekada jedna od rijetkih dostupnih poslastica običnim građanima DDR-a. Suveniri iz tog doba mogu se nabaviti i od uličnih prodavača koji su se stacionirali pored muzeja. Prodaje se sve ono što predstavlja najsnažnije simbole bivše socijalističke države, kao što su vojne i policijske kape s čuvenim oznakama, crvene marame i zastave SSSR-a. Osim toga možete čak i kupiti svoj komadić čuvenog Zida srama kako su ga Nijemci nazivali. 

Što još vrijedi vidjeti?

Osim Berlinskog zida, prvo na što ljudi pomisle nakon što zamisle Berlin su Brandenburška vrata, neprikosnoveni simbol moći Njemačke. Zato zastanite i fotografirajte se kraj njih dok kvadriga, bogovi mira u kočiji s četiri konja lebde nad vama. 

Posjet Reichstagu dok ste u Berlinu bi trebao biti obavezan. Pokušajte ne propustite priliku pogledati središte parlamenta Svetog Rimskog Carstva Njemačkog naroda, Sjeverne Njemačke Konfederacije i Trećeg Reicha, a danas sjedište Bundestaga i Bundesrata. Svakako po putu zastanite kod stupa slobode. 

Tu je megalomanski Alexanderplatz, trg biblijskih proporcija koji je tijekom razaranja u Drugome svjetskom ratu bio potpuno uništen da bi zadnje desetljeće postao jedan od najživljih centara u Berlinu. Na samom trgu je 365 metara visok toranj Berliner Fernshehrturm s kojeg puca pogled na cijeli grad. Izgrađen je 1965. na zahtjev istočnonjemačke vlade kako bi se ovjekovječio sjaj njihovog državnog središta.

Jedna od postaja svakako treba biti Muzejski otok, otočić na rijeci Spree na kojem se nalazi pet muzeja, a 1999. godine uvršten je na popis UNESCOove svjetske kulturne baštine. 

Podsjetnik na bolnu prošlost su Židovski muzej i Holocaust Denkmal posvećeni žrtvama nacističkog režima. Inače, nacistički zločinci nisu sahranjeni na groblju, već je njihov pepeo bačen u rijeke kako im se istomišljenici ne bi mogli pokloniti.  

Sportski fanovi svakako trebaju ući na stadion Olympia koji je izgrađen za Olimpijske igre 1936. godine,  a s desetljećima je pretvoren u velebno izdanje na kojem danas utakmice igra nogometni klub Herta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...