Lifestyle

Komentari 2

Besplatne uloške i tampone učenicama u državnim školama omogućit će i Novi Južni Wales

Besplatne uloške i tampone učenicama u državnim školama omogućit će i Novi Južni Wales

Novi Južni Wales slijedit će primjer drugih država u pružanju besplatnih uložaka i tampona učenicama državnih škola koje ih ne mogu same priuštiti i zbog toga često izostaju iz škole

Tajnik Odjela za obrazovanje Mark Scott najavio je ovu odluku u raspravi o proračunima.

- Razvijamo rad na ovom programu  i uskoro ćemo iznijeti detalje. Još razmišljamo kako ćemo to učinkovito izvesti - objasnio je. 

POGLEDAJTE VIDEO (loše navike za zdravlje):

Južnoaustralska socijalna poduzetnica i studentica medicine koja je proglašena mladom Australkom godine za 2021. godinu, Isobel Marshall, nedavno je svojim radom usmjerila pažnju na ovo pitanje. Marshall je rekla da bi ulošci i ostali higijenski proizvodi trebali biti pristupačniji i ne bi trebali biti prepreka obrazovanju.

Dr. Ruth Knight iz Australskog centra za filantropiju i neprofitne studije rekla je da se siromaštvo za higijenskim potrepštinama još uvijek smatra 'tabu temom'.

- Imamo dokaze da su učitelji osobno donirali proizvode, ali nedostaje podataka o razini potreba. Također, rečeno nam je da djevojke koriste čarape ili smotani toaletni papir umjesto uložaka  - rekla je dr. Knight i dodala kako do nedavno nije bilo dokaza da su učenice zbog toga nedostajale u školi.

- Iako me zanima prikupljanje dokaza o incidentima, jednako me zanimaju i intervencije, programi i rješenja. Nabavljanje uložaka, tampona i ostalih higijenskih proizvoda samo je jedan dio slagalice - dodala je.

Ona smatra i kako je obrazovanje oko tog pitanja neophodno za osnaživanje djevojčica.

Victoria je postala prva država u Australiji koja je 2020. omogućila besplatne uloške i tampone učenicama državnih škola.

U veljači je i Južna Australija najavila besplatne higijenske potrepštine za sve učenice. Ministar obrazovanja Južne Australije John Gardner rekao je da će ulaganje u higijenske potrepštine pomoći učenicama kojima je to najpotrebnije.

- Posvećeni smo suradnji sa školama na poboljšanju dobrobiti učenika i uklanjanju prepreka za učenje. Želimo osigurati da niti jedna djevojka u Južnoj Australiji ne propušta školu jer nema pristup osnovnim higijenskim proizvodima - dodao je, a piše Daily Mail.

Najčitaniji članci