Lifestyle

Komentari 13

Bez muke: Četiri jeftina rješenja za tvrdokorne mrlje na tepihu

Bez muke: Četiri jeftina rješenja za tvrdokorne mrlje na tepihu

Topla voda, nježna četka ili krpa te krema za brijanje su svi sastojci koji trebate kako biste uklonili ostatke ruža ili gustog umaka sa tepiha. Nanesite kremu i malo mlake vode, protrljajte i isperite

Svi vole lijepe, čiste i uredne domove, ali to je praktički nemoguće stalno održavati i razne mrlje će se s vremena na vrijeme pojavljivati. Istražili smo kako najlakše očistiti najčešće mrlje koje se pojavljuju na tepisima.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izvući dlake iz tepiha

Mrlje od boje za zid na tepihu

Zamislite ovo, svom domu dajete svjež premaz boje i slučajno par kapljica sleti na novi tepih, baš na dio na kojem se pomaknula zaštitna folija. 

Pa, iznenadit ćete se kad saznate da ih je zapravo prilično lako ukloniti - bez ikakvog proizvoda. Sve što vam treba je strugač za zid, malo vruće vode i usisavač i tepih će izgledati kao nov.

Vosak

Vrući vosak od svijeće? Nema problema. Plastična žlica, ručnik i glačalo sve su što vam treba.

Prema TikTokovoj stranici Clean That up, trebate navući ručnik preko osušenog voska i pritisnuti vrućim glačalom nekoliko sekundi - a zatim žlicom ostrugati omekšani vosak.

Crno vino

Stručnjakinja za čišćenje, Heather Barrigan iz My Job Quote, smatra da je sredstvo za dezinfekciju ruku pravi alat za čišćenje prolivenog vina, ali pobrinite se da bude učinkovito 99,9%.

- Mokrom krpom par puta pritisnite mrlju kako biste se riješili što više prolivenog vina, a zatim na mrlju nanesite sredstvo za dezinfekciju ruku. Protrljajte i uklonite što više vina možete te ponovite postupak dok potpuno ne uklonite mrlju - objašnjava.

Šminka, umaci i slične guste tekućine

Lynsey the Queen of Clean savjetuje da ovakve mrlje očistite jeftinom pjenom za brijanje, koja pak djeluje na sve mrlje na tepihu, kao i na madracima.

Dovoljno je koristiti toplu vodu i malu mekanu četku ili krpu i vrlo nježno kremom za brijanje trljati mrlju nekih 10-ak minuta, a zatim isprati prije nego što mjesto na kojem je bila mrlja ponovo suhom krpom tapkajući osušite.

S tim se slaže i Heather Barrigan i dodaje da krema za brijanje sadrži aktivne sastojke poput tenzida i sredstava za čišćenje koji pomažu kod otklanjanja mrlja.

Naročito dobro djeluje na mrlje od čaja i kave - samo nježno protrljajte ostatke kremom za brijanje i isperite vodom.