Savijaju se, režu na komadiće poput sushija, nabodene na čačkalice poslužuju kao sitne zalogaje ili ispeku debelo i slažu jedna na drugu
Bezbroj je načina pripreme slanih i slatkih palačinki
Kelti su palačinke pekli na uglačanom kamenu, Amerikanci vole debele, u Indoneziji ih pune mrkvom i kupusom, a u Kini se poslužuju uz pekinšku patku. Većina gastroznalaca složila se da potječu iz Francuske, a ostatak svijeta spremno ih je prihvatio. Bez obzira na podrijetlo, Francuzi su uistinu pravi majstori u pripremi palačinki, a najpoznatiji specijalitet su Suzette od karameliziranog šećera, narančina soka, ribane narančine kore i likera od naranče (preporučuje se Grand Marnier), kojim se palačinke flambiraju. Izdržljive palačinke podnose baš sve - posipavanje karmeliziranim lješnjacima, bojenje ciklom ili kakaom, valjanje u mrvice i pohanje te motanje u svežnjiće koji se vežu peršinom ili narančinom koricom rezanom na trakice. Savijaju se, režu na komadiće poput sushija, nabodene na čačkalice poslužuju kao sitne zalogaje ili ispeku debelo i slažu jedna na drugu u obliku torte. No to je tek početak - za slasne palačinke najvažnija je mašta
>>Slasni a brzo gotov nadjev dobit ćete tako da sameljete orahe, dodate im šećer i piment (jamajkanski papar) te prelijete vrućim mlijekom. Dodajte limunov sok i naribane jabuke.
>>Za sojine palačinke izradite smjesu od 20 dag integralnog i pet dag sojina brašna, jaje te šest dl vode. Nakon što je palačinka gotova s jedne strane, pospite vlažnu stranu sezamom i popecite.
>>Mediteranske palačinke nadjenite smjesom od maslinova ulja, bosiljka, izgnječenog češnjaka, parmezana i papra. Presavinite ih, popecite na maslacu te zapecite u pećnici.
>>Očistite ciklu od kore i izmiksajte u kašastu smjesu te pomiješajte sa smjesom za palačinke. Tako ćete dobiti crvenu smjesu. Da bi bile crne, u smjesu dodajte malo kakaa, koji će ih obojiti.