Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bijeg iz ralja mračne fobije je lakši ako se približimo strahu

Bijeg iz ralja mračne fobije je lakši ako se približimo strahu
1

Svaki deseti čovjek razvije fobiju tijekom života, a najvažnije je osvještavanje straha i suočavanje s istom. Ako nekontrolirani strah preuzme kontrolu, potražite pomoć

VIDEO

Ako stojite na vrhu zgrade od 20 katova i bojite se prići rubu, osjećate prirodan strah koji vas upozorava na potencijalnu opasnost. Najčešći strahovi, poput onoga od visine, zmija, pauka, letenja zrakoplovom ili skučenih prostora dio su obrambenog mehanizma i ne ometaju normalan tijek svakodnevice. 

No preuzme li iracionalan strah kontrolu nad mislima i osjećajima, pretvara se u mračnu fobiju, koja može zagorčati život. Tako zbog intenzivna straha od zatvorenog prostora klaustrofobičar može odbiti dobar posao u uredu na osmom katu do kojega svaki dan mora ići “nepodnošljivim” dizalom, a čovjeka koji se boji letenja snažni napadaji panike prije putovanja lišit će užitka putovanja na drugom kraju svijeta. 

Naime, fobije su izazvane događajem koji je u mozgu “zapisan” kao smrtonosan, pa tijelo svaki puta kad se nađemo u sličnoj situaciji iznova reagira napadom panike, izaziva osjećaj nemoći te nas sprečava da uživamo u životu što u konačnici vodi i ka depresiji. 

Razlika između razumljivog straha i fobije

Normalan strah

  • Uznemirenost zbog turbulencija ili jake oluje tijekom leta
  • Neugodan osjećaj pri naginjanju s visokog balkona ili penjanja na ljestve
  • Nervoza potaknuta dobermanima ili rotvajlerima koji laju
  • Neugodan osjećaj tijekom vađenja krvi ili cijepljenja

Fobije

  • Otkazivanje odlaska na prijateljičinu svadbu zbog straha od letenja avionom
  • Odbijanje posla zbog neizbježne svakodnevne vožnje dizalom
  • Izbjegavanje šetnje parkom zbog straha od pasa
  • Otkazivanje sistematskih pregleda zbog straha od igala  

Polazna točka

Strah od zmija ili pauka lako se može shvatiti, no onaj od, primjerice, javnih ili otvorenih prostora (tzv. agorafobija) mnogo je apstraktniji. Tu može biti riječ o bojazni od gužvi ili društvenih situacija. Raspoznavanje od čega u nekoj situaciji strahujte polazna je točka da riješite problem. 

Simptomi fobije 

Emocionalni su znakovi i simptomi fobije anksioznost, panika, jaka želja za bijegom, privid “nestvarnosti”, strah od gubitka kontole, osjećaj nesvjestice i nemoć kontroliranja straha. Tjelesni su simptomi ubrzanje pulsa i disanja, stezanje ili bol u prsima, drhtavica, vrtoglavica, želučana mučnina, znojenje i hladno-vrući “flashevi”. 

Nemoć i suočavanje

Čovjek koji pati od fobije najčešće shvaća kako je taj njegov strah nerealan, ali ipak ne uspijeva kontrolirati svoje osjećaje. Fobija se najuspješnije nadvladava tako da se postupno i uzastopno, na siguran i kontroliran način, izlažete onome čega se bojite, tvrde stručnjaci.

Strah neće otići sam

Svakim novim izlaganjem izvoru straha osjetit ćete se samopouzdanije i nadmoćnije te će fobija s vremenom izgubiti moć i kontrolu nad vama, tvrde stručnjaci. Kako biste si olakšali suočavanje sa strahom, napravite popis situacija koje su izravno povezane s fobijom. Strahujete li od letenja, sastavite popis koji uključuje sve radnje, od pakiranja kovčega do vezanja sigurnosnim pojasom u zrakoplovu, te ih posložite od najbezazlenije do “najstrašnije”. 

U akciju krenite svladavajući korak po korak, a na viši stupanj prijeđite tek kad uspješno usvojite trenutačni. Tjelesne simptome poput ubrzana pulsa i disanja, drhtavice ili vrtoglavice ublažit će i uspješno “kontrolirati” tehnike opuštanja kao što su svjesno disanje, meditacija i opuštanje mišića. One će također pomoći da se učinkovitije nosite s drugim izvorima stresa i anksioznosti. 

Riječ stručnjaka

Piše: dr. med. Andreja Borovečki Šimurina

Strah je očekivan i koristan osjećaj koji se javlja u opasnim situacijama te pomaže čovjeku da razvije obrambeni odgovor na osjećaj ugroženosti. No fobija, vrlo intenzivan strah od određene situacije, predmeta ili događaja koji nisu opasni, ali ih prate tjelesne reakcije te nerealan strah od umiranja i gubitka kontrole, često onemogućuje normalan život. Čest uzrok fobija je specifičan traumatičan događaj iz djetinjstva ili odrasle dobi. 

Zbog izbjegavanja fobičnih situacija nastaju problemi u društvenim odnosima, obavljanju posla ili uspostavljanju emocionalnih veza. Kad čovjek prepozna da nerealan strah izaziva probleme u ostvarivanju ciljeva te ga prate promjene u raspoloženju i nedostatak samopouzdanja, preporučuje se psihoterapijski tretman.

‘Bizarni’ strahovi

Za razliku od “prihvaćenijih” strahova poput onih od visine, kukaca, letenja ili malih prostora, strah od odlučivanja (decidofobija), od hrane (cibofobija) ili spavanja (somnifobija) smatraju se apstraktnim i “bizarnijim.

Terapijski pristup

Ambulofobija (strah od stajanja ili hodanja) ili akustikofobija (strah od zvukova, čak i vlastita glasa) često zahtijevaju terapijski pristup. Dok se “blaži” strahovi, poput onoga od letenja, terapijski mogu riješiti već u dva ili četiri termina, za teže fobije treba više vremena. 

Strah od učenja 

Epistemofobija ili strah od znanja uključuje paničan strah prije učenja te onesposobljuje osjetila tijekom pokušaja pamćenja novih podataka. Među "nevjerojatnim" su strahovima i kronofobija (strah od prolaska vremena), fobofobija (strah od razvoja fobije) te, pantofobija (strah od svega).

Blago vs. dramatično

Što ste bliže uzroku straha, on će biti snažniji i teže podnošljiviji. Raspon simptoma fobije kreće se od blagoga osjećaja tjeskobe, nemira i straha do intenzivnih i dramatičnih napadaja panike. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'