Bijeli kruh potiče razvoj dobrih bakterija u trbuhu zbog čega poboljšava i sveukupno zdravlje čovjeka, otkrilo je španjolsko istraživanje. No i dalje ga ne treba jesti puno
Bijeli kruh je ipak dobar? Tvrde da poboljšava ukupno zdravlje
Iako ga se omalovažava već desetljećima, ljudi ga i dalje kupuju, no ipak uvijek pomalo zaziru od njega. No sada znanstvenici sa Sveučilišta Oviedo tvrde da je itekako dobar za nas. Bijeli kruh, kažu, povećava broj dobrih mikroba u trbuhu uslijed čega štiti od bolesti i vodi boljem zdravlju.
Španjolski znanstvenici željeli su otkriti kakvu ulogu imaju bakterije u trbuhu na sveukupno zdravlje čovjeka. Posebno su proučavali ulogu polifenola, čestih u začinima, čaju, voću i povrću te kako oni "rade" da održe ravnotežu mikroba u trbuhu. Ispitali su 38 zdravih odraslih ljudi o njihovim prehrambenim navikama te uzeli uzorak stolice kako bi uvidjeli koje bakterije imaju u trbuhu. Njihova analiza utvrdila je da pektin, kojeg ima u citrusima, zapravo snižava razine dobrih bakterija, što je suprotno prijašnjim vjerovanjima.
Njihovo najneobičnije saznanje, piše Daily Mail, bilo je da bijeli kruh pojačava razvoj Lactobacillusa, grupe bakterija neophodnih za zdravlje. Također, hrana bogata cjelovitim žitaricama povećava razine dobrih bakterija, zbog visoke razine vlakana.
- Iako je ovo vrlo ograničen uzorak, a varijable individualaca visoke te ne vode čvrstim zaključcima, naša studija ukazala je na potrebu da jedemo raznoliko, a ne da se koncentriramo na određene namirnice - ispričala je koautorica istraživanja dr. Sonia Gonzalez.
Prije samo dva tjedna, studija objavljena na Europskom kongresu o pretilosti u bugarskoj Sofiji, otkrila je da samo tri šnite bijelog kruha na dan mogu voditi pretilosti, što se neće dogoditi ako taj kruh zamijenite onim s cjelovitim žitaricama.