Lifestyle

Komentari 0

Biljke uspješno pročišćavaju zagađeni zrak u prostoriji

Biljke uspješno pročišćavaju zagađeni zrak u prostoriji

Preko pora na listovima biljke upijaju čestice prašine i hlapivih organskih spojeva koje mogu nanijeti štetu zdravlju, a šest biljaka filtrira područje od 100 kvadrata

Sobne biljke iz zraka mogu ukloniti čak 87 posto čestica koje ga zagađuju, otkrilo je NASA-ino istraživanje. Biljke poput Mirnog ljiljana (Spathiphyllum wallisii) i Asparagus Ferna (Asperagus setaceus plumosis) preko pora na listovima upijaju štetne čestice, obrađuju ih i ispuštaju u zemlju. Zbog toga su idelan čistač doma od formaldehida i benzena, koji dolaze iz dima cigareta, boja, pokućstva i drugih izvora. 

Uz proučavanje djelovanja poznatih biljka, znanstvenici razmišljaju i o uzgoju pojedinih vrsta koje bi bile izuzetno učinkovite u pročišćavanju zraka, a njima bi se čak mogao pročišćavati i zrak u svemiru. Kontaminirani zrak uzrok je brojnih zdravstvenih problema poput glavobolje i astme, ali se povezuje i s nastankom brojnih vrsta raka.

Biljke u uredima mogu smanjiti koncentraciju štetnih hlapivih organskih spojeva ili VOC-a za 75 posto, otkrilo je istraživanje Sveučilišta u Sydneyu. Taj učinak ostao je stalan i kroz 12 tjedana promatranja.

- Već šest biljaka imat će velik učinak filtriranja zraka na prostoru od 100 do 110 kvadrata zatvorenog prostora - smatra Margaret Burchett, voditeljica australske studije.

Studija Sveučilišta u Washingtonu otkrila je da biljke u uredu s računalima smanjuju količinu prašine za minimalno 20 posto.

Najčitaniji članci