Čudesni efekti bioluminiscencije | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bioluminiscencija

Bioluminiscencija: Fenomen koji svijet oko nas čini čudesnim

Znanstvenici bioluminiscenciju pojašnjavaju procesom izmjene tvari kod živih organizama te energijom koja se gotovo potpuno pretvara u svjetlost, stvarajući jedinstvene prizore

VIDEO

Bioluminiscencija koju možete doživjeti u Kaliforniji, sličan je fenomen kao i Aurora Borealis za Arktik: riječ je o prolaznom fenomenu koji izgleda doslovno očaravajuće. Naime, u određenom razdoblju godine, prođete li rukom kroz površinu oceana, izgledat će kao da je osvijetljena plavičastim svjetlom i iza nje će ostajati isti takav trag.   

POGLEDAJTE VIDEO: Stanovnici Bagdada 2020. godine doživjeli su snježno jutro, prvo nakon stotinu godina

Pokretanje videa...

00:57

To se događa zato što jednostanični organizmi, poznati kao dinoflagelati, koji se nalaze u moru iznenada emitiraju sjaj nakon što ih 'uznemirite' svojim pokretima. Nije potrebno puno, oslobađanje svjetlosti u tim sićušnim organizmima koji se razmnožavaju tijekom 'crvene plime' – cvjetanja algi koje se danju odražava kao crvenkasta ili ciglasta boja u vodi – mogu izazvati i životinje u moru, pa čak i gibanje valova, piše portal Visit California. 

Tijekom najmračnijih dana pandemije, mase ovog mikroskopskog planktona doslovno su obasjavale kalifornijsku obalu. Jedan od najefektnijih bioluminiscencijskih događaja zabilježen je 2020. godine.

Trajao je čak šest tjedana i protegao se od Baja California do Los Angelesa, kaže Ryan Lawler, vlasnik Newport Coastal Adventure, tvrtke koja se bavi promatranjem kitova i izletima malim čamcima iz luke Newport Beach. Nakon što su čuli izvješća o svjetlećim valovima, Lawler i nekoliko prijatelja snimatelja odlučili su izaći u to područje kako bi vidjeli mogu li uočiti dupine koji svijetle bioluminiscencijom.

Bilo je to kao traženje igle u plastu sijena, s tim da je plast sijena u ovom slučaju veličine Tihog oceana.

- Znali smo da tamo ima dupina, znali smo da je crvena plima vjerojatno prilično raširena. Ali kad pokušavate pronaći dupine u noći to je gotovo nemoguće – priča. Prve noći ništa se nije dogodilo. Druge noći su odustali i počeli se vraćati u luku i tad su vidjeli 'lude plavičaste pruge na površini mora'. Snimka dupina koji svijetli kao da je osvijetljen neonom i 'jaše' na pramcu Zodijaka, broda kojim su isplovili, postala je viralna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Costa Tours (@costa_tours)

Bio je to jedinstveni podsjetnik na raskoš prirode, nakon čega je mnogo ljudi kontaktiralo Lawlera sa zahtjevom da ih izvede u istu plovidbu. 

- Bio je to doživljaj svjetske klase – kaže. Dobra vijest je da se ova pojava događa relativno često, najčešće u proljeće i ljeto, osobito tijekom godina koje su bogate kišom i toplim vremenom. No, izazov je znati kad i gdje će se ovaj prirodni fenomen pojaviti, što ne mogu predvidjeti ni stručnjaci. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cayman Kayaks (@caymankayak)

Ne možemo predvidjeti kad će se dogoditi ili koliko dugo će trajati – rekao je biolog Michael Latz za Los Angeles Times još prošle godine. Kaže da se zna da ova pojava traje već neko vrijeme, jer se uzorkovanje i praćenje crvene plime provodi od 1900. 

- Od tada je bilo najmanje nekoliko desetaka ovakvih događaja, a onaj iz 2020. bio je doista spektakularan –kaže.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BK Adventure (@bkadventure)

Dodaje kako oni koji žele vidjeti ovu pojavu trebaju pratiti društvene mreže, jer se na njima brzo pojavi vijest, a informacije među prvima imaju i u akvarijima diljem kalifornijske obale. Za promatranje pojave treba pronaći mračno mjesto što dalje od svjetla, jer ćete tako doživjeti najefektnije trenutke.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BK Adventure (@bkadventure)

Znanstvenici bioluminiscenciju pojašnjavaju kao 'hladno svijetljenje' u živih organizama koji procesom izmjene tvari proizvode energiju, što se gotovo potpuno pretvara u svjetlost, dok se neznatni dio te energije pretvara u toplinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Bioluminiscencija

Neki jednostanični organizmi svijetle čitavi, a u mnogih životinja (kukci, glavonošci, ribe) posebne žlijezde izlučuju svjetlosnu tvar (luciferin). Fotogene bakterije uzrokuju tu pojavu na mesu i uginulim ribama, a neke gljive i na trulom drveću.

Bioluminiscencija je osobito raširena u moru, a uzrok svjetlucanja mora su upravo mnoge praživotinje, mješinci, rakovi, mekušci, ribe. 

Bioluminiscencija u životinja zapravo služi za zbunjivanje ili plašenje neprijatelja, privlačenje plijena, orijentaciju u dubini oceana, privlačenje spolnih partnera, prepoznavanje vrsta, a javlja se i u morima u mnogim krajevima svijeta u kojima je klima takva da pogoduje cvjetanju algi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama