Lifestyle

Komentari 2

Biraj što ćeš jesti: Štetne tvari 'vrebaju' iz svakodnevnih jela

Biraj što ćeš jesti: Štetne tvari 'vrebaju' iz svakodnevnih jela

Mudar odabir: losos nije zdrav ako dolazi iz uzgoja, baš kao ni jabuke koje su tretirane štetnim pesticidima, a čips je jedna od najnezdravijih namirnica na tržištu

Prženi krumpirići i čips među najgorom su hranom koju možete staviti u usta, tvrde nutricionisti. Osim praznih kalorija sadrže gomilu soli, koja povisuje krvni tlak, zasićene masnoće, koje povisuju kolesterol, i ugljikohidrate, koji naglo povisuju razine inzulina u krvi, a to može povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Ipak, najgori su akrilamidi, štetni spojevi koji se stvaraju pri prženju, a povezani su s nastankom karcinoma. Umjesto prženog, bolje je jesti pečeni krumpir, a čips je najbolje zaobići. 

Iz prehrane bi također trebalo izbaciti slatka gazirana pića jer sadrže mnogo kalorija i “loših” ugljikohidrata, a katkad i zaslađivače čiji učinak na zdravlje još nije posve istražen. No zamke vrebaju i u naizgled zdravim namirnicama. Jedna od njih je losos, koji nipošto ne bi trebao biti umjetno uzgojen.

- Priroda nije zamislila da lososi žive u kavezima, a jedu soju i otpatke peradi. Zato je losos iz uzgoja siromašan vitaminom D, a krcat toksinima. Sadrži i tragove pesticida kao što su dioksin i DDT - tvrdi David Carpenter sa Sveučilišta u Albanyju. 

Zbog toga je mnogo bolje jesti domaću morsku ili riječnu ribu. Ne treba vas zabrinjavati to što ona katkad sadrži živu. Istraživanje znanstvenika s Harvarda pokazalo je kako koristi od jedenja ribe uvelike nadmašuju moguću štetnost žive.

Prije jela oprati i oguliti

Jabuke se često prskaju pesticidima, koji se zadržavaju na njihovoj kori. Najsigurnije bi bilo kupovati jabuke uzgojene organski, a ako su vam dostupne samo konvencionalno uzgojene, obvezno ih dobro operite i ogulite.

Srce ne voli kobasice

Mesne prerađevine poput kobasica povećavaju izglede za razvoj bolesti, tvrde znanstvenici s Harvarda. Samo 50 grama mesnih prerađevina na dan dovodi do u prosjeku 42 posto većeg rizika za bolesti srca te 19 posto većeg rizika za dijabetes. Za to je kriva visoka koncentracija soli i konzervansa. 

Staklenke umjesto limenki

Masa kojom je obložena untrašnjost limenki sadrži bisfenol A, tvar koja je povezana s neplodnošću, srčanim bolestima, dijabetesom i pretilošću, tvrdi endokrinolog Frederick Vom Saal sa Sveučilišta u Missouriju. Kisele rajčice nagrizaju unutarnji sloj limenki, pa se bisfenol A oslobađa u hranu. Zbog toga je bolje rabiti pasiranu rajčicu iz tetrapaka ili staklenki.

Kokice iz mikrovalne

Kemikalije u unutrašnjosti vrećice kokica za mikrovalnu prelaze na kokice, a istraživanja na životinjama povezuju ih s različitim tipovima raka. Kokice pržite u tavi.

Najčitaniji članci