Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Biraj što ćeš jesti: Štetne tvari 'vrebaju' iz svakodnevnih jela

Biraj što ćeš jesti: Štetne tvari 'vrebaju' iz svakodnevnih jela
1

Mudar odabir: losos nije zdrav ako dolazi iz uzgoja, baš kao ni jabuke koje su tretirane štetnim pesticidima, a čips je jedna od najnezdravijih namirnica na tržištu

VIDEO

Prženi krumpirići i čips među najgorom su hranom koju možete staviti u usta, tvrde nutricionisti. Osim praznih kalorija sadrže gomilu soli, koja povisuje krvni tlak, zasićene masnoće, koje povisuju kolesterol, i ugljikohidrate, koji naglo povisuju razine inzulina u krvi, a to može povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Ipak, najgori su akrilamidi, štetni spojevi koji se stvaraju pri prženju, a povezani su s nastankom karcinoma. Umjesto prženog, bolje je jesti pečeni krumpir, a čips je najbolje zaobići. 

Iz prehrane bi također trebalo izbaciti slatka gazirana pića jer sadrže mnogo kalorija i “loših” ugljikohidrata, a katkad i zaslađivače čiji učinak na zdravlje još nije posve istražen. No zamke vrebaju i u naizgled zdravim namirnicama. Jedna od njih je losos, koji nipošto ne bi trebao biti umjetno uzgojen.

- Priroda nije zamislila da lososi žive u kavezima, a jedu soju i otpatke peradi. Zato je losos iz uzgoja siromašan vitaminom D, a krcat toksinima. Sadrži i tragove pesticida kao što su dioksin i DDT - tvrdi David Carpenter sa Sveučilišta u Albanyju. 

Zbog toga je mnogo bolje jesti domaću morsku ili riječnu ribu. Ne treba vas zabrinjavati to što ona katkad sadrži živu. Istraživanje znanstvenika s Harvarda pokazalo je kako koristi od jedenja ribe uvelike nadmašuju moguću štetnost žive.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije jela oprati i oguliti

Jabuke se često prskaju pesticidima, koji se zadržavaju na njihovoj kori. Najsigurnije bi bilo kupovati jabuke uzgojene organski, a ako su vam dostupne samo konvencionalno uzgojene, obvezno ih dobro operite i ogulite.

Srce ne voli kobasice

Mesne prerađevine poput kobasica povećavaju izglede za razvoj bolesti, tvrde znanstvenici s Harvarda. Samo 50 grama mesnih prerađevina na dan dovodi do u prosjeku 42 posto većeg rizika za bolesti srca te 19 posto većeg rizika za dijabetes. Za to je kriva visoka koncentracija soli i konzervansa. 

Staklenke umjesto limenki

Masa kojom je obložena untrašnjost limenki sadrži bisfenol A, tvar koja je povezana s neplodnošću, srčanim bolestima, dijabetesom i pretilošću, tvrdi endokrinolog Frederick Vom Saal sa Sveučilišta u Missouriju. Kisele rajčice nagrizaju unutarnji sloj limenki, pa se bisfenol A oslobađa u hranu. Zbog toga je bolje rabiti pasiranu rajčicu iz tetrapaka ili staklenki.

Kokice iz mikrovalne

Kemikalije u unutrašnjosti vrećice kokica za mikrovalnu prelaze na kokice, a istraživanja na životinjama povezuju ih s različitim tipovima raka. Kokice pržite u tavi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje