Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bivša inženjerka Applea smislila kako poboljšati kiruške maske

Bivša inženjerka Applea smislila kako poboljšati kiruške maske
1

Dok se SAD susretao s nedostatkom zaštitnih N95 maski u jeku pandemije na svom teritoriju, u pomoć je uskočila Sabrina Paseman koja je osmislila rješenje da obične kirurške maske budu učinkovitije

VIDEO

Kad je u bolnici u kojoj radi šogor Sabrine Paseman nestalo osnovne zaštitne opreme u ožujku, osjećala je poriv da pomogne te je počela nazivati prodavaonice kako bi nabavila N95 maske. Imala je sreću te je ubrzo nabavila oko 400 komada. No, taj je uspjeh bio kratkotrajan i maske se više nisu mogle nigdje pronaći.

Pogledajte video kako pravilno namjestiti masku:

Pokretanje videa...

01:24

- Shvatili smo da, kako bismo zaista mogli pomoći u velikoj mjeri, to nije održivo rješenje - rekla je bivša zaposlenica Applea i inženjerka strojarstva koja je 5 godina provela osmišljavajući Mac proizvodnju Business Insideru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ono što je tada učinila obuhvaćalo je kreativno razmišljanje i povratak inženjerskoj strani stvari, pokušavajući shvatiti zašto su N95 maske zlatni standard i što ih čini tako dobrim. Tada je s Megan Dougan, također iz Applea, osnovala organizaciju Fix The Mask. 

Projekt se želi pozabaviti nedostatkom N95 maski pomažući ljudima da stvore način kako obične kirurške maske napraviti učinkovitijim formiranjem čvršćeg 'pečata' oko usta. 

Japan savjetuje skidanje maski kad god je moguće zbog vrućina
Japan savjetuje skidanje maski kad god je moguće zbog vrućina

Fix The Mask nudi dvije različite vrste elastičnih gumica, ovisno o zalihama koje imate na raspolaganju: jedan je napravljen rezanjem uzorka iz gumenog lima, a drugi od tri gumene lančane vrpce, kao što je prikazano u videu.

Uz rješenja 'uradi sam', web stranica nudi specifikacije za malu i veliku proizvodnju izrade od gumenog lima.

Kada je Medicinski fakultet Sveučilišta Iowa u Carveru testirao prikladnost prve maske, svih 12 liječnika koji su je testirali rekli su kako je prošla 'bolnički test nepropusnosti'. Fix The Mask izdao je drugu verziju njihovog dizajna koja je udobnija i jednostavnija za čišćenje. Ovakva poboljšanja ključna su za zdravstvene radnike koji nose maske po cijeli dan i možda nemaju puno vremena za čišćenje.

WHO ima nove smjernice: I na javnim mjestima nosite maske
WHO ima nove smjernice: I na javnim mjestima nosite maske


Maske su danas usmjerili prema svima, ne samo zdravstvenim radnicima. Nakon što je rascijepila N95 masku i napravila istraživanje filtracijskog materijala iznutra, Paseman je shvatio da ASTM kirurške maske koje su modificirane da se više uklapaju mogu pružiti bolju zaštitu - što ih čini sljedećom najboljom opcijom za one koji ne mogu pristupiti N95 maskama.

Paseman i Duong sada rade na trećoj izmjeni koja je udobnija i trajnija, a za koju se nadaju da će biti spremna do kraja lipnja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom