Naši najpoznatiji slastičari otkrili su nam svoje jednostavne tajne recepte za deserte koji uspiju svakome, mirišu na božićne dane i baš im nitko ne može odoljeti
Blagdanska gozba uz sasvim drugačije deserte slastičara
Čokoladni lončići slastičarnice Orijent
Sastojci: 300 ml mlijeka, 400 ml slatkog vrhnja, 1 žlica smeđeg šećera, 2 jaja + 4 žutanjka, mahuna vanilije (ili 1 vanilin šećer), 50 g bijele čokolade, 50 g mliječne čokolade, 50 g tamne čokolade (barem 70%)
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Promiješajte mlijeko, slatko vrhnje i šećer u posudi i zagrijte do pred vrenje. Izmiksajte jaja i vaniliju i jako miješajući dodajte zagrijanu mješavinu mlijeka i vrhnja. Dobivenu smjesu podjelite na tri dijela i dodajte u svaki jednu vrstu čokolade. Dobivenom smjesom napunite šalice i stavite ih u posudu za pečenje napunjenu vodom koja dolazi do trećine šalica. Sve pokrijte folijom i pecite 20-30 minuta. Pazite da voda ne dođe u šalice. Ohladite prije serviranja.
Doboš torta iz Magnolije
Sastojci: Biskviti: 11 jaja, 220 g šećera, 250 g brašna, Krema: 20 jaja, 400 g šećera, 1 maslac, 250 g belgijske čokolade
Priprema:
Jedno jaje i 20 grama šećera dobro istucite, te potom lagano umiješajte 25 grama brašna, te pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 6 minuta, da bude umjereno pečeno. Taj postupak ponovite 11 puta. Za kremu na pari tucite 20 cijelih jaja s 400 grama šećera. Kad postane gusta (nakon oko 45 minuta), skinite s vatre, u toplo umiješajte čokoladu i dodatno miješajte. Kad se krema ohladi, dodajte omekšali i izrađeni maslac. Premazati sve kore ravnomjerno, a malim dijelom preostale kreme obložite tortu. 200 grama šećera, topite na vatri dok dobije glatku i tamnu strukturu, te vruće sipajte na odvojenu 11- tu koru, te je tako vruću odmah režite na kriške, zatim je stavite na već složenu tortu. Doboš torta je jedna od najstarijih europskih torti. Recept seže u rano doba Austro-Ugarskog Carstva.
Tart s jabukama Mirjane Špoljar, šefice Esplanadine slastičarnice
Sastojci: 0,5 kg jabuka, 200 g šećera, vanilin šećer, prstohvat cimeta, 0,5 kg gotovog lisnatog tijesta
Priprema:
Jabuke ogulite i narežite ih na četvrtine, te ih uredno posložite u plitak kalup za pite. Šećer stavite u tavu i rastopite ga na laganoj vatri. Kad se karamelizira, prelijte šećer preko jabuka. Posipajte jabuke vanilijom i cimetom. Lisnato tijesto razvaljajte i poklopite preko jabuka. Stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva trideset do četrdeset minuta. Kad tijesto poprimi zlatno smeđu boju, izvadite i preokrenite tart tako da su jabuke na vrhu.
Crème brûlée s bijelom čokoladom Mirjane Špoljar, hotel Regent Esplanade
Sastojci: 4 žumanjka, 4 cijela jaja, 10 dag šećera, 8 dl slatkog vrhnja, 2 dl mlijeka, 10 dag bijele čokolade
Priprema:
Mlijeko i šećer zakuhajte sa slatkim vrhnjem. Pjenasto izmiješajte jaja i žutanjke i dodajte im bijelu čokoladu. Primiješajte smjesi jaja i čokolade mlijeko sa šećerom i vrhnjem te sve skupa ulijte u posudice za crème brûlée. U veću posudu za pečenje stavite posudice s crème brûléeom i ulijte vodu oko njih do trećine visine. Pecite u pećnici, odnosno kuhajte na pari, oko dvadeset minuta na 120 Celzijevih stupnjeva. Kad je gotov, pustite da se dobro ohladi. Po vrhu posipajte kristal šećerom i karamelizirajte kuhinjskim plamenikom.
Krancli by Le Kolač
Sastojci: 3500 g glatkog brašna, 200 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 250 g maslaca, 300 g šećera, 1 vanilin šećer, 3 žumanjka, 1 jaje, 2 dl kiselog vrhnja, 1 limun sok i korica, malo ruma; Nadjev: 400 g marmelade po želji; Za posipanje: 100 g šećera u prahu
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Staviti ga u hladnjak sat vremena. Kad odstoji tanko ga razvaljati i rezati kalupićima (jedan pun oblik i isti takav s rupicom). Peći na 170 stupnjeva 7-8 minuta tako da ostanu svijetli. Keksiće s rupicom posipati šećerom u prahu. Na pun keksić staviti marmeladu i poklopiti pošećerenim keksićem.
Firentinci Petre Jelinić, Mak na konac
Sastojci: 200 g maslaca, 2 žlice meda, 175 g šećera, 500 ml slatkog vrhnja, 50 g ušećerene limunove korice, 50 g arancina, 125 g listića badema, 100 g brašna, otopljena crna čokolada
Priprema:
Prokuhati maslac, šećer, med i slatko vrhnje, dodati limunovu koricu i sjeckane arancine. Maknuti s vatre i dodati ostale sastojke. Ohladiti smjesu, mazati jednake krugove promjera 5 centimetara na papir za pečenje i peći na 200 Celzijevih stupnjeva 8-10 minuta. Ohladiti i donju stranu premazati otopljenom tamnom čokoladom.
Čokoladni brownies Žaline Troskot iz slastičarnice Amelie
Sastojci: Tamna smjesa: 125 g čokolade za kuhanje, 125 g maslaca, 3 jaja, 125 g smeđeg šećera, 75 g glatkog brašna; Svijetla smjesa: 1 jaje, 50 g šećera, 250 g krem sira
Priprema:
Čokoladu za kuhanje i maslac rastopite na pari. Jaja i smeđi šećer dobro izmiksajte, dodajte rastopljenu čokoladu i ponovno sve zajedno izmiksajte. Dodajte brašno i miksajte dok se svi sastojci sjedine. Tako pripremljenu smjesu ravnomjerno rasporedite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posipali krušnim mrvicama ili brašnom. Jaje i šećer u drugoj posudi izmiksajte, dodajte kremasti sir i ponovno izmiksajte, dok dobijete jednoličnu smjesu. Tako pripremljenu bijelu smjesu ulijte u lim za pečenje preko čokoladne smjese. Lagano ih obje promiješajte tako da poprime mramorni izgled te ih pecite u pećnici 30 minuta na 180°C. Brownie kocke servirajte i dekorirajte prema želji.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!