Lifestyle

Komentari 34

Blagodati jedenja oraha i kako ih pravilno čuvati da ne užegnu, a tu su i tri odlična recepta

Blagodati jedenja oraha i kako ih pravilno čuvati da ne užegnu, a tu su i tri odlična recepta

Ako kupujete neoljuštene orahe, potražite one bez pukotina ili rupa. Oljušteni orasi dobre kvalitete i okusa su puni i hrskavi. Ukoliko izgledaju smežurano, bolje da ih ne kupujete

Orasi, kao i drugi orašasti plodovi, sadrže polifenole, spojeve koji imaju zaštitni učinak u tijelu - pomažu neutralizirati nestabilne molekule koje češće zovemo slobodnim radikalima. Oni povećavaju antioksidativni kapacitet i tako naše stanice štite od oštećenja.

POGLEDAJTE VIDEO Prehrana za mladolik izgled:

Osim toga, orasi su prepuni vlakana, a prehrana bogata vlaknima povezana je s nižim rizikom od razvoja raznih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes. Također, vlakna su odlična za regulaciju i pravilan rad probave. 

Također, orasi sadrže važne fitokemikalije, kao i velike količine višestruko nezasićenih masti koje su dobre za zdravlje i funkciju mozga. Omega-3 masne kiseline smanjuju oksidativni stres u mozgu, pomažu u stvaranju novih poveznica, poboljšavaju pamćenje... One su važne i za pravilan rad središnjeg živčanog sustava. 

Kako ih kupovati, čuvati i jesti

Orasi su odlični sirovi, sami ili uz neko voće poput jabuka i banana. Mnogi ih nasjeckaju pa dodaju salatama, žitaricama, jogurtu... Stavljaju ih u razne slatke delicije, u kruh, likere prave od njih itd. Orasi su zbilja svestrani, a uz to su i vrlo zdravi.

Želite li istaknuti okus sirovih oraha stavite ih na protvan u jednom sloju i pecite na srednje jakoj vatri 10 do 12 minuta. Gotovi su kada poprime zlatnu boju. Istu stvar možete napraviti bez paljenja pećnice - u tavi. Posložite ih na suhu tavu i pecite uz miješanje kako ne bi zagorjeli. Peći možete polovice oraha ili ih prethodno nasjeckajte. 

Pravilno kupovanje i čuvanje oraha

Ako kupujete neoljuštene orahe, potražite one bez pukotina ili rupa. Oljušteni orasi dobre kvalitete i okusa su puni i hrskavi. Ukoliko izgledaju smežurano, bolje da ih ne kupujete. 

Orasi mogu stajati mjesecima ako ih čuvate pravilno. Orahe u ljusci čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu - stajat će tako bez problema najmanje tri mjeseca.

Oljuštene orahe je najbolje držati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi, jer će na taj način ostati dobri čak šest mjeseci, prenosi bbcgoodfood.com

Odlični recepti s orasima

Kolač koji se ne peče

Sastojci:

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke tako da dobijete ujednačenu smjesu koju potom rasporedite u manji protvan obložen papirom za pečenje. Gledajte da je debljina smjese posvuda podjednaka.

Prekrijte protvan pa ga stavite u zamrzivač na nekih pola sata. Na kraju izvadite i narežete kolač na kockice.

Samoborska gibanica

Sastojci:

Marko Jurinec/Pixsell

Postupak:

Jabuke ogulite i naribajte pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih da iz njih izađe tekućina pa umiješajte orahe.

U protvan složite tri kore, ali prije svaku premažite uljem. Stavite na to dio smjese s jabukama pa na to stavite dvije kore premazane uljem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka budu dvije kore.

Prije pečenja kolač razrežite na kvadrate i pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Tada ga prelijte vrhnjem i pecite još 10-ak minuta.

Orahnjača

Sastojci:

Postupak:

Najprije se pomiješaju sastojci za kvas, prekriju i to se ostavi da se digne. Potom se za tijesto umiješaju svi suhi sastojci pa se uspe kvas i ostali sastojci za tijesto. Dobro se izmiješa i tuče pa se pusti dizati.

Za nadjev se samelju orasi, popare vrelim mlijekom i pomiješaju s grožđicama, šećerom, i sitno kosanom (ribanom) limunovom koricom. Ruma i cimeta doda se po ukusu. Umjesto šećera može se dodati meda, a umjesto oraha samljeveni rogači.

Tijesto se razvalja, premaže nadjevom, zarola i ostavi da se diže u protvanu sat vremena. Zatim se premaže jajetom i polagano peče oko 45 minuta na 180 stupnjeva.

Najčitaniji članci