Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Blagodati lanenih sjemenki: Bogate su proteinima, a možete ih dodavati u salate, kaše, kruh

Blagodati lanenih sjemenki: Bogate su proteinima, a možete ih dodavati u salate, kaše, kruh

Sjemenke lana pune su vlakana te imaju blagotvorne učinke na rad crijeva. One pridonose dužem osjećaju sitosti i održavaju razinu šećera u krvi stabilnom

VIDEO

Uz zobene pahuljice, lanene sjemenke se počinju sve više konzumirati, posebno u jelima kao što su zobena kaša ili acai zdjela. Lanene sjemenke su se pokazale kao moćna hrana, a sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega-3). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kako namirnice očistiti od pesticida 00:18

Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega-3 masnoj kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora - ribljeg ulja.

- Sjemenke lana bogate su vlaknima, pa ćete nakon njihove konzumacije duže biti siti, a pomažu i u probavi i zdravlju srca. Također sadrže omega-3 masne kiseline koje su povezane s nekoliko zdravstvenih prednosti koje uključuju zdravlje mozga i srca; koje mogu pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka i upale; i koje pomažu povećati razinu dobrog kolesterola - kaže stručnjakinja za zdravlje i stil života Meghan Sedivy. 

Iako su lanene sjemenke tek nedavno dobile službeni status superhrane, istraživanja pokazuju se lan uzgaja od početka civilizacije. Laneno sjeme se dobiva iz biljke lana, Linum usitatissimum, i prvenstveno se koristilo za proizvodnju vlakana za odjeću i posteljinu od 3000. godine prije Krista.

Budući da se tradicionalno koristio kao sastojak u žitaricama za doručak i u kruhu, istraživanja pokazuju da je značajan broj proizvoda od lana razvijen za tržište zdrave hrane tijekom posljednjih 10 godina – što može objasniti porast popularnosti lanenog sjemena. 

Ovo vrlo svestrano super sjeme, možete posuti u gotovo sve kako biste iskoristili njegove nevjerojatne nutritivne prednosti: jogurt, salatu, smoothieje, zobene pahuljice, žitarice - popis je beskonačan!

Okolišu i zdravlju prijete brojni farmaceutski lijekovi i proizvodi
Okolišu i zdravlju prijete brojni farmaceutski lijekovi i proizvodi

Ovi razlozi pokazuju zašto je lan koristan:

1. Odličan je za probavu

Ove malene sjemenke mogu biti ključ za ublažavanje zatvora. 

- Sjemenke lana sadrže velike količine vlakana što može pomoći u poboljšanju probave - objašnjava Sedivy. 

Laneno sjeme je izvrstan izvor topivih i netopivih vlakana. Netopiva vlakna potiču kretanje materijala kroz vaš probavni sustav i povećavaju količinu stolice. 

- Prehrana bogata vlaknima pomaže povećati veličinu i težinu stolice i omekšati je kako bi promicala i održavala pravilnost i spriječila zatvor - nadodaje.

Sve blagodati D vitamina: Znate li na koje načine utječe na vas?
Sve blagodati D vitamina: Znate li na koje načine utječe na vas?

2. Dobar je izvor proteina

Prema Piedmont Healthcareu, proteini su važan građevni blok kostiju, mišića, hrskavice i kože. Laneno sjeme je izvrstan izvor visokokvalitetnih biljnih proteina. Jedna čajna žličica lanenih sjemenki sadrži gotovo 2 grama proteina, tako da su one odlična opcija bogata proteinima za one koji traže alternativu izvorima životinjskih proteina. Dodavanje lanenog sjemena u salatu ili smoothie može vam pomoći povećati unos proteina.

3. Sadrži polinezasićene masti za srce

Studije sugeriraju da masnoće koje su dobre za nas, a koje se nalaze u lanenom sjemenu (poznate kao svemoćne omega-3) mogu biti od koristi onima sa srčanim bolestima. 

- Sjemenke lana povezuju se s nekoliko dobrobiti za zdravlje srca: potencijalno smanjuju razinu krvnog tlaka, razinu triglicerida, razinu lošeg kolesterola i upale u tijelu, dok pomažu u povećanju razine dobrog kolesterola - kaže Sedivy.

4. Može pomoći u smanjenju upale kože

Ne samo da je laneno sjeme prepuno unutarnjih nutritivnih prednosti kada se redovito jede, već sadrži i ogromne prednosti kada se nanese izravno na kožu. Budući da su lanene sjemenke bogate protuupalnim omega-3 masnim kiselinama, one mogu pomoći u suzbijanju upala na koži. Pokazalo se i da lanena vlakna imaju učinak zacjeljivanja na koži. Jedno malo istraživanje pokazalo je da su žene koje su svakodnevno koristile laneno ulje došle do poboljšane elastičnosti kože, povećane hidratacije i svjetlijeg tena, piše Real Simple.

Jedite hranu dobru za mozak želite li imati dobro pamćenje, a važne su i još neke stvari
Jedite hranu dobru za mozak želite li imati dobro pamćenje, a važne su i još neke stvari

Lanom je moguće stabilizirati i razinu šećera u krvi te predstavlja saveznika u borbi sa suvišnim kilogramima s obzirom na to da djeluje na ubrzanje metabolizma potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Točnije, polinezasićene masne kiseline, koje se nalaze u sjemenkama lana povećavaju vjerojatnost mršavljenja za čak 37%.

Lan je moguće konzumirati na nekoliko načina koji uključuju upotrebu lanenog ulja u prehrani, usitnjenih sjemenki ili pak izvorni oblik. Same sjemenke su nešto kompliciranije za pripremu od ulja, ali za razliku od njega sadrže vlakna. Nutricionisti ih svakako preporučuju zbog lake apsorpcije hranjivih tvari, a optimalna doza bila bi jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno.

Pri kupovini pripazite da su sjemenke cjelovite, a ne prepolovljene obzirom da takve gube prehrambenu vrijednost. Moguće je kupiti i već mljevene lanene sjemenke. 

Sjemenke lana je moguće umijesiti u kruh ili kolače i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Možete ih dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak, jogurtu itd. Što se tiče jogurta, kombinacija je posebice zgodna za pripremu obzirom da laneno ulje pomiješano na ovaj način postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.

POGLEDAJTE 4. EPIZODU DOMA IZ BAJKE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'
PISMO MEVLUDINU

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'

Bili smo kod psihijatrice i ona je utvrdila lakšu duševnu zaostalost te znatno oštećenje ponašanja koje zahtijeva nadzor ili liječenje. Lijekovi mu ne pomažu
Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje