Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Bob je odličan protiv anemije, a azuki grah čisti tijelo od otrova

Bob je odličan protiv anemije, a azuki grah čisti tijelo od otrova

Bob obiluje željezom i vitaminima B skupine te je odličan izbor za borbu protiv anemije, a sadrži i aminokiselinu od koje nastaje dopamin, a koja je korisna za oboljele od Parkinsonove bolesti, kažu stručnjaci

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Azuki grah koristi se u prehrani više od dva tisućljeća, najviše u Kini i Japanu, gdje je danas najraširenija mahunarka nakon soje. Riječ je o sitnom grahu tamnocrvenog zrna ovalnog oblika, koji s jedne strane ima bijeli rub. Smatra se jednom od vrednijih makrobiotičkih namirnica jer ima visoki udio bjelančevina (na 100 grama graha 20 grama su proteini) i nizak udio masti. Udio ugljikohidrata je također visok pa je općenito koristan u prehrani, jer nutricionisti preporučuju da od 45 do 65 posto ukupnih dnevnih kalorija treba potjecati upravo iz ugljikohidrata. Bogat je vitaminima B kompleksa i mineralima, poput magnezija, kalija, željeza, cinka, bakra i mangana. Zahvaljujući tom sastavu pozitivno utječe na cirkulaciju, zagrijava organizam i čisti ga od štetnih tvari pa se preporučuje u dijetama za čišćenje organizma. S obzirom na to da ima diuretičko svojstvo, koristan je za izbacivanje viška tekućine iz tijela te pridonosi pravilnom radu mjehura i bubrega. Sadrži malo kalorija i masti, a lako se probavlja pa pruža dulji osjećaj sitosti i smanjuje apetit, zbog čega je dobar saveznik i u dijetama za skidanje kilograma. Također, ohlađena voda u kojoj se kuhao azuki grah u omjeru 1:5 korisna je i kod bubrežnih bolesti, pri čemu treba piti oko decilitar te vode prije jela, i to od dva do tri puta na dan.

Azuki grah priprema se jednako kao i druge tvrde grahorice. Prije kuhanja treba ga namočiti i kuhati oko 40 minuta do sat vremena dok ne omekša. No za razliku od ostalih grahorica, ne uzrokuje nadimanje i plinove, nego svojim sastavom pomaže da ih se riješimo te uravnotežuje crijevnu floru.

Naša pšenična trava zdravija i jeftinija od popularne spiruline
Naša pšenična trava zdravija i jeftinija od popularne spiruline

- Domaći bob koji se može usporediti s azuki grahom sadrži nešto manje bjelančevina (8 grama), no jedna šalica boba sadrži 36 grama folata, koji spadaju u esencijalnu skupinu vitamina neophodnih za rast i razvoj organizma. Zahvaljujući tome, bob je vrlo koristan i u regulaciji probave te povoljno utječe na mikrofloru crijeva i potiče jačanje imunološkog sustava - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Bogat je bakrom, manganom, fosforom, magnezijem, kalijem i željezom, a ako ga osušimo, dodatno se povećavaju njegova energetska vrijednost i udio minerala. Zbog željeza i dobre kombinacije vitamina B kompleksa odličan je izbor i za borbu protiv anemije.

- No jedna od dodatnih prednosti boba, koji je inače relativno slabo zastupljen u današnjoj prehrani, iako se nekad jeo često, jest i visoki udio aminokiseline L-DOPA, od koje nastaje dopamin, a koja je korisna za oboljele od Parkinsonove bolesti, jer njihovo tijelo ne proizvodi dovoljno tog hormona. Dopamin, osim toga, sudjeluje u mnogim važnim moždanim funkcijama, kao što su raspoloženje, spavanje i učenje - ističe sugovornica.

Naše maslinovo ulje čuva srce, kokosovo podiže loš kolesterol
Naše maslinovo ulje čuva srce, kokosovo podiže loš kolesterol

Jedna od prednosti boba je i to što se može koristiti u prehrani u tri faze, ističe dr. Bruno Novak.

- Dok je bob još mlad, možemo ga koristiti kao grašak, zatim kao mahunu, a kad dozre do kraja, i kao zrno slično grahu. Pritom ga možemo spravljati na niz načina, kao što inače pripremamo grašak, mahune ili grah - kaže naš sugovornik. Ako je bob zreliji, treba ga izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kad se ohladi, obavezno treba skinuti vanjsku ljusku zrna pritiskom zrna između palca i kažiprsta. Također, bob uvijek dobro ocijedite od vode u kojoj se kuhao, pa i isperite u hladnoj vodi, jer u vodu u kojoj se kuha pušta gorčinu pa ćete tako izbjeći da okus hrane koju pripremate bude gorak. Važno je dobro ga skuhati jer, osim korisnih sastojaka, sadrži i tanin, vicin te konvicin, spojeve koji kod osjetljivih ljudi mogu uzrokovati slabokrvnost, odnosno bolest pod nazivom favizam.

Recepti s bobom

Mladi bob s blitvom

Sastojci: 500 grama blitve, 300 grama mladog boba u mahuni, maslinovo ulje, sol,  2 češnja češnjaka

Priprema: Blitvu operite. Mahunama boba odstranite vrhove i i končiće, pa ih operite. Stavite ga kuhati u lonac s kipućom, zasoljenom vodom. Nakon 5 minuta dodajte blitvu. Kuhajte od 10 do 15 minuta. Kada je gotovo izvadite povrće sa žlicom i prelijte s malo tekućine od kuhanja. Po potrebi posolite, zalijte maslinovim uljem i pospite sjeckanim češnjakom.

Artičoke i bob s hobotnicom

Sastojci: 1 kg zrna boba, 1 kg hobotnice, vezica peršina, 4 režnja luka, 2 dcl maslinovog ulja, žličica soli, papar, dva prstohvata muškatnog oraščića, 3 jušne žlice krušnih mrvica

Priprema: Hobotnicu očistite, prokuhajte i izrežite na komadiće. Artičoke složite prema gore u posudu nauljenu maslinovim uljem, te ih zažutite pet minuta. Pospite ih mješavinom krušnih mrvica, soli, papra i muškatnog oraščića. U posudu dodajte bob koji ste prethodno izmiješali s komadima hobotnice, te sitno narezanima češnjakom i peršinom. Dolijte vodu da prekrijete sastojke. Kuhajte poklopljeno dok ne prokuha, a potom otklopite i kuhajte još sat vremena na laganoj vatri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja