Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bolest koja ubije dvostruko više žena nego rak - testiraj se

Bolest koja ubije dvostruko više žena nego rak - testiraj se
1

Akcija 'Dan crvenih haljina' organizirala je besplatne neurološke preglede za žene u srijedu 5. veljače od 11 do 14 sati na Cvjetnom trgu s ciljem bolje prevencije bolesti i podizanja svijesti

VIDEO

Zdravstveno-edukativna akcija 'Dan crvenih haljina' Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatsko neurološko društvo, organizira besplatne neurološke preglede za žene u srijedu, 5. veljače, u periodu od 11 do 14 sati na Cvjetnom trgu.

Potaknuti poražavajućim podacima koji ukazuju na činjenicu da je moždani udar treći uzročnik smrti kod žena i ove će se godine podizati razina svijesti i znanja o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti.

Oprez, ovo su simptomi bolesti koje liječnici najčešće ne uoče
Oprez, ovo su simptomi bolesti koje liječnici najčešće ne uoče

- S obzirom na to da je moždani udar problem koji u velikoj mjeri pogađa žensku populaciju, koja ujedno ima nešto lošiji ishod od muškaraca, ovom akcijom na Cvjetnom trgu želimo im približiti mogućnost preventivnih pregleda te ih educirati kako bi znale prepoznati simptome bolesti te na vrijeme započeti s mjerama prevencije. Nadamo se što većem odazivu ovoj akciji, koju ćemo nastaviti provoditi i u narednim godinama, kako bismo osvijestili građane da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika - naglasio je doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Dan crvenih haljina

- Moždani je udar kod žena nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen te nedovoljno liječen. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji moždanog udara u žena, stoga je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara - istaknula je prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, predsjednica Organizacijskog odbora Dana crvenih haljina.

Dođite na Cvjetni trg i provjerite svoj rizik

U srijedu će građani imati priliku razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, ispunjavanjem upitnika moći će provjeriti smetnje gutanja, vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti čimbenike zgrušavanja krvi, ali i savjetovati se o pravilnoj prehrani.

Uz to, radni terapeuti prezentirat će intervencije koje mogu pomoći osobama koje su preboljele moždani udar.

Dan crvenih haljina

Svečano obilježavanje „Dana crvenih haljina“ održat će se prvi petak u veljači, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar. Njima u čast, istoga će se dana u 18.30 sati osvijetlit i zagrebačke fontane natpisom #nosicrveno, ujedno i hashtagom kojim će se akcija obilježavati na društvenim mrežama.

Rano otkrivanje raka pluća CT-om značajno smanjio smrtnost
Rano otkrivanje raka pluća CT-om značajno smanjio smrtnost

Uz to, s početkom u 12.00 sati održat će se prvi stručni skup na temu 'Žene i moždani udar' u Školi narodnog zdravlja
'Andrija Štampar'. Zdravstveno-edukativna akcija 'Dan crvenih haljina' održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva RH te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku