Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bosiljak ne čuvajte u hladnjaku ako želite da potraje što duže: Evo kako se brinuti o ovoj biljci

Bosiljak ne čuvajte u hladnjaku ako želite da potraje što duže: Evo kako se brinuti o ovoj biljci

Iznimno aromatičan i mirisan bosiljak nježna je biljka koju nikad ne biste trebali čuvati u hladnjaku ako želite da potraje duže od jednog dana te da ne uvene prije korištenja

VIDEO

Svježi stručak bosiljak mnogi će po povratku s tržnice odmah staviti u hladnjak misleći da će mu to produljiti život, no upravo u tome leži zamka. Ako ne želite dopustiti bosiljku da uvene prije nego što ga iskoristite, onda ga definitivno ne smijete staviti u hladnjak, piše Epicurious.

POGLEDAJTE VIDEO; Kurkuma je čudo prirode

Pokretanje videa...

kurkuma 00:11

S tom se izjavom vrlo jasno slažu Jenn Frymark, voditeljica staklenika u Gotham Greensu, Jerry Bradley, pomoćnik voditelja proizvodnje u Square Rootsu te Susan MacIsaac, iz tvrtke SVP Agscience u Bowery Farmingu.

Zašto bosiljak ne treba staviti u hladnjak

Za razliku od većine lisnatog bilja s mekom peteljkom koje treba oprati, osušiti tapkanjem i staviti u čašu vode u hladnjaku, svježi bosiljak ne treba čuvati u hladnjaku. Iznimka je ako se čuva u hladnjaku za vino, koji je topliji od standardnog hladnjaka. To je zato što su začinsko bilje poput peršina, korijandra i vlasca usjevi za hladno vrijeme, što znači da uspijevaju na nižim temperaturama, dok je bosiljak usjev za toplo vrijeme koji preferira višu temperaturu.

Nevjerojatni bosiljak: 13 dobrih razloga zašto ga treba više jesti
Nevjerojatni bosiljak: 13 dobrih razloga zašto ga treba više jesti

- Čuvanje bosiljka u hladnjaku može uzrokovati da prerano pocrni. Umjesto toga, zapakirani bosiljak treba držati na kuhinjskom pultu dalje od izravne sunčeve svjetlosti ili drugih izvora topline - savjetuje Frymark.

- Ako su peteljke dovoljno dugačke, možete ih staviti u čašu s malo vode kako biste im produljili svježinu. Na taj ste način napravili i atraktivan mini buket koji božanstveno miriše - kaže Bradley dodajući da pritom nije potrebno pokrivati staklenku, kao što se često preporučuje.

461318161

Ako se stručak bosiljka koji ste kupili uglavnom sastoji od listova, pohranite ih u plastičnu vrećicu na pultu.

- Ne mora biti hermetički zatvorena jer će listovi svježeg bosiljka otpustiti vodu, a zbog toga se mogu brže pokvariti - nastavila je Frymark

- Izbjegavajte pretjerano rukovanje bosiljkom prije pripreme jer to može oštetiti lišće i ograničiti mu rok trajanja, kaže MacIsaac koja zbog toga ne preporučuje ispiranje ili rezanje bosiljka prije spremanja.

Napravite domaći pesto umak: Sastojke prilagodite po ukusu
Napravite domaći pesto umak: Sastojke prilagodite po ukusu

Isti savjet vrijedi za sve vrste bosiljka, pa i tajlandski ili ljubičasti, kao i za običan domaći bosiljak.

- Domaće biljke bosiljka uspijevaju na sunčevoj svjetlosti i toplini. Držite ih na mjestu s puno sunca, poput osunčane prozorske daske ili radne površine blizu prozora. Bosiljak se može brati neposredno prije upotrebe, tako da se ne morate brinuti da će prerano uvenuti. Ako trebate ubrati nekoliko listova ranije, postupite s njima na isti način kao što biste učinili da ste ga kupili u trgovini - kaže Frymark.

Što učiniti s bosiljkom koji uvene

- Bosiljak će u kuhinji potrajati oko devet do 12 dana nakon branja - kaže Frymark.

Ako je počeo venuti, poznavatelj hrane Mark Diacono i autor knjige Herb: A Cook’s Companion, savjetuje da napravite ulje od bosiljka.

- Blanširajte lišće bosiljka u kipućoj vodi pet sekundi da oživite ulje, zatim uronite u hladnu vodu, ocijedite i osušite. Pirjajte listove na visokoj temperaturi s uljem i procijedite kroz dvostruki sloj gaze. Što je temeljitiji postupak cijeđenja, to će ulje biti sjajnije. Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci u hladnjaku do tjedan dana ili zamrznite u posudama za led do šest mjeseci. Vratite na sobnu temperaturu prije nego što pokapate ribu, kajganu ili bruskete od svježih rajčica - preporučuje Diacono.

Napravite domaći pesto, odlično se slaže sa sirom i tjesteninom
Napravite domaći pesto, odlično se slaže sa sirom i tjesteninom

Frymark također ima nekoliko prijedloga za korištenje bosiljka koji uvene.

Osušite: Posušite cijele listove bosiljka na zraku, izmrvite ih i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Dodajte preljevima za salate i marinadama, pospite pizzu ili umiješajte u omekšali maslac. Kada umjesto svježeg stavljate sušeno bilje, koristite samo trećinu količine koju ste planirali kada je riječ o svježem začinu.


Zamrznite: nasjeckajte svježe listove bosiljka, dodajte dovoljno vode ili ulja da obložite listove dok ne nastane gusta pasta, a zatim zamrznite u posudama za led. Dodajte izravno iz zamrzivača u juhe, curryje i umake za tjesteninu.
Napravite led od bosiljka: zamrznite jedan cijeli list u posudi za led, a zatim ga upotrijebite za hlađenje napitaka.
Promućkajte: Nježno izmiješajte listove i dodajte ih pićima, poput gin bosiljka.

Naravno, nadamo se da većinu bosiljka ipak koristite na vrhuncu svježine u salatama, tjestenini, sendvičima, umacima i još mnogo toga. Srećom, nemamo manjak recepata koji će vam pomoći u tome.

Na balkonu posadite bosiljak i origano: Vrlo su zahvalni začini
Na balkonu posadite bosiljak i origano: Vrlo su zahvalni začini

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'