Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Bozanićevi napuci: Ovako se može blagosloviti jelo u domu

Bozanićevi napuci: Ovako se može blagosloviti jelo u domu
1

Kardinal Josip Bozanić objavio je da uskrsna jela ove godine može blagosloviti jedan od roditelja nakon molitve Oče naš. Kućna crkva postaje tako žarište u životima svih vjernika.

VIDEO

Sveta misa prati se isključivo putem ekrana, nema pričesti, nema ispovijedi i nema blagoslova jela u crkvama. Mnogi se pitaju što je s blagoslovom jela za Uskrs- pisanicama, soli, šunke?  Zbog pandemije korona virusom u crkvi se stvaraju nova pravila ili se, kako će za 24sata reći svećenici, ona vraćaju tamo gdje su stoljećima i vrijedila - u dom i obitelj. Kućna crkva postaje tako žarište u životima svih vjernika te obitelj postaje na neki način zamjena za svećenika. Što je, pak, blagoslov? Blagoslov je kada nekome želiš dobro, da bude veselo i zdravo. 

- Danas kada je nemoguće od svećenika dobiti blagoslov preporučuje se da majke i očevi blagoslivljaju djecu, jela i zajedno mole. Crkva u obitelj postaje srž crkve i crkva u obitelji može živjeti sve svoje radosti i nade - govori nam sugovornik s Kaptola. Naime, u vremenu pandemije koja je poharala čitav svijet, pred najveći kršćanski blagdan Uskrs, vrijede neka druga pravila.  Za Uskrs je karakterističan blagoslov hrane, koju mnogi u košaricama donose već na vazmeno bdjenje ili na jutarnja misna slavlja, kako bi kasnije mogli, u krugu obitelji, zajedno blagovati.

Kardinal Josip Bozanić u svojoj je poruci rekao da ‘ ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve’. Drugim riječima, kada se obitelj zajednički okupi za stolom, neka zajedno izmole Očenaš, a potom neka otac ili majka blagoslove tu hranu. Objavljen je i prilagođeni obrazac blagoslova jela na Uskrs, kojega obitelj može zajedno izmoliti. Nakon navještaja evanđeoskog odlomka o putu u Emaus (Lk 24, 13.15.27-32), obrazac predviđa Psalam 23, molitvu vjernika i zajedničku molitvu Očenaša.

“Tada slavitelj izreče blagoslovnu molitvu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svemogući Bože, ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Izlij obilje svoga blagoslova na ovu hranu (i piće) da i mi koji je (ga) blagujemo, danas i svakoga dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrsloga Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Obiteljska molitva za blagoslov jela na uskrsno jutro

Na početku, poslije znaka križa,

predmolitelj može reći:

Ovo je dan što ga učini Gospodin,

kličimo i radujmo se u njemu. aleluja!

Iv 20, 1-9

Iz svetog Evanđelja po Ivanu.

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Svi ostanu u kratkoj šutnji. Potom, ako je moguće, svi zapjevaju jednu uskrsnu pjesmu. 

*Kao primjer donosimo riječi pjesme:

Gospodin slavno uskrsnu, Aleluja, aleluja.
Na ljudsku sreću beskrajnu. Aleluja, aleluja.

On slavno svrši ljuti boj. Aleluja, aleluja.
Od grijeha spasi narod svoj. Aleluja, aleluja.

Sveđ hvala Kristu uskrslom, Aleluja, aleluja.
Nek ječi zemljom spasenom. Aleluja, aleluja.

Slijedi Molitva Gospodnja koju svi uglas mole:

Oče naš.

Zatim jedno od supružnika, roditelja naglas govori molitvu: 

Gospodine Isuse Kriste, ti svojom smrću i uskrsnućem obnavljaš sav svijet. Uskrsnuvši od mrtvih, ukazao si se učenicima u lomljenu kruha. Molimo te, blagoslovi hranu što smo je pripravili i daruj nam zahvalna srca. Nauči nas da tebe kao gosta uvijek primamo u svojoj braći i sestrama. A sve nas jednoć primi kao sustolnike u svome kraljevstvu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.Te, po običaju, zaključe molitvu znakom križa. Predloženom obliku mogu se dodati i druge molitve, prema obiteljskim ili župnim običajima.

BLAGOSLOV SOLI

Smjerno te molimo, svemogući Bože,

dostoj se blagosloviti ovu sol.

Po proroku si Elizeju zapovjedio

da se uspe u vodu te ozdravi voda od neplodnosti.

Gdje god se bude škropilo ovom vodom sa solju pomiješanom,

odbij, Gospodine, od nas svaki nalet neprijateljev

i trajno nas čuvaj prisutnošću svoga sveto Duha.

Blagoslov vode

Svemogući vječni Bože!

Tvoj je Sin krštenjem na Jordanu

posvetio vodu za službu spasenja.

Po škropljenju ove vode blagoslovi svoj narod.

Neka mu ona bude spomen krsne obnove

da ustraje u tvojoj milosti,

živi po zakonu tvoga kraljevstva i postigne život vječni.

BLAGOSLOV VODE

Svemogući vječni Bože! Tvoj je Sin krštenjem u Jordanu posvetio vodu za službu spasenja. Po škropljenju ove vode blagoslovi  svoj narod.Neka mu ona bude spomen krsne obnove i otkupljenja svega stvorenoga, da ustraje u tvojoj milosti, živi po zakonu tvoga kraljevstva i postigne život vječni. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom