Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
37 komentara

Božić ne mora biti stresniji od razvoda, podijelite obaveze...

Mnogim su ženama pripreme za blagdane vrlo stresne, stresnije čak i od razvoda, ili selidbe. Procjene kažu da tjedan prije Božića izgubimo 21 sat sna te da najčešće brinemo hoće li sve biti čisto

young girl shout because of christmas stress
Foto: Dreamstime
37 komentara

Priprema za božićne blagdane spada u pet najstresnijih događa u životu, a čak četvrtina ispitanika navodi da im je to stresnije od razvoda. Još 15 posto njih doživljava ih stresnijima od selidbe.Procjene kažu da žene u tjednu uoči Božića zbog gomile obaveza izgube oko 21 sat sna, zato što ostaju budne i čiste stan do kasno navečer ili ustaju barem sat ranije radi pripreme kolača. 

Foto: Dreamstime

Mnogima je teško zaspati od briga oko toga hoće li stići kupiti savršene poklone, hoće li baš svi kolači uspjeti, ručak biti topao kad gosti stignu, a kuća savršeno čista...

POGLEDAJTE VIDEO: 

- U dane blagdana izloženi smo stresu zbog svega što treba pripremiti, a tu su i očekivanja susreta s ljudima koje dugo nismo vidjeli ili imamo s njima neku neriješenu svađu ili problem, što također može pokvariti obiteljsko druženje - kaže psihologinja Ljubica Uvodić Vranić. Dodaje kako žene najčešće griješe u tome što misle da sve mora biti na njihovim leđima i da baš sve mora biti savršeno.

Najviše nas brine to hoće li blagdanski objed uspjeti i hoće li se ljudima koje darujemo dopasti pokloni. Naime, iako više od polovice ljudi tvrdi da mrzi predblagdanske gužve u trgovinama, čak 32 posto tih 'mrzitelja' uredno stoji u redu u redovima zbog poklona.

Woman with daughter buying Christmas tree in market BUBE I KUKCI VREBAJU Božićno drvce puno je buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte

- Da bi blagdani lakše prošli, ženama svakako treba preporučiti da podijele obaveze s ukućanima i gostima. Tako netko može otići na tržnicu po namirnice, netko donijeti jednu vrstu kolača, netko francusku salatu, ili sarmu, na primjer, savjetuje psihologinja. Dodaje kako treba imati na umu da smisao obiteljskog objeda nije samo jelo, nego i ugodna atmosfera, a tako će žena biti rasterećenija i više uživati u zajedničkom druženju. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- I izbjeći ćete ono što se tako često dogodi kad smo preopterećeni: da se domaćica gostima već s vrata počne žaliti da nije imala dosta vremena, pa je meso zagorjelo, mlinci se raskuhali ili se glazura na kolaču nije stisla - kaže psihologinja. Čak i kad je nešto pošlo krivo, na kraju ne bude važno, pa ne treba druženje započinjati s osjećajem da ništa nije kako bi trebalo biti.

Kad su, pak, u pitanju pokloni za drage osobe, pospremite novčanike u džep i pripremite poklone od srca, savjetuje psihologinja.

Screenshot PRIPREMITE KOKICE Božićne filmove volimo jer nam govore da će 'sve biti u redu'  

- Ne moraju to uvijek biti pokloni velike materijalne vrijednosti, koje ćete otplaćivati idućih šest mjeseci. Umjesto toga možda možete uvećati neku zajedničku fotografiju i uokviriti je, pa pokloniti uz šalu, ili dragoj osobi možete napisati pismo, opisati neki događaj ili način na koji vam je obilježila život i slično - savjetuje Ljubica Uvodić Vranić. 

Organizatorica Kristina Zvonar Brkić smatra da u sljedećih četrnaest dana do Božića treba napraviti 'pakleni'  plan. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

- Uzmite barem sat vremena, sjednite s komadom papira i olovkom te napravite popis što morate obaviti prije Božića i, između ostalog, koga ćete ove godine darivati. Sve je više obitelji koje daruju samo djecu, dok se za odrasle smatra da su to prerasli - kaže Kristina i dodaje da je ona zadužena za kupnju poklona svojoj djeci od šire obitelji. 

Organizacija je bitna čak i ako ne pečete kolače, nego ih naručujete, jer morate promisliti gdje ćete ih naručiti i kad ćete ih podignuti. 

Osim toga, pokušajte smanjiti očekivanja. Na primjer, ne spremajte ručak za svih 30 članova obitelji, nego za njih šest, ostale pozovite ‘samo’ na kolače i kavu. A prije nego gosti stignu, priuštite si 20 minuta mira, otuširajte se i uredite u miru.

VIDEO: UKRAŠEN I WC Božićno ludilo: Ukrasili su dom s 350 borova i 10.000 kuglica

Što nas sve muči 

  • 41 posto žena brine oko toga što će reći mama, svekrva ili gosti  te očekuje kritiku, umjesto da budu svjesne da je bit  božićnih blagdana u zajedništvu i druženju
  • 30 posto žena brine zbog toga što bi netko mogao reći da im je kuća prljava
  • 17 posto žena brine jer bi im gosti mogli kopati po kupaonici 

Iz muškog kuta

Čak 85 posto žena ima osjećaj da ih muškarci ne razumiju u vrijeme predblagdanskih priprema, dok oko 46 muškaraca misli da žene rade preveliku paniku oko Božića. Štoviše, čak 36 posto muškaraca misli da bi oni bili bolji u pripremama i da ne bi gubili živce oko svega.

NOSE SE SAMO JEDNOM Božićni džemperi štete okolišu: Od plastike su, a većina ih baci

Ne rješavajte obiteljske svađe i ne mirite posvađane za stolom

Blagdanski ručak nije prigoda za raščišćavanje obiteljskih svađa, kaže psihologinja. Ako očekujete da se pojavi neki problem, sjednite s tim članom obitelji ranije i pokušajte raščistiti ili dogovorite da ćete tijekom blagdana zanemariti svađu. Ne zovite istodobno posvađane članove obitelji i ne pokušavajte ih miriti za obiteljskim ručkom, pogotovo ne kao iznenađenje, jer tako možete pokvariti druženje svima. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message